Duben

Pierre Batcheff

Povolání:
Rodné jméno:
Benjamin Bačev
Národnost:
Narození:
13.4. 1901, Harbin, Čína
Úmrtí:
13.4. 1932, Paříž, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Francouzský herec Pierre Batcheff ukončil svůj život v mladém věku, ale díky účasti v několika stěžejních dílech němé kinematografie se jeho jméno stále objevuje ve filmových encyklopediích. Narodil se ve městě Harbin v severní Číně; dnes desetimiliónová metropole byla tehdy malou vesnicí, která se ale rychle vzmáhala díky stavbě Transsibiřské magistrály. To také vysvětluje početnou ruskou komunitu v Harbinu, k níž patřili i Pierrovi rodiče.

Jak se Pierre Batcheff ocitl ve Francii, není zcela jasné, jako v mnoha jiných případech to ale zřejmě souvisí s mohutnou emigrační vlnou po bolševické revoluci v Rusku. Ruská emigrace našla bohaté uplatnění ve francouzském filmovém průmyslu – Rusové byli umělecky nadaní, technicky zdatní a v případě herců i pohlední. Což se týká i Pierra Batcheffa, který se od poloviny dvacátých let objevoval před kamerou. Z jeho prvních filmů stojí za zmínku adaptace Pirandellovy slavné divadelní hry FEU MATHIAS PASCAL (1925). Nedlouho nato se oženil a jeho manželkou se stala Denise Piazza, později filmová střihačka známá pod jménem Denise Batcheff.

Jen do konce zvukové éry natočil Pierre Batcheff dvacet filmů, připomenutí si zaslouží důležitá díla Raymonda Bernarda (ŠACHISTA – Le joueur d´échecs, 1927) nebo monumentální Ganceho životopisný film NAPOLEON (Napoléon, 1927), v němž Batcheff ztvárnil generála Hocha. Spolu se Simone Mareuil vytvořil pak ústřední dvojici ve čtvrthodinovém Buňuelově filmu ANDALUSKÝ PES (Un chien Andalou, 1928). Tato surrealistická hříčka vyvolala ve své době šok, dnes patří do zlatého fondu světové kinematografie. Velkou roli Alberta de Morcerf hrál v němé verzi adaptace Dumasova románu HRABĚ MONTE CHRISTO (Monte Cristo, 1929).

Uplatnění našel i po nástupu zvuku, kdy navíc účinkoval ve vícejazyčných verzích filmů. S Daniele Parola vytvořil ústřední dvojici ve filmu PŮLNOČNÍ LÁSKY (Les amours de minuit, 1931), který byl zároveň natočen v Berlíně pod názvem VELKÉ DOBRODRUŽSTVÍ (Mitternachtsliebe, 1931). Podobně tak film BAROUD byl pořízen ve francouzské a anglické verzi (1932, 1933).

Pierre Batcheff zemřel v Paříži 12. dubna 1932 ve věku 30 let (některé zdroje uvádějí datum jeho narození v roce 1907, které ale vzniklo pravděpodobně chybou zápisu při jeho příchodu do Francie). Předávkoval se prášky na spaní a s největší pravděpodobností se jednalo o sebevraždu.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190531
Osobností: 697806
Fotografií: 763956
Plakátů: 376525
Obsahů a biografií: 178259
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10

Nesvatbovi (2005)

Nesvatbovi
Já mám tuhle komedii fakt   rád. V mém věku už na   takové velké lásky moc   nevěřím, ale ve filmu mě   to baví. Owen Wilson je   sympoš a více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Erikovy narozeniny (1998) [TV ep...

Erikovy narozeniny
Lehounce přihodím směrem   nahoru, ale díl se povedl,   skvělej byl Fez ačkoliv toho   moc neřekl, ale i Erikova   maminka, opět několik   silných hlášek a scének:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Pierre Batcheff

Batcheff Pierre

Naposled navštívené:
Pierre Batcheff

Batcheff Pierre