Duben

Sophie Grimaldi

Povolání:
Rodné jméno:
Colette Ebran
Národnost:
Věk:
87
Narození:
14.6. 1936, Paříž, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Francouzská herečka Sophie Grimaldi byla vyhledávanou představitelkou dívčích rolí na přelomu padesátých a šedesátých let 20. století, v několika filmech jsme ji mohli vidět i u nás, i když později se před kamerou objevovala již jen sporadicky. Pochází z Paříže a její vlastní jméno zní Colette Ebran, herectví studovala na pařížské konzervatoři, kterou dokončila v roce 1957. Ještě před absolutoriem přišla první nabídka od filmu a objevila se v komedii ŽENSKÝ KLUB (Club de femmes, 1956).

Po konzervatoři hrála Sophie Grimaldi v pařížských divadlech Théâtre Daunou a Théâtre Edouard VII, častěji ale byla nadále využívána filmem. Jako svůdná Mitzi Schlager vytvořila partnerskou dvojici s J. C. Brialym ve filmu KRISTÝNA (Christine, 1958), s nímž se později objevila také v dramatu GIGOLO (Le gigolo, 1960), mihla se i v průlomovém díle nové vlny BRATRANCI (Les cousins, 1959) režiséra Claude Chabrola. V jeho režii a znovu s Brialym pak hrála snoubenku ve filmu HEJSKOVÉ (Les godelureaux, 1961), v podružných hereckých úkolech na sebe několikrát oblékla i historický kostým (ROZHOVORY KARMELITEK – Le dialogue des carmélites, 1960; KAPITÁN FRACASSE - Le capitaine Fracasse, 1961).

I když by se dalo říci, že Sophie Grimaldi byla jen jednou z mnoha krásek tehdejší francouzské kinematografie, díky mateřskému znaménku na bradě byla mezi ostatními snadno k rozpoznání. Ještě v první polovině šedesátých let však její filmová kariéra de facto skončila, narodily se jí tři děti a péče o ně vyřadila Sophii Grimaldi z hereckého provozu. Kromě synů Marca a Stéphana to byla dcera Caroline Grimm, která se později prosadila jako herečka a zpěvačka. Před kameru se Sophie Grimaldi začala vracet koncem šedesátých let, častěji to bylo v televizi, zatímco o její mizivé participaci ve filmu vypovídají popisy rolí jako „žena ve vlaku“ (VELKÝ ŠÉF – Le cerveau, 1969).

Mihla se také v kriminálce VÍC NEŽ POUHÝ STRACH (Au-dela de la peur, 1975), jednu z hlavních rolí sobecké matky titulní hrdinky hrála v u nás neznámém filmu Clauda Autant-Lary GLORIA (1977). Postavu matky jedné z hlavních hrdinek (Sophie Marceau) hrála později také v Corneauově dramatu PEVNOST SAGANNE (Fort Saganne, 1984). Z jejích dalších (a častějších) výstupů v televizi připomeňme jednu epizodu ze známého seriálu POMNĚNKOVÁ MARIE (Marie Pervenche, 1990). Zatím naposledy se Sophie Grimaldi objevila jako paní Langevinová, jedna ze zákaznic, ve filmu VENUŠE, SALÓN KRÁSY (Vénus beauté institut, 1999).

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Sophie Grimaldi

Grimaldi Sophie

Naposled navštívené:
Sophie Grimaldi

Grimaldi Sophie