Jeden svět
ohodnotit

Nejtemnější hodina

Darkest Hour

Další název:
Najtemnejšia hodina
Rok:
2017
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
11.1.2018

Komentáře k filmu Nejtemnější hodina

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 7
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.2.2021
Tenhle film se myslím nedá   pokládat za životopisný ale   to nic neubírá na jeho   kvalitě. Styl zachycení   kritických dnů historie   Evropy mi sice úplně nesedl   a měl bych k němu určité   víceméně dílčí výhrady   ale plně to vyvažují herci   svými výkony, skvěle   vedená kamera (průhledy z   ptačí perspektivy byl dobrý   nápad) a hlavně hluboce   smekám před maskéry!   Kdybych nečetl titulky asi   bych neuvěřil, že v tak   báječně zachycené podobě   Churchilla se skrývá Gary   Oldman. I Kristin Scott-Thomas   byla coby Clementine   výtečná a Ronald Pickup byl   báječně trefený   Chamberlain. Takže podtrženo   a sečteno hodně povedený   výrazně nadprůměrný film.   Ještěže v té době nebyli   v Evropě u vesla jenom samí   zbabělci ale i lidé jako   Winston Churchill.
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.10.2018
Churchilla jsem vždycky   vnímala jako politického   matadora. Nejtemnější   hodina pro mě byla hodně   zajímavá z historického   hlediska, ukazuje dilemata   hlavního hrdiny, jeho   paličatost, ale i zanícenost   služby vlasti. V pohnuté   době Anglii vládli dva   outsideři – král Jiří   – viz Králova řeč a   Churchill, který byl také   několikrát vyhozen ze sedla   a pak se vracel, zvláště do   doby, kdy si nikdo nechtěl   vzít na triko rozhodování,   zda a koho obětovat. Postavit   čtyři tisíce v Calais proti   tři sta tisícům u   Dunkerku...kdo si to   historicky vezme na triko. A   tak zatímco ten, kdo měl   být zvolen, se toho radši   vzdal a chránil si svojí   ....a v pozadí splétal   intriky, „prasátko“   makalo a slibovalo pot, krev a   slzy, s čímž normální   lidi neměli problém, ale   hlavně se nechtěli vzdát.   Gary Oldman k nepoznání,   jeho žena v podání Kristin   Scott Thomas podporující, v   pozadí silných mužů jsou   vždycky silnější ženy,   Lily James nerušící, král   fandící a svým způsobem si   myslím, že Churchilla   obdivoval, než ty křiváky   okolo něj. Anglie má u nás   vroubek za Mnichov, zaplať   bůh za Churchilla, pro mě je   tak Nejtemnější hodina   ukázkou reálného   historického příběhu.
Pecik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.5.2018
Skvělé ztvárnění jak   osobnosti Winstona Churchilla,   tak doby a situace takové.   Nechybí silné, slabé   stránky, napětí, drama a   krom skvělého filmového   zážitku i něco z histori.   Docela doporučuji se   nejdříve podívat na snímek   Dunkirk a hned to má trošku   jiný nádech...
MildaX
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.11.2018
V historických dramatech z   2.světové války se může   divák hodně dozvědět,   obzvlášť pokud nedával ve   škole pozor, nebo do ní   chodil před 30 lety, nebo se   o to příliš nezajímá.   Jasně, je tu dramatická   stylizace, ale každé   zlidštění velkých   historických postav se   počítá. Gary Oldman je k   nepoznání a výborný.
Ostrovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.1.2018
Nic naplat, ale ta atmosféra   mě po pozvolnějším   rozjezdu pohltila natolik, že   i když přišlo absolutní   klišé, mě se postavily i   chloupky na zadku. A když   vás pohltí atmosféra, čas   si běží svým tempem a i   když slibovali jednu temnou   hodinku, i ty dvě jsou   nakonec skoro málo. A nevím,   jestli ty trochu tísnivé   ateliéry mají doplňovat   atmosféru, ale bylo mi v nich   trochu ouzko...
Atmosféra 95%
Kamera 90%
Zvuk   90%
Hudba 85%
Hlavní herecký výkon   80%
Oldmanova manželka   95%
atd.
...   prostě běžte.;)
Peykka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.3.2018
Historické drama s prvky   autobiografie o temných   časech druhé světové   války a o osudových   rozhodnutích jednoho z   největších politiků všech   dob v nejtemnějších dvou   hodinách snímku, který   dokazuje, že Gary Oldman je   pan herec.

Když se řekne Winston   Churchill, už samotné jméno   v nás budí respekt a   postavu velkého diplomata,   který zachránil Evropu za   druhé světové války a stal   se tak velmi uznávanou osobou   na politické scéně. Vždy   tomu ovšem tak nebylo. A   právě s tím nás seznamuje   snímek Joa Wrighta,   režiséra, scénáristy a   experta právě na historické   filmy (Pýcha a předsudek,   Pokání, Anna Karenina).   Příběh Winstona Churchilla   (Gary Oldman) divákovi   nabídne pohled do politikova   soukromí předtím, než se   stal britským premiérem,   dále pokračuje inaugurací u   krále Jiřího VI., tzv.   koktavého krále (určitě   znáte vynikající film   s Colinem Firthem Králova   řeč), a poté zpočátku   marné a usilovné   vyjednávání Churchilla   nejen s britskou vládou, ale   také s dalšími členy   Aliance během druhé   světové války. Drama je   stupňované formou   důležitých dat vepsaných   v obraze objevujících se na   plátně/obrazovce.
 
Britský herec   Gary Oldman opět dokázal,   že patří mezi nejlepší   herce své generace.   Churchilla ztvárnil   s obrovskou oddaností   k postavě, perfektně   vyjádřil jeho stále mrzutou   náladu. Sledujeme jeho vidinu   záchrany Velké Británie a   celé Evropy, ale také   Churchilla jako nechtěnou   osobu britské politiky.   Musím podotknout, že pro mě   byl výkon Oldmana hereckým   koncertem a po neúspěšně   proměněném Oscaru za Jeden   musí z kola ven (2011) jsem   si téměř jistá letošní   výhry, kdy vyfoukne zlatou   sošku mladému Timothéemu   Chalametovi v Dej mi své   jméno nebo vždy perfektnímu   Danielu Day-Lewisovi za jeho   snad nejhorší film Nit   z přízraků (2017).   Určitě poputuje výhra i   k maskérům filmu, protože   Oldmanova proměna   v zavalitého chlapíka   s dětskou hlavičkou a   věčně s doutníkem v puse   je fascinující. V roli   Winstonovi manželky   Clementine se objeví Kristin   Scott-Thomas, která Oldmanovi   perfektně sekunduje jako   věrná a oddaná žena.   Trochu mě mrzí, že ji   nominace minula.
 
Klobouk dolů za   scénář, který přivedl   kromě Churchilla k životu   další významné politické   osobnosti včetně   neúspěšného premiéra   Nevilla Chamberlaina, jednoho   z nejstarších   konzervativců Edwarda   Halifaxe, ale také   amerického prezidenta   Franklina Roosevelta. Pan   Anthony McCarten (scénář i   k filmu Teorie všeho o   Stephenu Hawkingovi) napsal   akční, dramatický i   dojemný příběh přesný na   historické události.      
 
Nejtemnější hodina   nabídne opravdu vytříbenou   story výborného řečníka a   diplomata. Je zde jasně   vidět, jak byl Churchill,   který byl upřímný a na nic   si nehrál, velmi uznáván   mezi běžnými lidmi (viz   dramaticky vystupňovaná   scéna v metru). Doporučuji   znalcům i neznalcům druhé   světové války a těm,   kteří mají rádi dobrý   film. Určitě to nebude vaše   nejtemnější hodina   v životě. 
majkronyk
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.10.2018
Nejsem historik, takže   nemůžu asi úplně hodnotit,   jestli to bylo historicky   přesné nebo alespoň   přesné. Ale líbilo se mi,   že to bylo hodně zaměřené   na Churchila a že to bylo   zaměřené na opravdu jen   pár dní, prvních dní jeho   vlády. Tedy, jak se do toho   pomalu dostával a jak se ho   chtěli zbavit už v   začátcích a domluvit se s   tím, s, s tím člověkem,   abych parafrázoval jednu ze   scén:) Jestli to bylo   historicky přesné, tak je mi   dost líto, že i v takové   několikaset leté demokracii   byli evidentně lidi, kteří   si prostě jen chtěli   zachránit prdel.

Určitě všem   doporučuji.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih24374minih24374Žhavé výstřely (1991) 
Hot Shots! n
minih16331minih16331Poločas štěstí (1984) 
Poločas štěstí n
minih10492minih10492Konec cesty (1959) 
Konec cesty n
minih120113minih120113Ulička hanby (2014) 
Walk of Shame n
minih5702minih5702Čtyři pokoje (1995) 
Four Rooms n
minih30560minih30560Stará puška (1975) 
Le vieux fusil n
minih64400minih64400Orel Deváté legie (2011) 
The Eagle n
minih103647minih103647Hunger Games: Vražedná pomsta (2013) 
Hunger Games: Catching Fire n
minih4639minih4639Brewsterovy milióny (1985) 
Brewster's Millions n
minih10008minih10008Kasaři (1958) 
Kasaři n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Fantomas se zlobí (1965)

14:15 - 15:50

51 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

ČT2 - Tvořivá díla zvířecí říše

14:40 - 15:35

26 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:30 - 15:30

36 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:25 - 15:30

41 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190376
Osobností: 697524
Fotografií: 763185
Plakátů: 375836
Obsahů a biografií: 177995

Poslední komentáře

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10

Shromáždění starých mužů (1987) ...

Shromáždění starých mužů
Jestli máte rádi čistou   filmařskou práci, natočenou   podle výborné literární   předlohy, jste fanoušky   prvotřídního herectví v   podání více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10