Zvedá se vítr (2006)

Zvedá se vítr (The Wind That Shakes the Barley)
72 %
 
 

The Wind That Shakes the Barley

Další název: El Viento que agita la cebada; Vítr v ječmeni; Dvíha sa vietor (SK)

    Žánr: historický / drama
    Země: Spolková republika Německo / Velká Británie / Španělsko / Francie / Irsko
    Premiéra v ČR: 11.1.2007        
    Délka: 126 min.
Po první světové válce zesílil odboj Irů za samostatnost, ale také úsilí Britů o jeho potlačení. Mladý irský lékař Damien O’Donovan je svědkem krutosti britských vojáků, a proto se přidá ke guerillovým bojovníkům z Irské republikánské armády. S bratrem Teddym se podílí na různých odbojových akcích, společně uniknou i trestu smrti. Po mírové dohodě z prosince 1921 se však jejich cesty rozdělí.

Žijící klasik britské kinematografie Ken Loach se vedle sociálně-kritických filmů ze současnosti věnuje i politicky laděným tématům z minulosti. Po filmu Země svobody (1995) o španělské občanské válce přichází s historickým dramatem Zvedá se vítr, věnovaným irskému osvobozeneckému boji z počátku dvacátých let minulého století. Loach víceméně přijímá úhel pohledu IRA a v jeho podání jsou Britové jen brutální okupanti. Kromě republikánského postoje zdůrazňuje také socialistickou ideologii, jejímž reprezentantem je sečtělý strojvůdce Dan v podání Liama Cunninghama. Hlavní roli Damiana O’Donovana ztvárnil vynikajícím způsobem Cillian Murphy. Snímek získal hlavní cenu – prestižní Zlatou palmu – na filmovém festivalu v Cannes.

Zdroj: ČT
V anglickém znění s titulky

režie:
Ken Loach
 
 
hraje:
Cillian Murphy (Damien O’Donovan), Padraic Delaney (Teddy O’Donovan), Liam Cunningham (Dan), Gerard Kearney (Donnacha), William Ruane (Johnny Gogan), Kieran Aherne (Sweeney), Roger Allam (Sir John Hamilton), Laurence Barry (Micheail), Sabrina Barry (Julia), Frank Bourke (Leo), Fergus Burke (návštěvník divadla), Tom Charnock (seržant v rodinném domku), John Crean (Chris), Máirtín de Cógáin (Sean), Keith Dunphy (Terence), Orla Fitzgerald (Sinead), Kiernan Hegarty (Francis), Myles Horgan (Rory), Bill Hurst (major britské armády), Damien Kearney (Finbar), Fiona Lawton (Lily), Martin Lucey (Congo), Niall McCarthy (Extra), Sean McGinley (kněz), Seamus Moynihan (policista), Shane Nott (Ned), Aidan O'Hare (stabilní chlapec), Mary O'Riordan (Peggy), Alan Ready (seržant na stanici), Denis Conway (kněz), Antony Byrne (vyšetřovatel), Neil Alan Taylor (britský voják), Richard Oldham (britský voják)
 
 
scénář:
Paul Laverty
 
 
kamera:
Barry Ackroyd
 
 
hudba:
George Fenton (a Píseň The Wind That Shakes the Barley)
 
 
kostýmy:
Eimer Ni Mhaoldomhnaigh
 
 
střih:
Jonathan Morris
 
 
zvuk:
Kevin Brazier, Ray Beckett
 
 
produkce:
Rebecca O'Brien
 
 
titulky-česká verze:
Petr Palouš
 
 
zvláštní efekty:
Pat Redmond (supervize), Team Effects
 
 
II. kamera:
Jeremy Gee
 
 
koproducent:
Redmond Morris
 
 
koordinátor kaskadérů:
Paul Heasman, Marc Cass
 
 
odborný poradce:
Donal O’Driscoll (historický)
 
 
výprava:
Fergus Clegg
 
 
výkonný producent:
Ulrich Felsberg, Andrew Lowe, Nigel Thomas, Paul Trijbits
 
 
digitální efekty:
The Moving Picture Company, James Shaffer
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.