Duben
ohodnotit

Kabinet voskových figur

Das Wachsfigurenkabinett

Další název:
Waxworks; Three Wax Men; The Three Wax Works
Žánr:
Rok:
1924
Délka:
65 minut, restaurovaná verze - 83 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Kabinet voskových figur
Děj filmu se skládá ze tří epizod, které vycházejí ze základního motivu: Majitel jarmarečního kabinetu voskových figurin si najme nadaného básníka, aby napsal příběhy, které by charakterizovaly postavy monster v jeho atrakci. Když začne mladý muž psát, před jeho očima a na plátně začínají postavy žít.

V první epizodě se zamiluje sultán Hárún ar-Rašíd do prosté ženy místního pekaře. Žárlivý manžel probodne místo svého soka jeho voskovou figurínu. Ve druhé epizodě se ruský car Ivan Hrozný stává obětí komplotu svého rádce. Nejprve unikne pokusu o vraždu a následně je svým rádcem dohnán a zatažen do spletitých mocenských intrik, které vystupňují jeho šílenství. V poslední epizodě je hlavní postavou Jack Rozparovač, který pronásleduje jak básníka, tak i majitele kabinetu a jeho dceru.

Všechny hlavní postavy představují stále stejní herci, což filmu dodává osobité kouzlo. Vyznění filmu je něco mezi hororem a komedií.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Kabinet voskových figur
POZOR SPOILER

Mladý spisovatel vidí inzerát, kde majitel atrakce s voskovými figurínami hledá někoho k jejich propagaci. Spisovatel neváhá. Majitel mu představí nejzajímavější figuríny a svou dceru. Spisovatel volí figurínu Hárúna ar-Rašída, protože tomu upadla ruka. A začne o ní ihned psát.

Hárún měl na každý den v roce jinou manželku, ale ještě se mu moc zalíbila Zarah, žena místního pekaře Assada. Dává příkaz velkovezírovi, aby jej poslal k Alláhovi. Ten tak chce učinit, ale začne koketovat se Zarah a na vraždu zapomene. Když se pak kalif na něj ptá, lže, že musel jeho useknutou hlavu schovat před jeho ženou. Kalif se přikryje pláštěm nuzáka a vyráží do města za Zarah. Ta se zrovna hádá s mužem kvůli šatům a on jí slibuje kalifův kouzelný prsten. Když pro něj odejde, přijde kalif. Mezitím pekař usekne v loži kalifovi ruku i s prstenem. Netuší, že má nepravou věc, a proto prchá před svými pronásledovateli až domů. Zde jeho žena ukryje kalifa do pece. Ten jí pak vysvětlí, že v posteli byla jeho vosková figurína s falešným prstenem a žena se zachová velmi moudře.

Jako druhá postava je vybrán Ivan Hrozný a spisovatel píše.
Byla to krvelačná zrůda, dělající z měst hřbitovy. Miloval agónii mučených a jeho oblíbenou věcí byly přesýpací hodiny. Když na ně napsal jméno příští oběti, tato nepřežila. Intrikou je varován vrchní mísič jedů a ten, aby tam nebyl napsán, napíše na ně car Ivan. Je však při tom polapen. Car se má účastnit svatby, ale protože se bojí smrti, dává své šaty otci nevěsty, který pro něj přijel. Ten je v jeho šatech skutečně cestou zabit a car v jeho šatech žije. Nic jej to nemrzí, na svatbě vyžaduje veselí, ale nikdo se nebaví. Ženich pak končí v mučírně a nevěsta u cara. K obcování však nedojde, ale car se přece jen něco dozví. Aby se zachránil, otáčí hodiny dříve, než se dosypal písek. To se pak stává jeho osudem.

Třetí vybranou postavou z panoptika je Jack Rozparovač. Psaní začíná, ale není dokončeno…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Kabinet voskových figur
Mladý talentovaný básník navštíví muzeum voskových figurín, ve kterém je vystavena spousta slavných osobností světových dějin. Majitel této atrakce ho požádá, zda by nenapsal nějaké příběhy o těchto zajímavých postavách. Mladý muž souhlasí a jeho zrak spočine na figurách Jacka Rozparovače (Werner Krauss), Ruského cara Ivana Hrozného (Conrad Veidt) a Bagdádského panovníka Al-Raschida (Emil Jannings). Pohled na tyto figuríny vyvolá v jeho hlavě představy, které vzápětí zhmotní na papír... a tak se před zraky diváka začínají odvíjet příběhy z dávných dob, ve kterých se odehrávají drásavé studie mezilidských vztahů - lásky, zrady, smrti...


Autor: caligari

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:05

41 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

ČT2 - Perimetr

13:05 - 13:30

6 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

51 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178202

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10