Duben
ohodnotit

Ti druzí

The Others; Los otros

Další název:
The Others; 디 아더스
Rok:
2001
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
7.3.2002
„Nikým nespatřeni žijí mezi námi – a dříve či později si nás najdou.“
Popis / Obsah / Info k filmu Ti druzí
Mladá žena Grace žije na sklonku druhé světové války v rozlehlém domě se svými dvěma dětmi osamělý život v očekávání muže, který odešel na frontu a je již delší dobu nezvěstný. Graciiny děti trpí zvláštním druhem alergie na sluneční světlo, proto musí být v jejich přítomnosti všechny pokoje v domě zcela zatemněny. Grace, poněkud upjatá a neurotická osobnost, vychovává dceru i syna v přísném duchu bigotního katolictví. Ačkoliv se snaží zachovat si chladnou hlavu, postupně začíná propadat tíživému pocitu, že dům je obýván ještě někým jiným. Někým, koho nemůže spatřit, kdo ji však v jejích představách o to více ohrožuje. S příchodem trojice tajemných sloužících dostávají události rychlý spád, jehož vyvrcholením je odhalení hrůzného tajemství minulosti starého domu.

Duchařský horor španělského oscarového režiséra Alejandra Amenábara je v rámci svého žánru ojedinělou ukázkou perfektní práce s tajemnou obrazovou atmosférou, vytvářenou světlem. Kromě patřičné dávky napětí nabízí i skvělé herecké výkony především hlavní představitelky nešťastné Grace, hvězdné Nicole Kidmanové, která byla za tuto roli nominována na Zlatý glóbus a na cenu BAFTA, i obou dětských představitelů. Snímek sám byl ověnčen mnoha prestižními cenami, za všechny jmenujme alespoň osm španělských výročních filmových cen Goya.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ti druzí
Již od nepaměti děsí člověka strach z neznámého. Lidé se bojí více toh, co nevidí a neznají, než věcí, které mají přímo před sebou i když jsou sebestrašnější. Je to dar člověka vypořádat se s tím, co může alespoň dohadnout. Jak ale porazit něco, co nevidíte a dokonce o tom pochybujete, zda to opravdu existuje. Nicol Kidman žije se svými dětmi na opuštěném sídle uprostřed lesů Anglie. Její manžel, jak se zdá, zahynul ve válce a tak děti vychovává sama. Snaží se jim vštípit víru v Boha, kterou ona žije po celý svůj život. Do této chvíle obyčejný příběh mění příchod nového služebnictva. Dvě ženy a jeden muž jsou již od vstupu na scénu velice podezřelí. Navíc záhy zjistíme, že obě děti trpí nemocí, která jim nedovoluje styk se světlem. Každé dveře se musí zavřít, každé okno musí být kvůli dětem zataženo závěsem. Zdá se to být jednoduché, ale v domě žije ještě někdo nebo něco. Nejdříve se zdá, že holčička si vymýšlí duchařské příběhy, aby postrašila mladšího bratra, a její matka jí za to neváhá potrestat. Když je ale sama obětí podivných příhod, které začínají hlasy neexistujích lidí a končí u odmykaní dveří a zmizení závěsů, začne i sama matka tušit, že něco v domě zřejmě straší.Navíc se nečekaně vrací její manžel, který ale stejně tak nečekaně odchází. Služebnictvo je čím dál tím víc záhadnější a v domě začíná být opravdu nebezpečno. Chce snad personál vyštvat pány z domu? Je opravdu v odmě duch nebo snad duchové. Vymýšlí si snad děti setkání s malým chlapcem jménem Viktor? Nebo za tím vším něco úplně jiného? Jediné, co vám snad ještě prozradit je to, že závěr je opravdu nečekaný a pokud jste fanoušci filmů, kde strach dýchá z každého záběru a tajemno se na vás dívá každou klíčovou dírkou, pak tenhle fim je přesně pro vás...přeji všem ať vám běhá mráz po zádech.


