Duben

Noël-Noël

Povolání:
Národnost:
Narození:
9.8. 1897, Paříž, Francie
Úmrtí:
5.10. 1989, Nice, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Všestranný umělec Lucien Noël, který je známý pod pseudonymem Noël-Noël, neměl sice v mládí šanci dosáhnout popularity fyzickým zjevem, širokým talentem v různých směrech ale obohacoval francouzskou kinematografii po několik desetiletí. Pocházel z Paříže, po studiích na střední škole pracoval v bance, v závěru první světové války byl povolán do armády a zúčastnil se závěrečné fáze mezinárodního konfliktu.

Po válce začal uplatňovat své nadání malířské, od dětství zároveň hrál na klavír. Pro různá varieté a kabarety začal skládat písně, které sám jevištně prezentoval, počátkem třicátých let se mu podařilo prorazit i na gramofonový trh. Od různých forem vystupování na divadelních jevištích nebylo daleko k první filmové roli, začátky byly ale skromné. Filmovým debutem Noël-Noëla byla nenáročná komedie BLÁZNIVÉ VĚZENÍ (La prison en folie, 1931). Nenápadně a pod vedením méně významných režisérů se odehrávala i další Noël-Noëlova participace ve filmu, připomeňme alespoň dvojí spolupráci s českým režisérem Karlem Antonem, který tehdy působil ve Francii (PAN ALBERT – Monsieur Albert, 1931).

Širší popularitu získal s postavou naivního rolníka Adémaie, kterou jako scénárista vytvořil spolu s kabaretiérem Paulem Colline. Adémaie hrál Noël-Noël ve třech filmech, ADÉMAI LETEC (Adémai aviateur, 1933), ADÉMAI VE STŘEDOVĚKU (Adémai au moyen-âge, 1935) a ADÉMAI, POČESTNÝ BANDITA (Adémai, bandit d´honneur, 1943). Tyto filmy disponovaly již zajímavějším hereckým ansámblem, divácky vděčnými příběhy a dosáhly značného úspěchu. Zatímco na jevišti Noël-Noël vystupoval již jen zřídka, větší prostor získával v rozhlase, za války se ale dostal na černou listinu německé okupační správy.

Jako scénárista je pak Noël-Noël podepsán pod slavným filmem SLAVIČÍ KLEC (La cage aux rossignols, 1945). Jeho největším úspěchem se ale stala titulní postava nenápadného příslušníka protifašistického odboje OTEC KLIĎAS (Le pere Tranquille, 1946), tento film také sám režíroval. Z jeho další filmografie se sluší připomenout dvě na sebe navazující komedie – ve své době velmi úspěšné – PĚŠKY, NA KONI A VOZEM (A pied, a cheval et en voiture, 1957) a PĚŠKY, NA KONI A NA RAKETĚ (A pied, a cheval et en spoutnik, 1958); na těchto filmech měl opět i scénáristický podíl.

V šedesátých letech hrál Noël-Noël ve filmu již jen zřídka, hvězdné herecké obsazení doplnil v příběhu tří stárnoucích přátel STARÁ GARDA (Les vieux de la vieille, 1960). Úplně naposledy stál před kamerou v rámci historické komedie HLÍDKA, KTERÁ ZASPALA (La sentinelle ednormie, 1966), opět s jeho vlastním podílem na scénáři. Z jeho následujících veřejných aktivit stojí za zmínku pomoc při budování dnes již slavného festivalu lidového umění ve městě Confolens. Od počátku 70. let žil v soukromí v Nice, kde zemřel 4. října 1989 ve věku 92 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Maigret a sklepení Majesticu (...

22:25 - 00:10

32 minut již uběhlo
73 minut zbývá do konce

ČT2 - Černobyl: Nová svědectví

22:45 - 23:35

12 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Zlatá labuť (2023) [TV seriál]

21:40 - 23:00

77 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

22:45 - 23:55

12 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
 Noël-Noël

Noël-Noël

Naposled navštívené:
 Noël-Noël

Noël-Noël