Jeden svět
ohodnotit

Zralé víno

Žánr:
Rok:
1981
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
1.7.1981
„Obyvatelé jihomoravských Pálavic řeší i tentokrát nejrůznější problémy“

Komentáře k filmu Zralé víno

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 16
Nasudr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.12.2011
Neviem, čo tu stále niekto   píše v komentároch o   propagande, však každý film   vzniká v určitej dobe a   preto aj vplyv doby tam musí   zanechať stopy. Mne sa   trilógia filmov o víne,   mimoriadne páčila, a myslím   si, že autori filmu veľmi   výstižne popísali ako to v   tých časoch bolo a   fungovalo. Dej je zaujímavý,   má spád, množstvo   prekérnych a vtipných   situácií, skrátka o dobrú   zábavu je postarané. Tento   diel je navyše obohatený o   vynikajúci výkon Jiřího   Sováka (Semerád) i Miloša   Kopeckého, ktorý si myslel,   ako ho všetci majú radi a   bolo to presne naopak.   Nemôžem nespomenúť stávku   v krčme pána Ovečku (Jozef   Somr), so všetkými   štamgastmi o demižón vína,   že opije Semeráda. A   podarilo sa mu to. A tak   nasledovalo: Bol jak delo ?   Áno. Tu je demižón, a takto   vyhral mnoho demižónov. Ja   som videl tieto filmy veľa   krát, a vždy sa na ne opäť   nesmierne teším. Vynikajúca   trilógia !!!
omikron
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.11.2011
Prvni díl volné trilogie   Bouřlivé víno měl být   původně dárkem čs.   kinematografie sjezdu strany.   Tím je dán jeho motiv   srovnávání výdobytků   socializmu s bídou   kapitalizmu a rozporuplné   pojetí jara 68, které v něm   zaznívá.

Naproti tomu Zralé víno   a Mladé víno se snaží   zobrazit život ve vinařské   vsi a ve vinařském družstvu   takový, jaký je. Důkazem   této preciznosti je i fakt,   že scénárista Macourek byl   v tomto prostředí na   čtvrtletní exkurzi, než se   vůbec pustil do psaní   scénáře. To se   vyplatilo.

Vznikly postupně dva   díly příběhu, který by se   klidně mohl odehrávat třeba   ve dnešní firmě. Jedinou   změnou by bylo, že předsedu   by dnes neoslovovali soudruhu.   Ale předpisů dbající   Semerád, opilec Ovečka,   patolízal Kokoška a Kuna,   který si ze družstevních   součástek postavil celý   traktor, ti by se určitě   našli i dnes. A hlavně   Weber, solidně vypadající   pán na povrchu a odporný   parazit uvnitř, takových   máme dnes víc než tenkrát,   v dobách, kdy jsme se   titulovali soudruhu a   soudružko. O mafiánech   Zlámalech, kteří se v   cestě za mocí neštítí   ničeho ani nemluvě.

