NOVĚ můžete filtrovat filmy a seriály také dle streamovacích služeb

Victoria Abril

Povolání:
Rodné jméno:
Victoria Mérida Rojas
Známá jako:
Victoria Merida Roja
Národnost:
Věk:
61
Narození:
4.7. 1959, Madrid, Španělsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Victoria Abril (roz. Mérida)
Narozena: 4. července 1959 - v Madridu (Španělsko)
Když jí byl rok, otec zemřel. Jako osmiletá začala studovat klasický tanec u Any Lazarové a od čtrnácti let se věnovala baletu. 1975 hostovala v populárním TV pořadu
„Jedna, dva, tři, odpověz ještě jednou“, který posléze sama moderovala stejně tak jako další pořad 625 linek (1977). Od pol. 70. let sbírala herecké zkušenosti před film. kamerou a na divadle jako členka souborů „Tirsa de Moliny a Luise Prendese“. Zájem film. a TV tvůrců o ní vzrostl během 80. let, kdy se ve své vlasti stala jednou z nejpopulárnějších mladých hereček. Do mezinárodního povědomí ji uvedl zejména režisér Vicente Aranda, který v ní nalezl půvabnou protagonistku mnoha svých filmů; za roli manželky potulného zloděje ve snímku „Jdi nebo chcípni“ obdržela cenu na MFF v San Sebastianu 1987 a úlohou mladé vdovy Luisy v melodramatu „Milenci“ si vysloužila Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně 1991. Prosadila se rovněž v zahraničí, zejména ve Francii, kde se dokonce rolí žárlivé milenky Belly z psychologického dramatu „Měsíc v kanálu“ (r. J.-J. Beineix) ucházela o Césara 1983, na něhož byla znovu navržena o rok později za postavu krásné kleptomanky Patty v dramatu z vězeňského prostředí „Účet“ (r. D. Amar). Ke zvýšení její světové popularity přispěl v poslední době režisér Pedro Almodóvar, v jehož milostné komedii „Spoutej mě!“ vytvořila ústřední part herečky druhořadých filmů „Mariny“ a jako TV hlasatelka Rebecca, které komplikuje život dávné trauma, zaujala v jeho melodramatické komedii s kriminální zápletkou „Vysoké podpatky“. Za roli ve filmu „Nikdo o nás nemůže mluvit, když jsme mrtví“ (r. A. Diaz Yanes) byla oceněna Stříbrnou mušlí na MFF v San Sebastianu 1995.

Filmografie
1975 – Posedlost - r. Paco Lara Polop
1976 - Muž,který věděl, jak milovat - r. Miguel Picazo
Víkend - r. Juan AntonioBardem
Robin a Mariana - V; r. Richard Lester
1977 - Manželka a milenec - r. Angelino Fons
1979 - Dívka ve zlatých kalhotkách - r. Vicente Aranda
1980 - Lepší vrabec v hrsti, nežli holub na střeše - r. Max Pecas
1982 - Partyzánka - r. Pierre Kast
1983 - Bastard - r. Bertrand Van Effenterre
1984 – Cesta - r. Michel Andrieu
1985 - Po temnotě - r. Dominique Othenin-Girard
1986 - Max, má láska - r. Nagisa Ošima
1987 - Zákon vášně; r. Pedro Almodóvar
Jdi nebo chcípni - r. Vicente Aranda
1988 - Bezbázně a hany - r. Gérard Jugnot
1989 - Spoutej mě! - r. Pedro Almodóvar
1990 - Jezdci úsvitu - r. Vicente Aranda
1991 – Vysoké podpatky - r. Pedro Almodóvar
1992 - Přehnané srdce - r. Eduardo Campoy
1993 – Vetřelec - r. VicenteAranda
1994 - Manželství po Francouzsku - r. Josiane Balasková
1995 - Nikdo o nás nemůže mluvit, když jsme mrtví - r. Agustín Díaz Yanes
1996 - Volné a svobodné - r. Vicente Aranda
1997 - Kosmonautova žena - r. Jacques Monnet
1998 - Mezi tvýma nohama - r. Manuel Gómez Pereira
1999 - Semana Santa - r. PepeDanquart
2000 - S milenkou mé matky - r. BaltasarKormákur
2001 - Žádné boží zprávy - r. AgustínDíaz Yanes
2002 - Jižní moře - r. Marcello Cesena
2004 - Sedmý den - r. Carlos Saura
2006 – Tirant co Blanc

Autor: georginaa

Životopis (biografie) / Informace:
Studovala balet a ještě jako studentka dostala první filmovou roli ve snímku Posedlost (1975). Je oblíbenou televizní moderátorkou, před kamerou měla největší úspěch ve snímcích režisérů V. Arandy a P. Almodóvara.

Životopis (biografie) / Informace:
Studovala balet a ještě jako studentka dostala první filmovou roli ve snímku Posedlost (1975). Je oblíbenou televizní moderátorkou, před kamerou měla největší úspěch ve snímcích režisérů V. Arandy a P. Almodóvara.

Autor/Zdroj: /Sber

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 168648
Osobností: 665547
Fotografií: 662128
Plakátů: 318051
Obsahů a biografií: 155441
foto

Komerční sdělení

Seznam DVD

Potřebujete si udělat pořádek ve filmech? Tak právě pro Vás je tu tento program.

foto

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Příchod temné noci (2019)

Příchod temné noci
Další nízkorozpočtová   variace na ´Die hard´,   jdoucí kupodivu na plátna   kin tentokrát s Dolphem   Lundgrenem, která se od   předešlých více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 5 / 10

Alenka v říši divů: Za zrcadlem ...

Alenka v říši divů: Za zrcadlem
Nějaké propojení s   jedničkou tam je .   Vysvětlení určitých   situací a také skoro   všechny postavy. Tentokrát   tam Johnny Depp tolik   nevyniká zastíní ho pan   čas s Alenkou.

Autor: wena | Hodnocení: 7 / 10

Profesionáli (2008) [TV seriál]

Profesionáli
Vynikajúci slovenský sitcom,   dobrý scenár a samozrejme   výborne herecké obsadenie.   Hůrka, Boborovsky, Maroš   Naď, Skarlet, Miňo a   Rifenštal.

Autor: janco1980 | Hodnocení: 10 / 10

Dva mezci pro sestru Sáru (1970)

Westerny jako námet pro remake

Dva mezci pro sestru Sáru
Tento film se jako mnohokrát   námětem pro další   zfilmování - zmizeli   Francouzi jako nepřátelé   (nahradili je tradiční   nepřátelé Apači), více >

Autor: POlYEKRAN | Hodnocení: 8 / 10

Shackleton (2001) [TV film]

Shackleton
Z mého pohledu fakt moc   dobře udělaný   životopisně-dobrodružný   film o osudech slavného   britského cestovale a   polárníka sira Ernesta více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Victoria Abril

Abril Victoria

Naposled navštívené:
Victoria Abril

Abril Victoria

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení