Duben

Kurt Gerron

Povolání:
Rodné jméno:
Kurt Gerson
Národnost:
Narození:
11.5. 1897, Berlín
Úmrtí:
15.11. 1944, koncentrační tábor Osvětim, Polsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Kurt Gerron (vlastním jménem Gerson) byl slavný německý herec a režisér židovského původu. Narodil se 11. května 1897 do rodiny bohatého berlínského cukráře, kde vyrůstal jako starostlivě opečovávaný jedináček. Velkým životním šokem pro něho byla vojenská služba v 1. světové válce, po jejímž absolvování se rozhodl pro studium medicíny.

Po absolvování lékařské fakulty se ale rozhodl raději věnovat herectví, neboť jak tvrdil: "Herci a lékaři mají mnoho společného - lásku k lidem". Zpočátku se věnoval hlavně kabaretu, byl spolupracovníkem a obdivovatelem Bertolda Brechta, jehož Žebráckou operu s ohromným úspěchem uvedl na scéně berlínského Malého divadla. Píseň " Mackie Messer" se tehdy v Gerronově podání stala doslova hitem. Roku 1927 vstoupil Kurt Gerron i na stříbrné plátno jako herec a o necelé tři roky později debutoval i jako režisér.

Jeho hvězda prudce stoupá a není vyjímkou, že se podílí až na dvaceti filmech ročně. Z tohoto hektického období jeho tvorby stojí za zmínku hlavně film "Modrý anděl", kde se objevil jako partner Marlene Dietrich. Osudovou životní chybu udělá, když odmítne lákavou nabídku z dalekého Hollywoodu - včasnou emigrací by si byl pravděpodobně zachránil život. Zatím se mu však vede dobře, jeho sláva i bohatství rostou a on zavírá oči před rostoucím nebezpečím nacismu.

Po Hitlerově nástupu k moci však Gerronova kariéra v Německu rychle končí. Je přinucen okamžitě přerušit jakoukoliv práci a s celou rodinou odejít do emigrace. Nejdříve žili nějaký čas v Paříži, pak ve Vídni a roku 1935 přesídlili do Holandska, tehdy oblíbeného cíle mnoha německých uprchlíků. Ani tam Kurt Gerron nezahálí - právě naopak. Rychle zvládá holandštinu a zapojuje se do divadelního i filmového dění země. Právě v Nizozemí vzniká v letech 1935 - 1940 rekordní počet jeho filmů. Po zabrání Holandska je zpočátku německá správa relativně shovívavá a zdejší Židé mají dovoleno pokračovat v práci i v zábavě.

Postupem doby jsou však i odtud cíleně deportováni a 20. září 1943 se ve sběrném táboře Westerbork ocitají i Gerronovi. Kurt i tady neúnavně baví své spoluvězně, organizuje a zakládá německý kabaret. V únoru 1944 je Kurt Gerron i se svojí ženou Olgou deportován do severočeského Terezína, kde se jim dostává poměrně privilegovaného přijetí. Neúnavný Kurt i tady zakládá a vede kabaret pojmenovaný "Karussell", německé velení tábora s ním ale má jiné plány. Jako známému režisérovi je mu přikázáno podílet se na výrobě lživého propagandistického filmu o životě ve "městě, které Vůdce věnoval Židům" - čímž je míněno právě terezínské ghetto. Za to mu bylo slíbeno, že on, jeho manželka a syn přežijí, což se však velice brzy ukázalo jako lež.

Film, který kromě naaranžovaných záběrů rozesmátých vězňů a spokojených dětí obsahoval i Gerronovy staré hity z Bertoldovy "Žebrácké opery" už jeho režisér neměl možnost dokončit, protože počátkem listopadu roku 1944 se jména Olgy i Kurta Gerronových, stejně jako valné většiny ostatních účinkujících, ocitla na transportní listině. To znamenalo jediné - a Kurt Gerron to dobře věděl. Ještě na nástupní rampě údajně padl na kolena a žádal o milost. Hlídkující SSman ho ale surově kopl do vagonu a za chvíli se vlak dal do pohybu...

Pravděpodobně 15. listopadu 1944 dorazil do Osvětimi II-Birkenau, kde byl Kurt Gerron okamžitě po svém příjezdu spolu i se svojí rodinou zavražděn v plynové komoře. Po válce pak byly jako vzpomínka na tohoto pozoruhodného umělce natočeny dva dokumentární filmy: Vězeň v ráji (Prisoner in Paradise) a Karussell Kurta Gerrona (Kurt Gerrons Karussell). Z jeho posledního díla "Vůdce daroval Židům město" (Der Führer schenkt den Juden eine Stadt), se zachoval jenom cca dvacetiminutový fragment, který je možno shlédnout např. během návštěvy Památníku Terezín.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

3 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Svatá kněžna Ludmila

11:10 - 12:05

53 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:20

3 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

33 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Kurt Gerron

Gerron Kurt

Naposled navštívené:
Kurt Gerron

Gerron Kurt