Co ještě   připomenout? Mistrovství a   humor Menšíka, Sováka,   Janžurové a mnoha dalších.   To je věčné. Narozdíl od   politiků, na které si za   pár let nikdo nevzpomene.
alovisius
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.8.2008
Prostřední a dle mého   mínění nejlepší díl   vinné trilogie. Doba vzniku   je ve filmu sice patrná- ale   J.Sovák coby plukovník   Semerád, J.Lábus jako   účetní Kokoška a   hlavně-Josef Somr coby opilec   Eda Ovečka=nezapomenutelný   zážitek. A pochopitelně   I.Janžurová, Vl. Menšík,   Fr. Filipovský, atd. Jen   škoda, že DVD s tímto   filmem,pokud vím,stále   neexistuje. Vzhůru do   Pálavic,přátelé!
Jarda.ftr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.8.2010
Zatímco agitka tehdejšího   režimu tu působí trochu   křečovitě, film sám o   sobě nabírá od prvního   dílu na tempu. Komedii   rozhodně výborně okořenil   Čestmír Semerád a pár   dalších postav a dodaly tak   volnému pokračování   patřičné gradace. Herecké   výkony i přez jednoduchost   děje, jsou brilantní jak už   je zvykem u této generace   opravdových herců a dnešní   "mediálně nafouknuté   uměliny" je nemají   šanci dohnat.
Pokud si   chce někdo hrát na velkého   vlastence, měl by si   uvědomit, že problémy,   které se ve filmu   řeší(korupce a mezilidské   vztahy), jsou tu dnes stále a   v mnohem větším, horším a   agresivnějším měřítku,   jen názvy politických stran   jsou jiné.
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.3.2010
Při sledování hodnocení   filmu žasnu, jak je trio   dílek bráno na hák,přímo   na pranýř,jako bychom to   nezažili ale musíme si   uvědomit, kdy filmy byly   natočeny a v době vzniku, co   se mohlo točit. Ne každý   režisér,si chtěl hrát na   hrdinu. V televizi se často   reprízují, asi je pořád   dost lidí, kteří se na to   chtějí dívat. Neumím si   představit diváka, který se   na trojku dílek dívají po   desáté, nakonec filmu si   řekne, to jsem ale pako, že   jsem se na to koukal...
LenC2
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.12.2008
pohodová komedie o   družstevnících a jak to   chodilo dříve s úplatkami   aby se něco v JZD zbudovalo   skvělé obsazení jako ve   všech třech dílech
klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.7.2021
Tenhle druhý díl filmové   "vinařské"   trilogie je asi nejlepší.   Špičkové obsazení s   Menšíkem, Sovákem,   Kopeckým, Němcem, paní   Janžurovou a dalšími   osobnostmi je zárukou, že   alespoň herecky to bude film   na úrovni. Zejména Jiří   Sovák jako nová postava   plukovníka v záloze   Čestmíra Semeráda přinesl   oživení a dokázal místy   hodně upracovaný děj   odlehčovat. Zejména díky   hereckým výkonům bych si   tenhle film troufl označit   jako mírný nadprůměr i   když obsahově je to...no co   si budeme povídat.   Každopádně ve filmografii   Václava Vorlíčka tenhle   kousek určitě nepatří k   těm lepším a totéž platí   pro portfolio scénáristy   Miloše Macourka.
hvezdyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.9.2010
Vinařská trilogie byla v   minulosti u mne hodně   oblíbená. Postupem času   člověk vnímá více i její   obsah. Jedná se o kombinaci   agitky a komedie. Je třeba   vzít ohled na dobu, kdy tyto   filmy, i snímek Zralé víno,   vznikaly. Celá plejáda   předních českých herců se   postaraly o film tak, že se   dá na něj dívat i dnes. Zas   tak bych jeho obsah   neodsuzoval, d podstatě   pranýřuje úplatkařství a   korupci. Rukarukumilství. To   je aktuální i dnes. Služba   za protislužbu.
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.11.2013
Jedna z trojice komedií z   moravské vesnice ze 60. let,   kdy přidružená výroba byla   zlatým teletem, které   hlavně ovládalo podnikání.   Místo zemědělské výroby   se podnikalo ve všem   možném, jen ne v   zemědělství. Opravdu   skvěle obsazený film -   V.Menšík, J.Sovák,   I.Janžurová, F.Němec,   M.Kopecký. Rád se podívám.
mikee007
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.4.2018
Stará parta
se nám vrátila o čtyři   roky později a opět na   rozkaz soudruhů. Těm se   líbilo, jak se Vorlíček s   Macourkem zhostili tématu   "rok 68" a   tentokrát chtěli   pranýřovat úplatkářství   a mírně se otřít o   polokapitalistické JZD   Slušovice.
