Klara Rumjanova

Povolání:
Rodné jméno:
Klara Michajlovna
Známá jako:
K. Rumyanova; Klara Rumyanova; Klára Rumjanová; Клара Румянова
Národnost:
Narození:
8.12. 1929, Leningrad, SSSR
Úmrtí:
18.9. 2004, Moskva, Rusko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Asi by nebyl veleúspěšný kreslený seriál Jen počkej…tím čím se stal, nebýt hlasu Kláry Rumjanové, která tak mistrně namluvila fistulkou malého zajíčka. Jsou to kreslené příhody o „věčných šarvátkách“ mezi ním a věčným rivalem vlkem, „záporákem“ pohybujícím se na pomezí zákona. Její hlas nebyl darem od narození, ba ne. V dětství se hlasově projevovala v nižší poloze, ale přišla nemoc a bylo to. Prodělala těžký zápal plic s komplikacemi, který jí napadl i průdušky, takže nemohla svého času ani mluvit. Nemoc sice ustoupila, ale hlas zůstal ve zvýšené poloze, lehce ovladatelný, nicméně vysoký. Nemohu si nevzpomenout, na naší milou paní Aťku Janouškovou a jí geniálně namluvenou včelku Máju.

Klára Rumjanová, po ukončení studia na VGIK, což byla herecká škola, kde ji vyučoval režisér Sergej Gerasimov, ten, co natočil nesmrtelnou „Mladou gardu“ a věhlasná herečka Tamara Makarová. Ještě jako studentka se zúčastnila filmování. Ale filmová kariéra se začala vyvíjet trochu jinak a ona prakticky přestala filmovat a její věhlas se začal šířit ze zákulisí! Stala se „Zlatým hlasem“ animovaného filmu mistrem zvuku, její hlas je slyšet z každého druhého kresleného filmu. Začíná v roce 1962 a jejím debutem je pohádka „Kouzelná zahrada“. Následují slavná díla jako např. „Ceburaška“, kde dabuje hlavní hrdinku, následuje Čaroděj ze země OZ“ za ním pak Malyš a Karlson či „Nu pogodi“ (Jen počkej…). Svazový kreslený film jí natolik „sváže, že ve studiu prakticky vykonává všechny profese a není tedy divu, že počet kreslených filmů na kterých se podílí překročil číslo sto! Některé se zařadily do „Zlatého fondu“ domácí kreslené tvorby. Tak tohle vše dokázala pracovitá a hodná žena Klára Rumjanová. Byla autorkou autobiografické knihy: „Moje jméno –žena“, za kterou dostala „Zlatou Puškinovu medaili“ za rok 2000, byla vynikající animátorka, a pracovnice v oboru kresleného filmu, byla herečkou Moskevského divadla filmových herců…Smutně se píše u všech profesi slůvko „byla“…protože „Zasloužilá“ umělkyně Ruska“, paní Klára Rumjanová zemřela v Moskvě v důsledku vleklé nemoci 18. září 2004 několik měsíců před svými pětasedmdesátými narozeninami. Opusťme slůvko „byla“ a řekněme „je“. Ano,život paní Kláry Rumjanové „je“ vzorem, jak jej prožít beze zbytku prací pro druhé a hlavně pro radost dětí…Čest její památce!

Filmografie Kláry Rumjanové:

1984 Mrtvé duše
1979 Ekvipáž
1977 Kouzelný hlas Dželsomína
1976 Příběh o tom, jak se car Petr ženil mouřenína
1975 Tak to nemůže byt!
1971 12 židlí
1970 Farma ve stepi
1965 Oni neprojdou
1965 Kupředu teď!
1961 Život začíná
1960-1961 Vzkříšení
1959 Mumu
1958 Ženich z tohoto světa
1957 Čtvero
1956 Byli první

Autor: Asmodej

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:25 - 11:50

3 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - API - západonepálská královna ...

11:00 - 11:50

28 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Co na to Češi (2016) [TV pořad...

10:55 - 11:50

33 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Prima - Rackové ve větru (1999) [TV fi...

10:20 - 12:15

68 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 158130
Osobností: 649321
Fotografií: 605168
Plakátů: 289295
Obsahů a biografií: 145091
foto

Komerční sdělení

Seznam DVD

Potřebujete si udělat pořádek ve filmech? Tak právě pro Vás je tu tento program.

foto

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Poslední zůstává (1996)

Poslední zůstává
Drsný Bruce Willis který   projíždí zapádákovem   kdesi u Mexických hranic se   rozhodne nějaký čas   strávit mezi dvěma   znepřátelenými gangy.   Docela divná atmosféra a   barva této westerngangterky.

Autor: wena | Hodnocení: 7 / 10

Kristián (1939)

Kristián
Třikrát musím napsat je to   klasika, je to klasika a je to   klasika. Sice trochu jen   trochu kýčovité, ale   stejně klasika. Zavřete oči   odcházím...u filmu oči   nezavírejte.

Autor: Xpojntman | Hodnocení: 8 / 10

Našim ani muk (1983) [TV epizoda...

Našim ani muk
Botulin
Dalo se to, ale ti   herci, hlavně mladí to   neuměli prožít. Přesto se   v té zkratce dalo najít   jistá pozitiva.   více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 4 / 10

Kankán (1960)

Kankán
Film měl rozpočet necelých   pět milionů, to byl na   muzikál přelomu padesátých   a šedesátých let lepší   standard. Pro mne to ale byla   více >

Autor: Petrkey | Hodnocení: 9 / 10

Nová země (2011)

Nová země
Historie z Holanské   mořeplavby. Výpravný   příběh o hledání nové   cesty na východ. Medvědi ,   polární lišky a parta na   kost zmrzlích námořníků.

Autor: wena | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Klara Rumjanova

Rumjanova Klara

Naposled navštívené:
Klara Rumjanova

Rumjanova Klara

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení

Copyright © 2003-2019, HyperMedia, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Load: 0.037/0.009