Duben

Jiří Anderle

Povolání:
Národnost:
Věk:
87
Narození:
14.9. 1936, Pavlíkov, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
Malíř, grafik a ilustrátor Jiří Anderle se narodil 14.9.1936 v Pavlíkově u Rakovníka. Uprostřed války mu v roce 1943 zemřel otec na plícní tuberkulózu. Začíná se projevovat ojedinělý malířský talent, když z vnitřní potřeby maluje svůj první obrázek na krabici od bot - podzim, děti u ohníčku, letící drak na těžkém nebi a poblíž se pasoucí krávy.

Po získání základního vzdělání pokračuje od roku 1951 v prohlubování svého malířského talentu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a bez přerušení pokračuje ve studiu na Akademii výtvarných umění v Praze, obor malířství a grafika u profesorů Antonína Pelce /1895-1967/ a Vladimíra Silovského /1891-1974/. Od roku 1961 po úspěšném ukončení studia na AVU v Praze, pracuje jako scénický výtvarník v Černém divadle Jiřího Srnce /*1931/ a se souborem procestuje Austrálii, Afriku, Ameriku a velký kus Evropy.

Od roku 1962 vystavuje své grafické práce na společných výstavách s dalšími československými výtvarníky v Praze, Liberci, Berlíně, Kolíně nad Rýnem, Olomouci, Chicagu v Benátkách aj. V roce 1966 má svou první samostatnou výstavu v Oblastní galerii v Liberci a v Galerii na Karlově náměstí v Praze. V následujícím roce se poprvé zúčastní na Mezinárodním bienále grafiky v Lublani a má samostatnou výstavu v Galerie im Centre v Göttingenu.

V roce 1968 poprvé vystavuje v USA v souboru Nejnovější grafika z Prahy v Corcoran Gallery ve Washingtonu D.C. V letech 1969 až 1973 byl asistentem profesorů Jiřího Trnky /1912-1969/ a Zdeňka Sklenáře /1910-1986/ na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze /Ateliér grafiky a ilustrace/.

V roce 1971 se zúčastnil výstavy k 500. výročí narození Albrechta Dürera v Norimberku. V jeho obrazech nejen z této doby, ale v celém průběhu jeho tvůrčího hledání je zjevně v symbióze jeho snaha v podobenstvích zachytit současného člověka a v kontextu s mytologickými, historickými i sociologickými souvislostmi ukázat, že žije svou roli v tomto světě střetu hodnot a idejí.

V průběhu sedmdesátých let bylo možné na mezinárodním poli vedle oceňování českého filmu také zaznamenat významný vklad českého výtvarného umění, na kterém měl svůj podíl Jiří Anderrle. V roce 1986 vyučoval na Letní akademii v Salcburku. V osmdesátých letech vytvořil cyklus obrazů a grafik: Iluze a realita /1980-1982/, Apokalyptická genetika /1982-1983/, Commedia dell´arte /1985/.

Na tvorbě z tohoto období je výrazně zachytitelný zdroj inspirací, který má pramen v době jeho působení v Černém divadle. V roce 1994 se setkává s nejvýznamnějšími díly moderního malířství na mnichovské výstavě Élan vital –Kandinský, Klee, Calder a zejména Hans Arp, klíčovým způsobem ovlivnili další tvorbu Jiřího Andrle. Začíná pracovat na cyklu Návraty.

V roce 1996 je uspořádána retrospektivní výstava jeho díla v Císařské konírně Pražského hradu. V roce 1998 začíná jeho práce na cyklech „Na závěr století“ a „Na závěr milénia“. Po roce 2000 má řadu retrospektivních výstav v řadě evropských měst. V roce 2002 vystavuje v Katovicích kolekci obrazů „ Afrika jako inspirace“ v Katovicích. V roce 2003 je otevřena v Praze v Pelléově vile stálá expozice Andrleho díla a kolekce umění Afriky.

V roce 2005 byl odvysílán 150. pořad Láska za lásku a započala spolupráce mezi Jiřím Anderlem a Jiřím Suchým, který v Galerii Anderle moderoval veřejně rozhlasové nahrávky Dva v Africe. Od roku 2006 je v rodišti Jiřího Anderle zřízená galerie jeho výtvarných děl.

V roce 2008 byla v USA konána největší retrospektivní výstava Anderleho grafiky v Cincinnati v Art Museu. Malíř, grafik, ilustrátor a po jistou dobu své umělecké kariéry také scénograf Jiří Anderle žije v Praze.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jiří Anderle

Anderle Jiří

Naposled navštívené:
Jiří Anderle

Anderle Jiří