Duben
ohodnotit

Pravá a levá ruka ďábla

Lo chiamavano Trinita; They Call Me Trinity

Další název:
Pravá a ľavá ruka diabla (SK)
Žánr:
Země:
Rok:
1970
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
10.6.1993
„Komediální spaghetti western o falešném šerifovi, který je proti své vůli nucen páchat dobro.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pravá a levá ruka ďábla
POZOR SPOILER!!

Stepí jede špinavý a otrhaný muž. Zastaví se v hostinci, kde se do něj naváží jeden ze dvou lovců lidí. Napadený muž se představí jako línej Joe. Lovci to jméno znají, je to Pravá ruka ďábla. Joe jim sebere jejich kořist, totiž chlapíka jménem Chico a lovce odstřelí. Pak se ocitá u zvláštní příhody. Tři lidé chtějí na šerifovi, aby propustil z basy jejich kámoše, který znásilnil ženu. Šerif odmítá a chlapy prostě zastřelí. Je to Levá ruka ďábla. Joeův bratr. Někdy se mu říká Bambino. Ten vypráví, jak přišel k místu šerifa, že po útěku z vězení v Yumě ho pronásledoval chlap. On ho postřelil a v kapse našel šerifskou hvězdu. A tak se tu usadil do doby, než přijedou jeho lidi a dělá šerifa. Ve městě terorizují lidi nějakého majora farmáře. Vždycky je ztlučou. Major totiž chce celé údolí pro sebe. A to zase nechce šerif, protože tam míní ukrást koně. Ovšem sám na majorovy lidi nestačí a proto láká Joea ke spolupráci. A Joe, ač zpočátku proti, přijímá. Major poněkolikáté navštíví silně věřící farmáře a znovu vyhrožuje. Hned po jeho odjezdu tamtéž přijíždí banda lupičů v čele s Mescalem, kteří občas šlohnou nějaké koně i majorovi. Také farmáře terorizují. Joe se stává svědkem toho, jak v obchodě hlídkují dva majorovi muži, a zabraňují farmářům v nákupu. Joe farmářům pomůže a oba chlapy zmlátí jako psy. To se šerifovi moc nelíbí. Ale večer v hospodě, kdy se Joe hodlá utkat s dalšími sedmi, ochotně odhazuje bouchačku a pomáhá. Další den jsou na návštěvě u farmářů a touž dobou přijíždějí Mescalovi lupiči. Dojde k drobnému konfliktu, za kterého odjíždí jejich šéf notně pošramocen. A v městečku se objevují dvě nové tváře. Jsou to zabijáci, najatí majorem. Joe s nimi udělá krátký proces. Nepravý šerif zjistí, že je na něj vypsaná odměna, totiž, hledá ho postřelený pravý šerif a ten tu odměnu vypsal. Proto Bambino pakuje Joea pryč a ten odjíždí. Zastaví se však u farmářů a zde potká oba muže, na něž bratr čeká. Jede s nimi a ukecá je k ochraně farmářů. Všichni jsou pro a učí farmáře sebeobraně. Od lapeného zvěda se dozví, že major a Mescal se dali dohromady a chystají se farmáře zničit. A to přece nemohou staří dobráci připustit.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Pravá a levá ruka ďábla
V italské westernové komedii se dva známí výtečníci Joe (Terence Hill) a Bambino (Bud Spencer) setkají v jednom městě. První z nich je podvodník se šerifskou hvězdou, druhý je čestný chudák. Hrou náhody se spojí a bojují pak společně proti odpornému, ale bohatému rančerovi a jeho banditům, aby uhájili práva bezmocných osadníků. Bojují samozřejmě způsobem, jež je pro ně zcela typický.

Volným pokračováním tohoto filmu je další westernová komedie Malý unavený Joe.
Text distributora: www.vapet.cz


Autor: aegis

Popis / Obsah / Info k filmu Pravá a levá ruka ďábla
Joe Trinita hravě osvobodí chudého Mexičana Chica, kterého chytili lovci lidí. Stačí, když prozradí, že se mu říká Pravá ruka ďábla, díky mistrovskému ovládání revolverů. V městečku, kam ho odveze, zjistí, že místním šerifem je Levá ruka ďábla - jeho bratr Bambino. Ten mu prozradí, že pravého šerifa postřelil a jako falešný šerif čeká na své komplice. Společně chtějí uloupit stádo koní bohatému a patřičně podlému majoru Harrimanovi. Ten se snaží vypudit z údolí komunitu mormonských přistěhovalců. Na jejich obranu se postaví Trinita, který si dokonce připne hvězdu šerifova pomocníka. Důvod je prostý. Sára a Judita, dcery mormonského farmáře, jsou hezké holky a obě se mu nabídnou jako manželky, což mormonský řád umožňuje. Různými úskoky a léčkami nutí Trinita svého bratra konat dobré skutky a dokonce se mu ho podaří vmanévrovat do přímého střetu s Harrimanem a jeho spojencem, banditou Mezcalem. Je sice víc než zřejmé, jak závěrečná pranice dopadne, to však nic nemění na dobré zábavě, kterou si jistě dosyta užijí příznivci nerozlučné dvojice Bud Spencer a Terence Hill, kteří vytvářejí hlavní role svérázných bratrů.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Pravá a levá ruka ďábla
Čxetní příznivci Buda Spencera a Terence Hilla si mohou po čase oživit vzpomínky na ztřeštěné kousky dvou dobrosrdečných rváčů. Mnozí z nich se jistě pamatují na westernovou komedii Malý unavený Joe (1971). Teď jim firma Gemini nabízí první díl této rozpustilé dobrodružné taškařice pod názvem Pravá a levá ruka Ďábla (1970). Bratři Trinitá (Hill) a Bambino (Spencer) v ní svedou zápas se škůdci nevinných mormonských farmářů. Mohutný Bambino, ač jinak vyhlášený zloděj koní, se přitom vydává za šerifa. Jeho lišácký sourozenec musí vynaložit mnoho úsilí, aby ho přiměl ke konání dobra. - Snímek specialisty na spaghetti westerny E.B. Cluchera (pseudonym původně kameramana Enza Barboniho) je postaven na prověřeném schématu a na předem rozdělených rolích jednotlivých postav. Jednoduchý humor vychází ze situační komiky a z předvídatelných gagů. Vše směřuje k nelkolepé závěrečné rvačce, v níž protagonisté uplatňují svou rychlost, obratnost a bojový důvtip. Světová kinematografie je dávno někde jinde, ale italským komikům jistě zůstane část českého publika věrná.
Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Pravá a levá ruka ďábla
V italské westernové komedii se dva známí výtečníci Joe a Bambino setkají v jednom městě. První z nich je podvodník se šerifskou hvězdou, druhý je čestný chudák. Hrou náhody se spojí a bojují pak společně proti odpornému, ale bohatému rančerovi a jeho banditům, aby uhájili práva bezmocných osadníků. Bojují samozřejmě způsobem, jež je pro ně zcela typický.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763974
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178281

Poslední komentáře

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10