Ztracený Iziáš (1995)

Ztracený Iziáš (Losing Isaiah)
63.3 %
 
 

Losing Isaiah

Další název: Ztracený Izaiáš

    Žánr: psychologický / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 108 min.
„Kdo rozhoduje, co dělá matku matkou?“
V centru Chicaga žije mladá černoška Khaila Richardsová, narkomanka a svobodná matka novorozeného Isaiaha. Když jednoho dne odloží své dítě v krabici na odpadky, aby si nedaleko koupila od překupníka drogu, najdou dítě popeláři. Myslí, že je opuštěné, a tak ho odvezou do nemocnice.

Dostane ho na starost sociální pracovnice Margaret Lewinová, sympatická běloška, žijící s manželem Charlesem a dospívající dcerou Hannah na udržovaném předměstí. Margaret se malý černoušek tak zalíbí, že přesvědčí rodinu, aby si ho vzali do pěstounské péče a požádali o adopci. Když se blíží chlapcovy čtvrté narozeniny, je adopce vyřízena. Jenže pak se na scéně objeví Khaila. Zbavila se závislosti na drogách, tvrdě na sobě pracovala a snaží se začít znovu. Svěří se psycholožce, že zavinila synovu smrt, ale pak se dozví, že její sítě žije, a chce ho zpět.

Obrátí se na právníka Kadara Lewise, který se rozhodne zastupovat ji bez nároku na honorář. Margaret i její blízcí jsou nečekanou zaskočeni možností, že by o Isaiaha přišli, a najmou si právníka. Soudní řízení se kloní na stranu Khaily a rozsudek Margaret zdrtí. Ztracený případ má však zcela nečekaný závěr.

Zdroj: Nova

režie:
Stephen Gyllenhaal
 
 
hraje:
Jessica Lange (Margaret Lewinová), Halle Berry (Khaila Richardsová), David Strathairn (Charles Lewin), Cuba Gooding (Eddie Hughes), Daisy Eagan (Hana Lewinová), Marc John Jefferies (Iziáš), Samuel L. Jackson (Kadar Lewis), Joie Susannah Lee (Marie), Regina Taylor (Gussie), La Tanya Richardson (Caroline Jonesová), Jacqueline Brookes (soudkyně Silbowitzová), Patrick Clear (Bill Frederick)
 
 
námět:
Seth Margolis (román)
 
 
scénář:
Naomi Foner
 
 
kamera:
Andrzej Bartkowiak
 
 
hudba:
Mark Isham, Tim Sexton (supervize)
 
 
výprava-architekt:
Jeannine Claudia Oppewall
 
 
kostýmy:
Mary Malin
 
 
střih:
Harvey Rosenstock
 
 
zvuk:
Thomas Nelson, Ulrika Akander, Bob Baron, Gloria D'Alessandro, Susan Dudeck, Ken Dufva, Tammy Fearing, David Lee Fein, Christopher Flick, Jeffrey J. Haboush, Allen Hartz, Kurt Kassulke, Tom Nelson, Carin Rogers, Greg P. Russell, Kim Secrist, Randy Singer, Frank Smathers, Beth Sterner, Mike Szakmeister
 
 
titulky-česká verze:
Tomáš Tintěra
 
 
výtvarník:
Dawn Ascher-Trevino, Brick Mason
 
 
zpěv:
TLC ("Baby-Baby-Baby")
 
 
zvláštní efekty:
Tom Ryba
 
 
koordinátor kaskadérů:
Rick Le Fevour
 
 
masky:
Matiki Anoff, Art Anthony, Lun Yé Hodges, Paul Leblanc, Dorothy J. Pearl
 
 
asistent režie:
Bettiann Fishman, Ellen H. Schwartz
 
 
nahrál:
James Thatcher (hudebník: lesní roh)
 
 
producent:
Howard W. Koch, Naomi Foner
 
 
asistent zvuku:
Bill Ward
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.