Dagmar Patrasová

Dagmar Patrasová
Věk: 62 let
Povolání: herečka
 
Národnost: česká
 
Datum narození, místo:
27.4.1956, Praha, Československo
Dagmar Patrasová pochází z umělecké rodiny, je nejmladší ze tří dětí sólisty České filharmonie a profesora hudební fakulty AMU Karla Patrase (1923-2003) a zpěvačky Československého filharmonického sboru Věry Patrasové (1920-2000). Zatímco její dva starší sourozenci nejevili o umění nijak zvláštní zájem, Dagmar se od dětství cílevědomě připravovala na uměleckou dráhu. Pod vedením Jiřiny Steimarové hrála v dramatickém kroužku, učila se hře na klavír, zpívala také Kühnově dětském sboru, pohybovou kulturu si osvojila ve sportovní gymnastice. Po základní škole vedla její cesta na Státní konzervatoř v Praze, kde vystudovala hudebně-dramatické oddělení a ovládané hudební nástroje rozšířila o kytaru. Ještě v průběhu studií začala hrát v Semaforu, kde pak získala stálé angažmá (1976-1987). Účinkovala v dnes již legendárních představeních Smutek bláznivých panen, Kytice, Vetešník nebo Sladký život blázna Vincka. V Semaforu také zpívala, ve zpěvu se nadále samostudiem zdokonalovala, jako příležitostná zpěvačka se koncem 70. let začala uplatňovat i v televizi.

Ještě jako posluchačka konzervatoře dostala Patrasová první filmovou roli – hrála jednu ze studentek v hudební komedii TŘICET PANEN A PYTHAGORAS (1973). V průběhu sedmdesátýchlet pak hrála menší role v dalších filmech různých žánrů. V roce 1979 se pak odehrálo pro Patrasovou osudové setkání – spolu s Janu Nagyovou hrála ve dvojici zavražděných dívek ve zdařilé kriminálce SMRT STOPAŘEK (1979). Dvojice neokoukaných a atraktivních hereček zaujala vzápětí tvůrce seriálu ARABELA (1980), do něhož byly Nagyová s Patrasovou obsazeny v postavách protikladného sourozeneckého páru princezen. Nadmíru úspěšný seriál přinesl pochopitelně popularitu jim oběma, přestože princezna Xenie v podání Patrasové byla vesměs negativní. Na rozdíl od Nagyové, jejíž herecká kariéra stagnovala, Patrasová svůj nově nabytý kredit plně zúročila. Krátce po Arabele se objevila v nevelkých, ale velmi dobře zapamatovatelných rolích ve svěrákovských scénářích TRHÁK (1980) a VRCHNI, PRCHNI (1981). Hrála také v zahraničních produkcích, nicméně filmovou kariéru nijak zásadně nerozvíjela. Její doménou se stala práce pro televizi, další popularitu jí přinesl seriál NÁVŠTĚVNÍCI (1983), uplatnila se také v řadě pohádek (KOLOBĚŽKA I., 1984; O PRINCEZNĚ, KTERÁ RÁČKOVALA, 1986; JAK SE MELE BABÍ HNĚV, 1986). Na dlouhou dobu naposledy se na filmovém plátně objevila v komediích ANDĚL SVÁDÍ ĎÁBLA (1988) a PAN TAU (1988). Teprve v poslední době se vrátila k práci před kamerou ve filmu CHOKING HAZARD (2004) a v seriálu LETIŠTĚ (2006).

Mezitím Dagmar Patrasová ve druhé polovině osmdesátých let nasměrovala svou práci do oblasti tvorby pro děti. Prvotním impulsem byla nazpívaná dětská deska Pasu, pasu, písničky, kterou natočila na popud svého manžela Felixe Slováčka. Z této desky vzešla také známá píseň Chytila jsem na pasece žížalu, přičemž žížala Julie je dodnes maskotem Patrasové a jejích představení. Od zpívání dětských písniček nebyla dlouhá cesta k moderování populárního nedělního pořadu Studio kamarád. Kvůli vytíženosti v televizi a nedostatku hereckých příležitostí opustila v roce 1987 Patrasová divadelní angažmá v Semaforu a od té doby je na volné noze. Počátkem 90. let působila na televizních stanicích OK3 a TV Premiéra, následně se vrátila do České televize, kde moderovala dětské pořady Kouzelná školka, Kuřátka, Dobré ráno s Dádou, Kouzelná neděle a další. Pro děti nazpívala přes dvacet hudebních CD, vydává také časopis Dáda, dodnes pořádá zájezdová představení po celé republice. Odborníci mají sice k jejímu uměleckému přínosu a vlivu na děti výhrady, přesto Patrasová zůstává řadu let nejpopulárnější (a nutno dodat, že také komerčně nejúspěšnější) v tvorbě pro již několik generací dětských diváků a posluchačů. Její letitá popularita má i své stinné stránky, Patrasová se nezřídka musí potýkat s neopodstatněnými útoky bulvárního tisku.

