Duben

Jane Marken

Povolání:
Rodné jméno:
Jeanne Berthe Crabbe
Národnost:
Narození:
13.1. 1895, Paříž, Francie
Úmrtí:
1.12. 1976, Paříž, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Francouzská herečka Jane Marken natočila bezmála devadesát filmů a svými rolemi obohatila řadu umělecky významných titulů francouzské kinematografie, skutečnou hvězdou se ale nikdy nestala. Narodila se v Paříži jako Jeanne Crabbe a po dokončení střední školy chtěla pokračovat ve studiu herectví, na konzervatoř se ale nedostala. Přišla ale nabídka od filmu a objevila se v krátkém snímku LA COURSE AUX MILLIONS (1912) významného režiséra Louise Feuillade.

Na konzervatoř byla nakonec přijata a dokončila ji v roce 1915 s první cenou v oboru komedie, načež byla angažována do Théâtre d´Odéon, pohostinsky vystupovala i v Comédie Française. Zaujala svým výkonem ve Figarově svatbě, díky silnější postavě se ale později musela vzdát rolí mladých milovnic, zato ve vedlejších úlohách naivních dívek a hospodyň byla neodolatelná. Ještě v němé éře dostala i další příležitosti před kamerou a točila s nejvýznamnějšími režiséry jako byli Abel Gance nebo Germaine Dulac.

Ve dvacátých letech žila Jane Marken s významným divadelním a filmovým hercem Julesem Berrym (1883-1951), tento vztah ale pro ni znamenal dočasné přerušení kariéry, protože Berry si – ač sám aktivní umělec – nepřál, aby jeho životní partnerka hrála divadlo. To také nakonec vedlo k jejich rozchodu, protože Jane Marken si svůj život bez divadla neuměla představit, strávili spolu nicméně patnáct let.

Před kamerou se začala Jane Marken častěji uplatňovat až po nástupu zvukové éry a jen ve třicátých letech natočila dvacet filmů, často se objevovala v historických příbězích, větší role hrála například v adaptaci Dumasovy DÁMY S KAMÉLIEMI (La dame aux camélias, 1934) nebo v životopisném filmu NESMRTELNÍ MILENCI (Un grand amour de Beethoven, 1936), v její filmografii se pak vyjímá slavný středometrážní snímek Jeana Renoira VÝLET DO PŘÍRODY (Une partie de campagne, 1936). Typově stejnou roli majitelky hotelu jí poskytl Marcel Carné ve svých dvou významných filmech HOTEL DU NORD (Hôtel du Nord, 1939) a DĚTI RÁJE (Les enfants du paradis, 1945), po boku Jeana Maraise hrála také ve slavném VĚČNÉM NÁVRATU (L´éternel retour, 1943).

Výrazné vedlejší role nabídl Jane Marken její další životní partner Yves Allégret, ovšem až po jejich rozchodu a jeho sňatku se Simone Signoret (DÉDÉ D´ANVERS, 1947; MANÉŽE – Maneges, 1949; MALÁ HEZKÁ PLÁŽ – Une si jolie petite plage, 1949), znovu hrála také v historických filmech, například ve spolupráci s Jeannem Delannoyem, svou filmografii obohatila i o mimořádně úspěšné komedie (ZVONOKOSY – Clochemerle, 1947). Znovu vystupovala také v divadle, po druhé světové válce to byly scény Théâtre Antoine nebo Théâtre du Palais Royal, objevovala se v díle moderních francouzských i světových autorů (Kočka na rozpálené plechové střeše). V padesátých letech začala točit také pro televizi.

Ještě v padesátých letech točila Jane Marken několik filmů ročně, z její tehdejší početné filmografie připomeňme alespoň slavný titul …A BŮH STVOŘIL ŽENU (Et Dieu créa la femme, 1956) s vycházející hvězdou Brigitte Bardot. Poté začala kvůli pokročilému věku své aktivity ve filmu, divadle i televizi omezovat, úplně naposledy se mihla ve filmu TULÁCKÁ POVAHA (L´humeur vagabonde, 1972).

Poslední léta života strávila Jane Marken v úplném ústraní a následkem infarktu zemřela v jedné z pařížských nemocnic zcela zapomenutá 1. prosince 1976 ve věku 81 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190495
Osobností: 697740
Fotografií: 763724
Plakátů: 376319
Obsahů a biografií: 178190
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Jít za svým snem! (2015) [TV cyk...

Jít za svým snem!
Hana Pinkavová podle mého   názoru patří mezi naše   nejlepší dokumentaristy a   tenhle cyklus o našich   mimořádných talentech z   různých více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jane Marken

Marken Jane

Naposled navštívené:
Jane Marken

Marken Jane