Duben

Semjon Aranovič

Rodné jméno:
Semjon Davidovič
Známý jako:
Semyon Aranovich
Národnost:
Narození:
23.7. 1934, Děražnaja, Chmelnická oblast
Úmrtí:
8.9. 1996, Hamburg
Životopis (biografie) / Informace:
Budoucí sovětský režisér a scénárista Semjon Davidovič Aranovič se narodil 23. 7. 1934 v malé ukrajinské vesničce Děražnaja, kde prožil i chudé válečné dětství i nepříliš radostnou dobu poválečného dospívání. Jeho láskou i snem bylo už odmalička letectví, a tak není divu, že i přes nesouhlas rodiny vedly jeho kroky na Vysokou námořní a leteckou akademii v Rostově na Donu. Tu absolvoval v roce 1955 a několik let pak působil jako pilot-navigátor na vojenské základně na Soloveckých ostrovech, poblíž polárního kruhu.

Po nešťastné nehodě a následném zranění ale musel aktivního létání zanechat a najít si jiný životní cíl. Rozhodl se pro filmařinu a pustil se do studia na režisérské katedře moskevského VGIK-u. Po ukončení studia nastoupil jako režisér do Lenigradského studia dokumentárních filmů (LSDF) a posléze přešel do vzdělávacího studia Lennaučfilm, kde setrval až do roku 1970.

Od roku 1971 působil v žánru celovečerních filmů ve studiu Lenfilm, kde debutoval prvním celovečerním snímkem Rudý diplomat, téměř dokumentárním způsobem pojednávajícím o životě Leonida Krasina. Další rok pak pod jeho vedením vznikl smínek Zlomená podkova, pro změnu inspirovaný jedním z románů J. Verna. To ale nebyla Abranovičova parketa, což sám vycítil a nadále se věnoval převážně filmům, kde mohl uplatnit svoje zkušenosti dokumentátního tvůrce a režiséra. Nevyhýbal se přitom ani palčivým problémům sovětské společnosti, a tak není divu, že i když bylo jeho dílo přijímáno vesměs kladně, občas i pořádně narazil a nadělal si dost nepřátel.

Roku 1976 režíruje i u nás známý film ...a jiné oficiální osobnosti s charismatickým Vj. Tichonovem v hlavní roli, o dva roky později pak dokumentárně-dobrodružný snímek Letní výlet k moři (česky Expedice na Novou zemi) a r. 1980 politické drama Rafferty. V tomto období se souběžně s celovečerní dramatickou tvorbou věnuje i natáčení dokumentárních snímků z oblasti ruské historie a života význačných osobností (Gorkij, Šostakovič).

Rok 1983 patří válečnému filmu Torpedonoscy, jímž se vrátil k milované tématice letectví a využil i svých vlastních zkušeností profesionálního pilota. Následuje pětidílný TV seriál Konfrontace (Protivostojanie - 1985) a film Velká hra (Bolšaja igra - 1988) - obojí podle předloh známého sovětského spisovatele J. Semjonova.

Roku 1991 se S. Abranovič režijně podílí na výrobě historického velkofilmu Mladá Kateřina (Molodaja Jekatěrina), který pojednává o mládí legendární ruské carevny a vznikl v Ukrajinsko-kanadsko-americké koprodukci. Roku 1994 pak Abramovič natáčí svůj patrně nejuznávanější snímek: melodrama Rok psa (God sobaky), ve kterém se dotýká bolestné události - následkům výbuchu v Černobylu. Tento film získal na MFF v Berlíně cenu Stříbrného medvěda.

Semjon Aranovič od počátku 90. let působil jako umělecký ředitel dokumentaristické sekce Lenfilmu, v letech 1992-95 byl předsedou Unie kameramanů a navíc vyučoval na katedře filmových umění Petrohradské univerzity filmového a televizního umění. Roku 1986 získal Státní cenu (za film Torpedoborcy) a r. 1994 mu byl udělen titul Národní umělec.

Počátkem roku 1996 začíná režisér Aranovič natáčet svůj poslední, bohužel nedokončený snímek Agnus Dei, válečný příběh dvou sester - dvojčat z obleženého Leningradu. V průběhu práce však S. Aranovič těžce onemocněl a i přes veškerou snahu lékařů onkologické kliniky v německém Hamburku během necelého čtvrt roku po stanovení diagnózy umírá.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Maigret a sklepení Majesticu (...

22:25 - 00:10

104 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Rwanda, cena za úspěch

23:35 - 00:30

34 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:45 - 00:45

24 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:55 - 01:00

14 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190570
Osobností: 697854
Fotografií: 763987
Plakátů: 376605
Obsahů a biografií: 178287
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Semjon Aranovič

Aranovič Semjon

Naposled navštívené:
Semjon Aranovič

Aranovič Semjon