Manželem Dagmar Patrasové je od roku 1983 významný hudebník a multiinstrumentalista Felix Slováček (*1943); mají spolu dvě děti, syna Felixe a dceru Annu.  Autor: argenson

Filmografie:
Herečka:
2016 minih143667minih143667 Tajemství pouze služební [59]
2015 minih139048minih139048 Bezdružice [TV seriál]  ..... Markéta Hrabná [58]
2013 minih94839minih94839 Jedlíci aneb Sto kilo lásky  ..... Lenka Douchová [56]
2011 minih80014minih80014 Noha 22 [TV seriál] [54]
2006 minih46449minih46449 Dáda disco hitparáda [DVD] [49]
2004 minih36787minih36787 Choking Hazard  ..... Dáda Patrasová [47]
1993 minih113850minih113850 Arafon [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
 minih113901minih113901 Falešný pan Papp [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
 minih113898minih113898 Král bez poddaných [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
 minih113906minih113906 Kufřík v rukou zloducha [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
 minih113892minih113892 Mařenka a obr [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
 minih113903minih113903 Mařenka pod šibenicí [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
 minih113848minih113848 Osudná věštba [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
 minih113853minih113853 Osudné jablko [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
 minih113909minih113909 Pan děkan mění názor [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
 minih113895minih113895 Petrova šance [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
 minih113896minih113896 Podvodný sňatek [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
 minih113845minih113845 Pomoc, za kopcem je obr! [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
 minih113893minih113893 Roxana znovu na pastvě [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
 minih113900minih113900 Rumburak č. 2 [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
 minih113908minih113908 Rumburak kontra Fantomas [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
 minih113849minih113849 Rumburak letí na Pultanelu [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
 minih113852minih113852 Rumburak v jablečném sadu [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
 minih113904minih113904 Rumburak vládcem Pultanely [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
 minih113902minih113902 Trojlístek opět pohromadě [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
 minih113899minih113899 Trojlístek zahajuje boj [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
 minih113907minih113907 Výlet někam jinam [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
 minih113905minih113905 Zápas o Pultanelu [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [36]
1992 minih137652minih137652 Brokovnice [TV inscenace]  ..... Anne [35]
1990 minih41710minih41710 Jehlice Sluneční paní [TV inscenace]  ..... Valentýna [33]
 minih66374minih66374 Sportovní hry na Kozím Hrádku [TV film] [33]
1989 minih67610minih67610 Kočičí ples [TV inscenace]  ..... královna kočičích bytostí [32]
 minih73436minih73436 Království stromů [TV inscenace]  ..... královna stromů [32]
 minih41823minih41823 Strom pohádek: Dobro a zlo [TV inscenace]  ..... vypravěčka [32]
 minih41683minih41683 Strom pohádek: Pasáček a císařova dcera [TV inscenace]  ..... vypravěčka [32]
 minih42334minih42334 Útěk ze seriálu [TV hra]  ..... herečka hrající sekretářku náměstka Slámy [32]
1988 minih3012minih3012 Anděl svádí ďábla  ..... Iva Eckertová [31]
 minih43522minih43522 O princezně, která ráčkovala [TV inscenace]  ..... princezna Karolína II. [31]
 minih15347minih15347 Pan Tau  ..... tanečnice [31]
 minih41693minih41693 Strom pohádek: Bez práce nejsou koláče [TV inscenace]  ..... princezna Blaženka [31]
 minih47283minih47283 Třetí táta [TV film]  ..... Jana [31]
1986 minih44877minih44877 Jak se mele babí hněv [TV inscenace]  ..... Amálka [29]
 minih41057minih41057 Peníze a krev [TV inscenace]  ..... role neurčena [29]
 minih22256minih22256 Velká filmová loupež  ..... herečka [29]
