Duben

Karan Johar

Rodné jméno:
Karan Dharma Kama Johar
Známý jako:
KJo; करण जौहर
Národnost:
Věk:
51
Narození:
25.5. 1972, Bombaj, Maháráštra, Indie
Životopis (biografie) / Informace:
Syn indického producenta Yashe Johara začal svoji hereckou kariéru roku 1995 filmem STATEČNÉ SRDCE ZÍSKÁ NEVĚSTU. Po smrti otce, roku 2004 převzal vedení Dharma Productions. Tato společnost byla založena roku 1976. Specializovala se na akční filmy a Karan v ní roku 1998 debutoval jako režisér snímkem NĚCO SE DĚJE. Zrodil se hit roku.

Abych nepředbíhal, Karan měl dosti času koukat ostatním za rameno. Jako asistent režie pracoval s Aditya Choprasem na vzniku STATEČNÉ SRDCE ZÍSKÁ NEVĚSTU. Ve filmu si střihl vedlejší roli Rockyho a drby z natáčení tvrdí, že měl stejnou velikost oblečení jako Shah Rukh Khan, který hrál hlavní roli. Bylo tedy jasné, kdo se bude začínající hvězdě starat o kostýmy. Byl to počátek dlouhodobého přátelství a úspěšné spolupráce. S Kajol, která hrála hlavní ženskou roli a pochází ze slavné herecké dynastie, se znal již od roku 1990.

NĚCO SE DĚJE nejen režíroval, ale napsal k němu i scénář. Tato romantická senzace získala osm indických Oscarů. Ve Velké Británii se film promítal pod názvem SOMETHING IS HAPPENING. Na názvu stejně nesejde, v jedné recenzi film označili za mistrovskou, milostnou chemii stříbrného plátna. Druhý Karanův film NĚKDY VESELO, NĚKDY SMUTNO se dostal do britského žebříčku TOP 3. Třetím filmem z roku 2003 KAL HO NAA HO usedl na trůn, ale nikoliv režisérský. K filmu napsal scénář, režie se ujal Nikhil Advani, který mu dělal asistenta při natáčení NĚCO SE DĚJE. KAL HO NAA HO je první bollywoodský film natočen mimo Indii - kompletně v New Yorku.

Na https://www.youtube.com/watch?v=70QpN7DvaK4 naleznete skladbu Pretty Woman. Podobnost není náhodná, ke skladbě byla zakoupena práva. Orbisonův originál naleznete na https://www.youtube.com/watch?v=Gqj_uc3KGTA.

Roku 2005 produkoval KAAL, což byl film, který nesplnil očekávání do něj vkládaná. Ale vše zlé je k něčemu dobré. Karan vsadil v dalším roce na osvědčeného Shah Rukh Khana. KABHI ALVIDA NAA KEHNA přilákalo další hvězdy jako Rani Mukerji, Preity Zintu a Amitabha Bachchana.

JMENUJI SE KHAN se stal mezníkem jeho kariéry. Karan Johan měl v době natáčení 38 let. Film režíroval a produkoval. Dharma Productions, která vdechla filmu život, jej poslala v únoru na Berlinale 2010. Film patřil k nejúspěšnějším filmům mimo území Indie. Anglický tisk označil trio Karan Johan, Shah Rukh Khan a Kajol za jedno ze světových nej... Následně jej odkoupila FOX Star Entertainment. Jedná se o sesterskou společnost produkční společnosti 20th Century Fox. FOX Star Entertainment za něj zaplatila miliardu rupií. Po BLUE (2009) je to druhý nejdražší film, který Indové prodali do ciziny. Doma vysbíral všemožné ceny a o tom, že ekonomická stránka věci není vždy k zahození, svědčí indická cena Zee Cine Award v kategorii nejlépe prodaný, nebo na trh uvedený film.

Roku 2012 natočil Karan Johan romantickou komedii STUDENT OF THE YEAR. Hlavní role obsadil nováčky. Herečka Alia Bhatt měla za sebou štěk v SANGHARSH (1999), pánové Varun Dhawan a Sidharth Malhotra byli původně asistenti režie filmu JMENUJI SE KHAN. Oba pochází z rodin, které dlouhá léta působí v indickém filmu, v jeho technických oborech.

Karan Johan se nebojí velkých citů. Jeho poslední film AE DIL HAI MUSHKIL (2016) byl uveden do kin během hinduistických svátků Diwali (též Deepavali, Dipavali, Divali) a zaznamenal velký úspěch. Tento ”Svátek světel” je nejvýznamnější událostí Indie, Srí Lanky a Nepálu. Slaví se i na Fidži, Trinidadu, Surinamu a v indických enklávách v jižní Africe. Je pohyblivý, jako Velikonoce. Slaví se na konci října a počátkem listopadu. Svými filmy jako by nám sděloval: „Láska tu byla včera, dnes a bude tu i zítra.”

Autor: VlastaP

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

158 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Afrika z výšky

08:30 - 09:25

7 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

NOVA - Snídaně s Novou (1994) [TV poř...

05:55 - 08:40

162 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:25 - 08:55

12 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Karan Johar

Johar Karan

Naposled navštívené:
Karan Johar

Johar Karan