Duben

Louise Dresser

Povolání:
Rodné jméno:
Lulu Josephine Kerlin
Národnost:
Narození:
5.10. 1878, Evansville, Indiana, USA
Úmrtí:
24.4. 1965, Woodland Hills, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Louise Dresser, americká filmová a divadelní herečka, se narodila do rodiny vlakového průvodčího v městě Evansville, stát Indiana, 5.10.1878 pod jménem Louise Josephine Kerlin. Sotva dovršila patnáct let, zemřel jí otec. Ukázalo se ještě ve stejné době, že má dosti odvahy porvát se s životními překážkami a při jednom z menších vystoupení, které absolvovala v tomto věku, si jí všimli herci z místního vaudevillu a stala se jako zpěvačka členkou souboru.

Ve filmu se objevila až v roce 1922 jen v komparsu ve filmu Slavná Klementina. Do první významnější role ve filmu byla Louisa Dresser angažovaná v roce 1924 - Město nikdy nespí. Ve stejném roce pod vedením režiséra Sama Wooda hrála v melodramatu Za příštím rohem. Další role a filmy přibývaly v následujících letech, takže se od komparsu přes menší role propracovala Louise Dresser mezi velmi uznávané herečky jak němého, tak i zvukového filmu.

V roce 1925 hrála ve filmu Orel režiséra Clarence Browna. V tomto filmu hlavní roli ztvárnil Rudolpho Valentino. Ve stejném roce v dramatu Husa, režiséra Clarence Browna, společně s Jakckem Pickfordem vytvořila hlavní roli. Další filmy byly neméně úspěšné Třetí schod /1926/ - romantický film režiséra Michaela Curtize, Mr. Wu /1927/ - režiséra Williama Nigh podle skutečného příběhu, Zahrada v Edenu /1928/ režiséra Lewise Milestona, Madona z ulice /1929/ - drama režiséra Michaela Curtize.

Ve filmu Máma /1930/ pod režijním vedením osvědčeného režiséra Michaela Curtize v roli matky Fullerové hrála po boku známějšícho Al Johnsona, který hrál jejího syna Al Fullera, hráče na banjo. Tento muzikál byl velmi úspěšný a dosud je zařazován mezi nejlepší muzikály své doby.Ve filmové adaptaci románu Phil Stonga Čestné prohlášen í/1933/ natočeného režisérem Henry Kingem, hrála po boku tehdejší superhvězdy filmového plátna Janet Gaynor.

Jedním z významných filmů Louis Dresser byl historický film Rudá carevna /1934/ společnosti Paramount Pictures, týkající se historické postavy Katařiny Veliké, kterou v tomto filmu ztvárnila Marlene Dietrich. Film byl natočen režisérem a producentem v jedné osobě Josefem von Sternbergem.

Služebná ze Salemu /1937/ byl posledním filmovým snímkem, na kterém se herecky Louise Dresser podílela. Natrvalo se však nerozloučila s hereckou profesí, jelikož se ještě mnoho let podílela na různých rozhlasových adaptacích divadelních her. Ještě v pokročilém věku a v době, kdy již byly herecké aktivity rozvíjeny herci také v televizních studiích, vystoupila v pořadu Ralpha Edwordse To je tvůj život, kde se objevila v epizodě s filmovou osobností Busterem Keatonem. Lousie Dreser znala Bustera Keatona již od jeho dětských let, jelikož hrála ve vaudevillovém divadle s jeho rodiči.

Významná také byla její životní známost s Paulem Dresserem, bratrem vynikajícího amerického spisovatele Theodora Dreisera. Louise Dresser byla za svůj život vícekrát vdaná. Zemřela ve Woodland Hills ve věku 87 let dne 24.10.1965.

ERKUL

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Na cestě po Amerických Panensk...

16:45 - 17:15

19 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Největší apokalypsy dějin

16:20 - 17:15

44 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

4 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2003/1) [TV pořad]

16:40 - 17:55

24 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190545
Osobností: 697835
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178274
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Louise Dresser

Dresser Louise

Naposled navštívené:
Louise Dresser

Dresser Louise