Autor: Vídžej

Popis / Obsah / Info k filmu Ti druzí
Celosvětově úspěšný horor vzbudil už mimořádnou pozornost na benátském filmového festivalu. Příběh se odehrává na konci druhé světové války - Grace (Nicol Kidmanová) s dvěma dětmi čeká na návrat manžela z bojů v jejich domě v Jersey. Děti trpí alergií na sluneční světlo – dům je proto celý potemnělý a v uzavřeném světě jeho zšeřelých zákoutí se kromě Grace, dětí a služebnictva skrývá cosi dalšího.

Ti druzí se kromě mimořádného diváckého ohlasu setkali i s velmi příznivým přijetím u kritiky. Jde o stylově čistý horor – strach vytvářený atmosférou neustálého ohrožení , bez opulentních speciálních efektů. Pozornosti se dostalo i hereckému výkonu Kidmanové – označovaném za zřejmě její nejlepší vůbec.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ti druzí
Osamělá žena žije s dvěma dětmi ve staroangfickém sídle. Vychovává je v duchu přísných náboženských regulí. Ve ztemnělém domě vsak existuje také podivné služebnictvo a záhadní „spolubydlící"... Mystérium o dotecích iracionálna zahajovalo loňský festival v Benátkách a bylo nominováno na Evropskou filmovou cenu.

Autor/Zdroj: /IX. FEBIOFEST


Popis / Obsah / Info k filmu Ti druzí
Krátce po sobě se v naší distribuci objevují dva zajímavé tituly, spjaté s osobou mladého chilského filmaře (působícího ve Španělsku) Alejandra Amenábara a s produkční firmou Toma Cruise. Milostné drama s nadreálnými prvky Vanilkové nebe (2001, FP 2/2002) je remakem Amenábarova snímku Otevři oči (1997), úspěšný duchařský horor Ti druzí je pak novým Amenábarovým filmem, k němuž si talentovaný tvůrce napsal i scénář a hudbu. Zatímco v prvním filmu hraje hlavní roli Tom Cruise, ve druhém exceluje jeho bývalá žena Nicole Kidmanová. Kromě „vnějších“ atributů však spojuje obě díla Amenábarův zvláštní smysl pro spojení reálného a fantastického i pro nevšední dramaturgická řešení.

V roce 1945 žije na britském ostrově Jersey v osamělém panském sídle mladá žena Grace se dvěma dětmi, malým Nicholasem a o trochu starší Annou. Obě děti trpí alergií na světlo, proto musejí žít téměř ve tmě. Když se v domě objeví tři noví sloužící, začnou se dít podivné věci. Nervově labilní Grace, neustále očekávající návrat manžela ze skončené války, uvěří po mnoha nevysvětlitelných situacích dcerce, že v domě jsou duchové. Nakonec však vyjde najevo, že duchové jsou právě oni i jejich služebnictvo. Matka kdysi podlehla šílenství a zabila děti i sebe, sluhové v tomto domě zemřeli už v roce 1891. Všichni se tedy z neznámých důvodů pohybují mezi světem mrtvých a světem živých. Živí lidé, tedy současní (a dočasní) majitelé domu, se zjeví až na samém konci...

Nápadité téma rozvíjí Amenábar s citem pro tradici žánru v pozvolném tempu, s nevšedním smyslem pro budování napětí a pro atmosféru opuštěného místa (včetně sychravého mlžného počasí). Důležitou roli zde hraje katolický mysticismus, s nímž fanaticky pobožná Grace vychovává děti. Značný kus práce odvádí zkušený kameraman Javier Aguirresarobe, dokonale pracující se šerosvitem. Hlavní tíha ovšem spočívá na výborné Nicole Kidmanové v roli bigotní a neurotické matky. Zaujmou však také Fionnula Flanaganová jako zkušená chůva a malá Alakina Mannová v roli vzdorovité Anny. – Snímek se natáčel ve španělské Cantabrii.


ZDROJ: Tomáš Bartošek, Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

18:55 - 19:00

3 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Perimetr

18:30 - 19:00

28 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

28 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

3 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376382
Obsahů a biografií: 178214

Poslední komentáře

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann