Duben
ohodnotit

Mariňák

Jarhead

Další název:
Jarhead - Willkommen im Dreck
Rok:
2005
Délka:
123 minut
Premiéra v ČR:
16.2.2006
„Vítejte v Pouštní bouři.“

Komentáře k filmu Mariňák

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 23
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.11.2011
Velmi zajímavý pohled na   válku ve filmu kde se   téměř vůbec nestřílí a   nebojuje, jeden z dalších co   mě bavily i bez krve a   výbuchů. Dobře ukázaný   vícvik, život na základně,   nuda kdy se čeká na koho a   kdy se vlítne atd. Líbily se   mě i herci a je to film co   má čestné místo v mé   sbírce.
M.A.G.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.4.2010
Skvěle natočený válečný   filmek hlavně o   odstřelovačích.Je to sice   pojaté trochu jinak než jsem   si myslel,že bude,ale líbilo   se mi to dost i tak.Je to   trochu netradiční,přesto   doporučuju zhlédnout.
BinLADIN
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.7.2009
Další dobrý film pohled   na armádu z jiného úhlu je   naprosto jedineční moc se   povedl a proto ho všem   doporučuji
enejčel
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.2.2014
Tak tenhle film se opravdu   hodně povedl! Skvělý   Gyllenhaal a Sarsgaard v   hlavních rolích, scénář a   režie. Film sice je bez akce,   ale ta je vynahrazena   vykajícími dialogy,   hláškami a mluvou vojáků.   Snímek je vlastně simulací   vojenské kariéry, protože   začíná od úplného   výcviku až po konec války v   zálivu.
Smekám,   dlouho jsem takto výborný   film neviděl, opravdu se mi   moc líbil!
Chrustyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Výborný (proti)válečný   snímek se skvělým   Gyllenhaalem. I když se ve   filmu takřka vůbec nebojuje   a hlavní hrdina za celý film   ani nikoho nezastřelí,   uteče film hodně rychle a   nestane se aby se divák   nudil.
pigal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.3.2017
Ani akcna ryba, ani psychologicky rak...
Ten kto caka majestatne bojove   sceny bude jednoznacne   sklamany.
Namiesto toho   moze ocakavat zaujimavy pohlad   do duse obycajneho vojaka v   ohromnom vojnovom konflikte,v   ktorom je len zrnkom   piesku.Okrem toho,ze reziserom   je Bond reziser Sam Mendes   /Skyfall, Spectre.../ zaujme   herecky vykon Jake Gyllenhaala   a Peter Sarsgaarda.Napriek   tomu musim povedat,ze film   zostal na polceste medzi   akciou a psychologiou,takze to   nie je ani ryba ani rak a to   je pre mna   sklamanie.Jednoducho som cakal   viac.
Film s vyhradami   doporucujem.
hejtman
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.10.2006
Tak trochu jiný válečný   film,kde místo klasického   boje se jedná prakticky o   rozbor duše a morálky   Mariňáků od výcviku až po   nasazení v tomto případě v   Kuvajtu.Mariňák není   zatěžkán vlasteneckými   frázemi či patosem,S.Mendes   se nebojí jít pod   povrch,film začíná v   solidním tempu,ale za půlkou   pomalu uvadá,stále jsem   čekal jestli budou   nasazeni,uvidím něco víc a   nic.Ta druhá polovina je   jiná,i přes nádherné   záběry na jízdu hummrů   pouští s ráznou hudbou   vzádech i hořící   Kuvajstká pole a tím   ozářenou noční poušť a   černý déšt,přijde občas   nuda,kdy mariňák nemá co na   práci a hraje v plné   výstroji s maskou fotbal v   poušti a divák ..
red.mann
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 11.1.2020
Film s výborným hodnocením,   který vůbec nesplnil moje   očekávání. Půjdu hodně   proti proudu, ale opravdu jsem   se nudil a film mě ničím   nezaujal.
Cash89
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.1.2008
Podle mě tenhle film vsadil   na dva skvělé herce Jake   Gyllenhaala a Jamieho   Foxxe.Dokonale propracovaný   scénář doplňuje skvělá   atmosféra,i já jsem dokonce   doma pocítil syndrom války v   Perském zálivu.Napínavý   konec mě trochu zklamal,jsem   čekal že si aspoň jednou   vystřelí ale tenhle film to   dokonale vynahradil.
RwlBem
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 13.9.2020
Poušť.
Mírně rozporuplné dílo, na   jedné straně obsahující   množství velmi kritických   pohledů na armádu, na druhé   straně se dopouštějící   divných přehmatů, které   vypadají jako by je do   scénáře vpravil nějaký   naivka nemající o tématice   ani potuchy. Přesně jak   sděluje závěr filmu -   každá válka je jiná a   každá je stejná. Takže   těžký průměr, neboť   každý film je jiný a   každý film je stejný.
Pardal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.9.2007
Pekna ukazka americkych   valecniku a vymite masinerie   US army, od Marinaka rozhodne   necekejte velkou akci a ostre   bitvy postni boure. Marinak   ukazuje jinou stranu valky,   kde se mladi vojaci z ameriky   tesi jak budou moci postrilet   iracany. Misto toho je vsak   ceka pouze neustala pohotovost   a ani jedna rana z jejich   milovane pusky, to dohromady   se steskem po domove muze   pekne zahejbat s jejich uz tak   psramocenou psychykou...
Faye
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.6.2007
