Duben

Margaret Lindsay

Povolání:
Národnost:
Narození:
19.9. 1910, Dubuque, Iowa, USA
Úmrtí:
9.5. 1981, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Americká herečka Margaret Lindsay, vlastním jménem Margaret Kiesse narodila blízko monumentální řeky Mississippi ve městě Dubuque 19. 9. 1910, jako nejstarší z pěti dětí místního lékárníka. Od dětství jí byla dána přezdívka Peg – proto, že byla hodně divoká a nezvládnutelná, a často kárána a trestána rodiči i ve škole.

Margaret graduovala na Dubuque's Visitation Academy, ale její přání směřovalo ke studiu na Americké akademii dramatického umění - American Academy of Dramatic Arts v New Yorku. Zde začala v roce 1931 studovat, a po ukončení školy odjela do Anglie, kde debutovala ve filmu - Escape, následovaly Death Takes a Hollyday, a Romantic Age.
Po návratu do USA, si zahrála v několika menších rolích, uzavřela smlouvu s Fox Filmem, a uvedla se zde v nezapomenutelné, sice menší, ale působivé dramatické roli Edith Harris, která cestuje na Titanicu se svým novomanželem. Další role ve snímku Cavalcade jí vynesla kontrakt s Warner Bros, a stala se tak partnerkou vyhlášených herců, jako byl - Paul Muni, Errol Flynn, Henry Fonda, Warren William, Leslie Howard, George Arliss, Humphrey Bogart, Boris Karloff, nebo Douglas Fairbanks, Jr. Nejčastěji se objevila po boku Jamese Cagneye – Frisco Kid, Devil Dogs of the Air, G-Men a zajímavý gangsterský snímek Lady Killer.

Margaret Lindsay bydlela v Hollywoodu s mladší sestrou Helen, která ji dělala osobní tajemnici. V době jejích začátků měla dva milostné vztahy se herci Williamem Garganem a Edwardem Norrisem. Nikdy se neprovdala, a tak se na její konto po celý její život kladly otázky týkající se její sexuální orientace, i když k těmto dohadům jinak jak se zdá nezavdala příčinu. Možná její přátelství s Cesarem Romero a Richardem Deaconem, kteří byli gayové a přesto se už tehdy za tuto orientaci nestyděli, nebo se možná dohady otáčely okolo jejího dlouholetého přátelství s herečkou Mary McCarty. Naopak holywoodský filmový historik Ehrensterin tvrdil, že Lindsey měla dlouhodobý lesbický vztah s jinou známou herečkou Janet Gaynor. To ovšem popřel s nepopíratelným humorem poslední, třetí manžel Gaynorové producent Paul Gregory.

U spol. Warner Bros byla její nejčastější partnerkou výborná Bette Davis – ať v úžasné Jezabel – 1938, nebo Fog over Frisco, Dangerous a Bordertown. Zřejmě Margaretinou nejlepší rolí byla ta ve filmu - The House of the Seven Gables z roku 1940, s herci Vincentem Price a Georgem Sandersem, který získal několik nominací na Oscara, a oba kolegové o spolupráci s ní mluvili v superlativech. Columbia Pictures jí obsadila do role spisovatelky Nikky Porter v krimisérii - Doktor. Do roku 1950 hrála ve filmech jako - Scarlet Street a nebo The Spoilers. Od padesátých let začala hrát v divadle, a debutuje TV mini sérii - The Importance of Being Earnest, kde byl využit její pověstný „britský přízvuk“, následoval úspěch, a tím i další televizní práci. Hrála např. v 53 epizodách Tammy and the Doktor.

Margareth Lindsay zemřela 9.5. 1981 ve věku 70 let v Kalifornii a přežila tak své čtyři sestry a bratra. Na svém kontě má 54 filmů a cca 60 TV epizod.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Margaret Lindsay

Lindsay Margaret

Naposled navštívené:
Margaret Lindsay

Lindsay Margaret