Zuzana Vojířová (1983) [TV inscenace]

Zuzana Vojířová
80 %
 
 
    Žánr: hudební
    Země: Česká republika
    Délka: 109 min.
„Příběh o síle lásky, její životodárnosti a mnohostrannosti... Televizní inscenace opery podle divadelní hry J. Bora.“
Jde o druhou operu z celkově pěti významného českého tvůrce 2. poloviny minulého století, která měla premiéru v pražském Národním divadle 30. prosince 1958 a pak se dočkala zinscenování snad na všech českých operních scénách. J. Pauer se inspiroval dramatem režiséra a šéfa činohry pražského Národního divadla J. Bora, které v době okupace v inscenaci s legendárními Z. Štěpánkem, M. Glázrovou, J. Dohnalem usilovalo o zdůraznění lesku české historie, postav českých dějin, jejich demokratických rysů a vlastenectví - samozřejmě vzhledem k válečné době tak bylo možné pouze v nenápadném rámci romantického milostného příběhu v období 1587-1620:
Mlynářova dcera Zuzanka Vojířová (zpěv G. Beňačková, hraje M. Vášáryová) se má provdat za venkovského vrstevníka Ondřeje Zachara (L. Havlák / I. Luťanský). Zuzanka však ještě před svatbou váhá a navíc ji na svůj bechyňský zámek zve poslední Rožmberk Petr Vok (V. Zítek / J. Kukura), který tam ne příliš šťastně a bezdětně žije s manželkou Kateřinou (L. Márová / J. Adamová). Zuzanka dá Petru Vokovi vytouženého syna Petříčka, avšak legitimní manželka Kateřina se postará, že dítě ze zámku zmizí. Zuzanka tak ztrácí nejen synka, avšak brzy na to na čas i Petra Voka, který se ujímá funkce hejtmana a táhne proti tureckým vojskům. Takže život Zuzanky v nepřátelském zámeckém prostředí byl velmi vzdálen romantickým snům, byť pod ochranou Petra Voka jde o život snesitelný. Ovšem ihned po Vokově smrti je Zuzanka ze zámku vypuzena a dožívá jako žebračka, které osud dopřál ještě se setkat nejen s bývalým skoro ženichem Ondřejem, ale hlavně se svým synkem Petříčkem - Petrem Vojířem (M. Ježil / I. Gogol). Zuzanka nakonec umírá šťastná, že rod pětilisté růže Rožmberků i po smrti Petra Voka pokračuje.

režie:
Petr Weigl
 
 
hraje:
Magda Vášáryová (Zuzana Vojířová), Juraj Kukura (Petr Vok), Jaroslava Adamová (Kateřina, Vokova choť), Ivan Luťanský (Ondřej Zachar), Vlasta Fabianová (Zuzčina babička), René Tuček (Adam z Hradce), Vladimír Kratina (Tomáš Roh), Květa Fialová (Markyta), Alena Kreuzmannová (Bětka), Milan Hein (Věrník), Václav Kaňkovský (Scholius), Ivan Gogál (Petr Vojíř), Jiří Hromada (Jirka, ovčák), Aťka Janoušková (Barborka), Pražský filharmonický sbor
 
 
námět:
Jiří Pauer (opera Zuzana Vojířová), Jan Bor (hra Zuzana Vojířová)
 
 
scénář:
Petr Weigl
 
 
kamera:
Jiří Kadaňka
 
 
hudba:
Jiří Pauer
 
 
výprava-architekt:
Karel Lier
 
 
kostýmy:
Milan Čorba
 
 
střih:
Karel Kohout
 
 
zvuk:
Pavel Jelínek
 
 
zpěv:
Gabriela Beňačková (Zuzana Vojířová), Václav Zítek (Petr Vok), Libuše Márová (Kateřina), Lubomír Havlák (Ondřej Zachar), Věra Soukupová (Zuzčina babička), Antonín Švorc (Adam z Hradce), Dalibor Jedlička (Tomáš Roh), Marie Veselá (Markyta), Naďa Šormová (Bětka), Jindřich Jindrák (Věrník), Karel Berman (Scholius), Miloš Ježil (Petr Vojíř), Zdeněk Švehla (Jirka, ovčák), Vojtěch Kocián (Vojtek, pasák ovcí)
 
 
masky:
Miloslav Jandera, František Pilný
 
 
dramaturgie:
Stanislav Vaněk
 
 
asistent kamery:
Lubomír Moravec
 
 
nahrál:
Orchestr Národního divadla
 
 
dirigent:
František Vojnar
 
 
vedoucí výroby:
Zdeněk Oves
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.