 minih49891minih49891 Zikmund, řečený šelma ryšavá [TV inscenace]  ..... kejklířka [29]
1985 minih82480minih82480 Ach, ti milí hosté [TV epizoda]  ..... povídka Primář - Jana Černíková [28]
 minih53473minih53473 O chytrém Honzovi [TV inscenace]  ..... princezna Treperenda [28]
 minih47075minih47075 Sedmipírek [TV inscenace]  ..... princezna Florie [28]
 minih54354minih54354 Slunečnice [TV inscenace]  ..... Slunečnice [28]
1984 minih41035minih41035 Čertův švagr [TV inscenace]  ..... Helenka, sestra Julinky [27]
 minih43521minih43521 Koloběžka první [TV film]  ..... Zdenička [27]
 minih11659minih11659 Lucie, postrach ulice  ..... prodavačka [27]
 minih158738 O námořní bitvě [TV epizoda]  ..... nymfa [27]
1983 minih2312minih2312 ...a zase ta Lucie  ..... prodavačka [26]
 minih28333minih28333 Návštěvníci [TV seriál]  ..... Káťa Jandová, Emilia Fernandez [26]
 minih41609minih41609 Slané pohádky [TV seriál]  ..... nymfa (O námořní bitvě) [26]
1982 minih36884minih36884 Jehla [TV inscenace]  ..... Irena [25]
 minih24692minih24692 Šílený kankán  ..... přítelkyně hraběte [25]
 minih23754minih23754 Zelená vlna  ..... dívka z plovárny Markéta Zvárová [25]
1981 minih58662 Bohemia, můj osud [TV minisérie]  ..... Channeh Kober [24]
 minih37431 Kinoautomat Kobe [24]
 minih24648minih24648 V podstatě jsme normální  ..... sekretářka Ilona Dvořáčková [24]
1980 minih105182minih105182 Arabela na útěku [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [23]
 minih105186minih105186 Civilizace si žádá své [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [23]
 minih105180minih105180 Jezevčík Karel Majer [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [23]
 minih105179minih105179 Petr a princezna [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [23]
 minih105183minih105183 Petrovo zmizení [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [23]
 minih105184minih105184 Pohádky jdou do sběru [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [23]
 minih105188minih105188 Příliš mnoho generálů [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [23]
 minih105178minih105178 Rumburakova pomsta [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [23]
 minih105187minih105187 Rumburakova velká šance [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [23]
 minih21280minih21280 Trhák  ..... klapka Dádinka [23]
 minih22927minih22927 Vrchní, prchni!  ..... Manuela, Rudyho slečna [23]
 minih105191minih105191 Zvonečkem to začalo, zvonečkem to končí [TV epizoda]  ..... princezna Xénie [23]
1979 minih19147minih19147 Smrt stopařek  ..... Marta Vaňková [22]
1978 minih37967minih37967 Poplach v oblacích (1) [TV epizoda]  ..... druhá letuška [21]
 minih16411minih16411 Poplach v oblacích  ..... role neurčena [21]
1977 minih24723minih24723 Šestapadesát neomluvených hodin  ..... Lenka [20]
1976 minih11835minih11835 Malá mořská víla  ..... první sestra malé víly [19]
 minih14816minih14816 Odysseus a hvězdy  ..... žena ve Wartburgu [19]
 minih32960minih32960 Štipku soli [TV minisérie]  ..... Alenka [19]
1975 minih8418minih8418 Holka na zabití  ..... číšnice v Polsku [18]
 minih12326minih12326 Město nic neví  ..... zdravotní sestra [18]
 minih42159minih42159 My z konce světa [TV seriál]  ..... dívka [18]
1974 minih55017minih55017 Královské usínání [TV hra] [17]
 minih16591minih16591 Poslední ples na rožnovské plovárně  ..... studentka [17]
1973 minih2371minih2371 30 panen a Pythagoras  ..... studentka Kulová [16]
 
Režie:
2006 minih46449minih46449 Dáda disco hitparáda [DVD] [49]
 
Zpěvačka:
1988 minih3012minih3012 Anděl svádí ďábla [31]
1984 minih66558minih66558 Lupa je tlustý sklo [TV inscenace] [27]
 
Autorka námětu:
2006 minih46449minih46449 Dáda disco hitparáda [DVD] [49]
 
Účinkuje:
2012 minih129790 Pátá čtvrť: zmizelé město pražské [Betacam Digital]  ..... rodačka, sanytrovačka, herečka [55]
1980 minih61023minih61023 Studio Kamarád [TV cyklus]  ..... moderátorka [23]
 
Mluví:
1977 minih71532 Pejsvídek a Medvísek [TV seriál]  ..... švadlenka [20]
 
Copyright © 2003-2012, Filmová databáze s.r.o. (FDb.cz). Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.