Duben

Raymond Lefèvre

Povolání:
Známý jako:
Raymond Lefebvre
Národnost:
Narození:
20.11. 1929, Calais, Francie
Úmrtí:
27.6. 2008, Paříž, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Slavná píseň Douliou douliou Saint-Tropez z četnické série nebo řízný hudební doprovod k Senzačním prázdninám, to jsou alespoň fragmenty rozsáhlé činnosti francouzského skladatele Raymonda Lefevra, díky nimž by mělo být jeho jméno známé i české veřejnosti. Raymond Lefevre, uváděný někdy též jako Lefebvre, pocházel z přístavu Calais, hudební vzdělání získal po druhé světové válce na konzervatoři v Paříži.

Po studiích hrál na klavír v různých orchestrech, významnou praxí pro něj byla i krátká epizoda v hotelu Hilton v Los Angeles počátkem padesátých let, kam byl taktéž angažován jako pianista. V roce 1956 začal pracovat pro gramofonovou společnost Barclay, kde působil jako aranžér, dirigent i skladatel. Spolupracoval s řadou slavných osobností populární hudby, podílel se na vzniku gramofonových nahrávek zpěváků jako byli Dalida, Claude François nebo Richard Anthony. Pro nahrávání písní populární hudby sestavil Raymond Lefevre vlastní orchestr, s nímž produkoval i četné vlastní instrumentální skladby, často pracoval také v televizi.

S filmem se Lefevre dostal do styku poprvé již v roce 1957, kdy napsal hudbu ke kriminální komedii ZLOČIN V KRAJKÁCH (Fric-frac en dentelles, 1957). Následovala práce pro několik dalších filmů, stěžejní byl ale rok 1964, kdy Lefevra oslovil režisér Jean Girault. Bezmála dvacet let pak Lefevre skládal hudbu výhradně pro Giraultovy filmy, které ovšem dosáhly značného úspěchu i v zahraničí a s Lefevrovým uměním se tak mohli setkat diváci po celém světě. Jejich první spoluprací byl film ČETNÍK ZE SAINT-TROPEZ (Le gendarme de Saint-Tropez, 1964). Lefevre se sice původně zdráhal vyhovět Giraultovu požadavku, aby zkomponoval hudební motiv pro každý Funesův gag, nakonec se ale úkolu zhostil výborně a zvláště píseň Douliou douliou Saint-Tropez je mezinárodně proslulá dodnes.

Lefevre pak napsal hudbu k dalším Giraultovým filmům (bylo jich celkem patnáct), podílel se na všech dalších dílech četnické série, zvláštní oblibě i mimo Francii se těší ústřední melodie z komedie SENZAČNÍ PRÁZDNINY (Les grandes vacances, 1967, v hlavní roli opět Louis de Funes). Po Giraultově smrti a jeho posledním filmu ČETNÍK A ČETNICE (Le gendarme et les gendarmettes, 1982) na další nabídky od filmařů Lefevre nereflektoval.

Nelze ale opomíjet další Lefevrovu práci mimo oblast filmu. Se svou vlastní instrumentální skladbou Ame Câline z roku 1968 zaznamenal značný úspěch po celém světě, popularity dosáhly mimo Francii i jeho další kompozice. Se svým orchestrem pořídil řadu nahrávek a na svém kontě má bezmála 20 LP desek vydaných v různých zemích, několikrát dirigoval orchestr na mezinárodní hudební soutěži Eurovize. Zvláštní kapitolu v jeho aktivitách tvoří práce v Japonsku, kam byl poprvé pozván v roce 1975, několikrát se sem pak vracel ještě po roce 2000. V Japonsku mu také vyšlo více CD než kdekoliv jinde.

Raymond Lefevre zemřel 27. června 2008 ve věku 78 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Raymond Lefèvre

Lefèvre Raymond

Naposled navštívené:
Raymond Lefèvre

Lefèvre Raymond