Duben
ohodnotit

Fantom Opery

The Phantom of the Opera

Žánr:
Rok:
2004
Délka:
143 minut
Premiéra v ČR:
17.2.2005
„Láska která neumírá, hudba která je věčná“
Popis / Obsah / Info k filmu Fantom Opery
Děj nádherného filmu se odehrává na scéně a v podzemí pařížské Opery. Příběh vynikajícího skladatele, půvabné sopranistky i jejího tajemného ctitele - Fantoma, který skrývá zohavenou tvář pod maskou, je doprovázen úchvatnou hudbou a velkolepou výpravou. Jde o filmový přepis slavného divadelníhomuzikálu, plný napětí ve skvělé režii Joela Schumachera i hereckého ztvárnění hlavních postav Gerardem Butlerem, Emmy Rossumové a Patricka Wilsona.


Autor: moldovan

Popis / Obsah / Info k filmu Fantom Opery
Hlas ji volá. Z temných koutů Opery, která je nyní domovem mladičké sboristky Christine Daaé (EMMY ROSSUM), povzbuzuje její mimořádný talent. Jen učitelka baletu, paní Giryová, (MIRANDA RICHARDSON) ví, že Christinin tajemný "Anděl hudby" je vlastně Fantom (GERARD BUTLER), znetvořený hudební génius, jenž obchází divadelními katakombami a děsí členy souboru. Temperamentní diva La Carlotta (MINNIE DRIVER) naštvaně odejde uprostřed kostýmové zkoušky na nejnovější inscenaci. Divadelním šéfům (SIMON CALLOW a CIARAN HINDS) nezbývá nic jiného než do světel reflektorů postavit Christine.
Její výkon uchvátí diváky při premiéře i Fantoma. Ten se rozhodne učinit ze své oblíbenkyně operní hvězdu. Není však jediným mužem, který je mladou sopranistkou nadšen. Christine se zanedlouho začne dvořit bohatý divadelní mecenáš, vikomt Raoul de Chagny (PATRICK WILSON).
Byť je Christine svým charismatickým rádcem okouzlena, zároveň ji nepopiratelně přitahuje švihácký Raoul. To Fantoma mučí. Při dramatickém crescendu nezvladatelné vášně - zuřivá žárlivost a palčivá láska - mohou všechny tři přivést k bodu, ze kterého není návratu.

Fantom Opery podle románu Gastona Lerouxe vydělal v divadelní i ve filmové podobě po celém světě přes $ 3,2 miliard dolarů. Prodalo se více než 40 milionů nosičů původního alba The Phantom of the Opera, které se tak stalo nejprodávanějším albem všech dob. Získalo zlaté a platinové ocenění ve Spojeném království i ve Spojených státech. Jeho strhující melodie a citlivá hudba získaly producentovi a skladateli Andrew Lloydovi Webberovi a jeho spolupracovníkům mnoho ocenění a poct.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Fantom Opery
Nová verze populárního příběhu o tajemné a nešťastné bytosti Fantom Opery není (na rozdíl od minimálně třinácti předchozích) adaptací stejnojmenného románu Gastona Lerouxe, nýbrž zpracováním divadelního muzikálu, který podle něj vznikl. Producentem projektu ostatně byl autor hudby a spoluautor muzikálového libreta Andrew Lloyd Webber. Filmového přepisu jednoho z nejslavnějších muzikálů všech dob se ujal poněkud překvapivě Joel Schumacher, který jej pojednal ve velkém stylu, s důrazem na barvitou výpravu, bohaté kostýmy a řadu vizuálních efektů (hořící svíce vynořující se z vody apod.). (Navázal tím mj. na Lubinovu adaptaci – viz FP 3/48, 2/2005, str. 39) Divadelní provedení oživil dobově laděnými černobílými pasážemi, jež vlastně oddělují jednotlivé akty. - V roce 1919 vzpomíná starý vikomt Raoul de Chagny na události, jež se odehrály v pařížské Lidové opeře v roce 1870. Tehdy se tam jako bohatý mecenáš zamiloval do půvabné zpěvačky Christiny Daaé. Dívka však zaujala nejen jeho, ale i Fantoma Opery, záhadného a geniálního umělce se škraboškou přes část obličeje, který žil v podzemí divadla. Christina, která fascinujícího muže považuje za Anděla hudby, se ocitá v milostném dilematu, v němž si nakonec vybere Raoula. Fantom se na poslední chvíli vzdá pomsty a zmizí před lidmi, kteří jej chtějí zabít. – Celý děj (kromě černobílých sekvencí) se odehrává v budově divadla, případně v jeho katakombách, či na střeše. Dominuje mu velkoryse pojatá muzikálová hudba s dlouhými písňovými party, jež (s výjimkou Minnie Driverové) zpívají samotní herci. Za zmínku stojí zejména výkon mladičké Emmy Rossumové. – Na místo původní romantické a tajemné historky s detektivní zápletkou však vznikla srdceryvná love story o ženě zmítané mezi dvěma muži, jež se na některých místech možná až nebezpečně blíží kýči.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2005/2


Popis / Obsah / Info k filmu Fantom Opery
Hlas ji volá. Z temných koutů Opery, která je nyní domovem mladičké sboristky Christine Daaé (EMMY ROSSUM), povzbuzuje její mimořádný talent. Jen učitelka baletu, paní Giryová, (MIRANDA RICHARDSON) ví, že Christinin tajemný „Anděl hudby“ je vlastně Fantom (GERARD BUTLER), znetvořený hudební génius, jenž obchází divadelními katakombami a děsí členy souboru.
Temperamentní diva La Carlotta (MINNIE DRIVER) naštvaně odejde uprostřed kostýmové zkoušky na nejnovější inscenaci. Divadelním šéfům (SIMON CALLOW a CIARAN HINDS) nezbývá nic jiného než do světel reflektorů postavit Christine.
Její výkon uchvátí diváky při premiéře i Fantoma. Ten se rozhodne učinit svou oblíbenkyni operní hvězdu. Není však jediným mužem, který je mladou sopranistkou nadšen. Christine se zanedlouho začne dvořit bohatý divadelní mecenáš, vikomt Raoul de Chagny (PATRICK WILSON).
Byť je Christine svým charismatickým rádcem okouzlena, zároveň ji nepopiratelně přitahuje švihácký Raoul. To Fantoma mučí. Při dramatickém crescendu nezvladatelné vášně - zuřivá žárlivost a palčivá láska - mohou všechny tři přivést k bodu, ze kterého není návratu.

Fantom Opery podle románu Gastona Lerouxe vydělal v divadelní i ve filmové podobě po celém světě přes $ 3,2 miliard dolarů. Prodalo se více než 40 milionech nosičích původní alba The Phantom of the Opera, které se tak stalo nejprodávanějším albem všech dob. Získalo zlaté a platinové ocenění ve Spojeném království i ve Spojených státech. Jeho strhující melodie a citlivá hudba získaly producentovi a skladateli Andrew Lloydovi Webberovi a jeho spolupracovníkům mnoho ocenění a poct.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10