Zcela jiný, značně   sarkastický, pohled na   americké vojáky a na válku   ve filmu o frustraci a nudě.   Na „cvičišti“ dril,   buzerace, ale i motivace. Na   „bojišti“ každodenní   nejistota, čekání a   pozvolný rozklad ...   osobních jistot, disciplíny,   morálky. Rozhodně velmi   zvláštní pocity vyvolává   noční poušť ozářená   hořící ropou, připomínka   o co vlastně v téhle válce   šlo ... „Každá válka je   jiná. Všechny války jsou   stejné.“
matej69
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.6.2011
Podle mě to byl hodně   povedený film o kariéře   marináka...
Byla zde   spousta akčních,   napínavých i vtipných   scén...
mikee
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.4.2008
Trochu odlišný pohled na   vojenský konflikt , ve   kterém se vojáci zůčastní   akce , aniž by se střetli s   protivníkem tváří v   tvář. Začátek a hlavně   bojový výcvik s   hláškujícími vojáky je   velmi dobrý , ovšem druhá   polovina začne   neuvěřitelně nudit a ten   nepovedený závěr vše dost   pokazí. Škoda , protože   atmosféru má film dobrou ,   některé scény jsou velmi   působivé a herecké výkony   také na úrovni. Mendes mě   osobně zklamal , čekal jsem   víc. 60%
sakro
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.12.2010
bezmeznost pouště a bezmeznost nudy
Asi tak by se dal   charakterizovat stručně   obsah tohoto filmu. Byl   skvělý, zcela určitě   patří k nadprůměru, ale   vadilo mi tam cosi   nespecifikovatelného, co mi   však brání dát plný   počet hvězdiček. Výborný   byl celý příběh. Z těch   nekonečných měsíců   čekání, které byly nakonec   završeny čtyřmi dny války,   šel strach. Měsíce   čekání bez jasných cílů   a v podstatě bez vizuálního   kontaktu s jakýmkoliv   nepřítelem. Jedno jediné   setkání s bezbrannou   skupinkou Arabů   procházejících pouští s   velbloudy. Velmi působivý   byl pohled na hořící ropná   pole. Jedna z   nejkrásnějších scén je   scéna s koněm. Tu nelze   popsat, ta se musí vidět.   Jinak celý film hodně   napovídá o zákulisí   armády Spojených států. A   určitě to není hodnocení   lichotivé. Z důvodu ochrany   sféry svých zájmů v okolí   největších světových   ropných nalezišť se USA   před světem prezentují jako   policajt zaštiťující mír   a nastolující demokracii, ve   skutečnosti však jsou jen   těžce schopni uhlídat   vnitřní dění v jednotkách   vlastní, pomalu se   rozkládající, armády.   Snad to ani není film o   válce, ale jen o psychice   řadového vojáka. To   zdůrazňuji proto, abych od   filmu předem neodradil ty,   kteří apriori nemají rádi   válečné filmy. Režisér   Sam Mendes určitě zaslouží   pochvalu, stejně tak i herci   ztvárňující tu poměrně   malou hrstku vojáků, o   kterých film je. Při pohledu   na tuto válku trochu jinak se   nudit určitě nebudete a   pokud vám ty dvě hodiny   uběhnou stejně rychle jako   mi, pak je to jen v pořádku.   Není to film k pobavení a   zahnání nudy, ale film   chvílemi burcující vaše   podvědomí a vyvolávající   spoustu otázek, na které   prostě musíte hledat   odpověď. Jednoznačně   doporučuji.
BlackElvis
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 7.12.2007
Sam Mende po mistrovské   Americké kráse a poctivém   Road to Perdition přišel s   filmem, ze kterého si toho   nebudete moc pamatovat a   nepřinese vám skoro nic. To   hodnocení je kvůli herců,   kameře a střihu.
adam75
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.4.2010
Takový dokumentární film ze   zákulisí irácké války,   kde je více tragických   momentů než těch veselých,   ale taky se najdou...
konwas
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.2.2008
Velmi dobrej dej a dobry   vtipky...Akci zde ale   necekejte... Film se mi celkem   libil a hlavne Jamie Foxx   RULLEZ!!!
Mgb
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.4.2007
Ale moc pevné body to nejsou.   Film je to zajímavý, to jo,   ale pořád jsem měl pocit,   že se snaží (byť   neúmyslně) stát se   Apokalypsou, či Lovcem   jelenů dnešní doby. Jako by   ty filmy někdo přetočil do   modernější podoby. Ale   vynechal všechny akční   scény. Ale možná se   takovéto filmy o válce ani   jinak natočit nedají. Co   tomuto filmu zajistilo body   navíc jsou skvělá komera a   nádherné barvy celého   snímku.
SPECNAS
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.5.2007
Nic není jen černé nebo   bílé. Herci bez komentáře,   výběr hudby přesný stejně   jako v Americké kráse ( nebo   tarantinových kouscích ).   Roger Deakins za kamerou opět   dokazuje, že je současná   extratřída a když tam hodí   velkej celek na eskadru   hummerů v poušti a do toho   vám hraje pořádná   vypalovačka, byl jsem v   sedmém nebi a adrenalin šel   do červeného .... První   pořádný pohled na moderní   válku.Zajímavý a   netradiční filmový pohled   na válku.
Werwolf
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.10.2006
dobrej filmeček :)
dolik.
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 21.5.2012
Víckrát NE
Nedoporučuju veliká nuda,   film napěchovaný americkým   patosem. Velmi přehnané   americké pojetí válečného   filmu. Jediné pozitivum -   utvrzení že američtí   vojáci jsou mega Gumy...
janicek
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.1.2009
Tento film nabízí úplně   jiný pohled na válku, než   jsem zvyklý. Je vcelku   zajímavé, že se hlavní   hrdinové těch   "pravých" bojů   nezůčastní. Díky tomu ale   film bohužel ztácí na   zábavnosti!

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih17707minih17707Ranč U Zelené sedmy I (1998) [TV seriál] 
n
minih15461minih15461Parta hic (1976) 
Parta hic n
minih42030minih42030Marta (2006) 
n
minih14561minih14561O človíčkovi (1985) [TV seriál] 
O človíčkovi n
minih17858minih17858Rivalové (1996) 
Happy Gilmore n
minih13026minih13026Můj bratranec Vinny (1992) 
My Cousin Vinny n
minih42009minih42009To je vražda, napsala (1984) [TV seriál] 
Murder, She Wrote n
minih32645minih32645Svět podle Prota (2001) 
K-PAX n
minih11536minih11536Loganův útěk (1976) 
Logan's Run n
minih22100minih22100Vánoční prázdniny (1989) 
Christmas Vacation n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Mariňák 4: Záchranná mise (2019) [Video]

 Mariňák 4: Záchranná mise (2019) [Video]
Mariňák 4: Záchranná mise n
Jarhead: Law of Return
Žánr: akční / válečný / drama
Země: Spojené státy americké / Izrael
Režie: Don Michael Paul

(pokračování)

Mariňák 3: V obležení (2016) [Video]

 Mariňák 3: V obležení (2016) [Video]
Mariňák 3: V obležení n
Jarhead 3: The Siege
Žánr: válečný / akční / drama
Země: Spojené státy americké
Režie: William Kaufman

(pokračování)

Mariňák 2: Bitevní pole (2014)

 Mariňák 2: Bitevní pole (2014)
Mariňák 2: Bitevní pole n
Jarhead 2: Field of Fire
Žánr: válečný / akční
Země: Spojené státy americké
Režie: Don Michael Paul

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Maigret a sklepení Majesticu (...

22:25 - 00:10

74 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

ČT2 - Rwanda, cena za úspěch

23:35 - 00:30

4 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

NOVA - Na vaší straně

23:00 - 23:45

39 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

22:45 - 23:55

54 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190570
Osobností: 697852
Fotografií: 763986
Plakátů: 376601
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10