Ostřílený tandem opět   dokázal uplácat koukatelný   materiál a velkou devizou se   pro ně stal nástup Jiřího   Sováka do role Čestmíra   Semeráda. Ten si pro sebe   ukradl prakticky všechny   vtipy v celém filmu.
Zralé víno, třebaže je   opět jen manipulačním   prostředkem, je zdařilým   pokračováním prvního   dílu.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.8.2017
Jo, je to dílo poplatné   době, ale Čestmír Semerád   prostě nemá chybu! Nejvíc   ve filmu skřípe to honění   kolem nábytkových stěn.   Nuž o něčem to být muselo.
payo1555
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.11.2013
Toto je už horší, víno a   vinice nahradila kukuřice a   výroba obývacích stěn.   Janák pana Menšíka už byl   jen místopředsedou ,ale   zapálený snad ještě víc   než coby vinař.Striptérka   Šmejkalová si našla amanta   a ve vysloužilém   vojákovi,bezva Sovák. No,   něčemu se dalo trošku   zasmát, ale to tepání   nešvarů vyznělo trošku   slabě. Myslím,že vidět   tento film častěji není   nutné.
rankinfitch
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 15.11.2009
Mnohem lepší a vtipnější   než jeho první předchůdce.   Zralé víno okořenil   především Jiří Sovák a   Miloš Kopecký, ale i přesto   je tam politiky víc než   dost. Dobrý ale je to, že   vážně přibyl humor. Takže   film v pohodě.
argenson
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 27.3.2008
Příkladná ukázka, kolik   dobrých herců se dá nacpat   do tak špatného filmu. Jako   když postavíte velkou vatru   a při jejím zapalování   jenom sem tam blafne   plamínek. Tahle metafora asi   není originální, co?   Blafnutím plamínku mám na   mysli sporadickou snahu   Jiřího Sováka a Ivy   Janžurové o humor. A   upřímně řečeno, v   komplotu, jak z padoucha   (Miloš Kopecký) udělat   ještě většího padoucha,   jsem se trochu ztratil.
Susie
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 7.9.2007
Se skvělým hereckým   obsazení a jejich výkony   souhlasím. Ale film sám o   sobě je tak mizerný s   očividnou komunistickou   propagandou, takže se   obávám, že ani Vladimír   Menšík a další úžasní   herci ho nemohli zachránit
kecup.007
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 22.11.2009
Zatimco u jednicky me potesila   ryzi socialisticka propaganda,   toto je cire zlo!!! Plejada   ceskych hercu lopoticich se   nad zoufalym krecovitym   scenarem.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih6608minih6608Dobří holubi se vracejí (1987) 
Dobří holubi se vracejí n
minih6602minih6602Dobrý voják Švejk (1956) 
Dobrý voják Švejk n
minih5136minih5136Císařův pekař a pekařův císař (1951) 
Císařův pekař a pekařův císař n
minih22449minih22449Vesničko má, středisková (1985) 
Vesničko má, středisková n
minih26504minih26504Blázni ze stadiónu (1972) 
Les fous du stade n
minih17241minih17241Přednosta stanice (1941) 
Přednosta stanice n
minih20776minih20776Tenkrát na Západě (1968) 
Once Upon a Time in the West n
minih102178minih102178Kamenný chodníček (1985) [TV inscenace] 
Kamenný chodníček n
minih72578minih72578Půlnoc v Paříži (2011) 
Midnight in Paris n
minih3195minih3195Arabela (1980) [TV seriál] 
Arabela n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Mladé víno (1986)

 Mladé víno (1986)
Mladé víno n
 
Žánr: komedie
Země: Československo
Režie: Václav Vorlíček

(pokračování)

Bouřlivé víno (1976)

 Bouřlivé víno (1976)
Bouřlivé víno n
 
Žánr: komedie / agitka / hořká komedie
Země: Československo
Režie: Václav Vorlíček

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190366
Osobností: 697519
Fotografií: 763185
Plakátů: 375836
Obsahů a biografií: 177995

Poslední komentáře

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10

Shromáždění starých mužů (1987) ...

Shromáždění starých mužů
Jestli máte rádi čistou   filmařskou práci, natočenou   podle výborné literární   předlohy, jste fanoušky   prvotřídního herectví v   podání více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Road House (2024)

Road House
Road House z roku 1989 jsem   kdysi asi 2x viděl a tenkrát   se mi to líbilo, další   pokračování z roku 2006   neznám a novej RH jsem chtěl   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10