Duben
ohodnotit

Zpívání v dešti

Singin' in the Rain

Další název:
Du sollst mein Glücksstern sein
Žánr:
Rok:
1952
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
1.8.2018
Popis / Obsah / Info k filmu Zpívání v dešti
Volba nejlepšího muzikálu všech dob!
"Zpívání v dešti" v zemi jeho vzniku

Po nejlepších romancích, hororech nebo hereckých legendách volil Americký filmový institut nejlepší muzikálové filmy všech dob. V čele pětadvacetimístného seznamu stojí Zpívání v dešti. Porota, ve které zasedlo na pět set umělců, skladatelů, hudebníků, kritiků či filmových historiků, vynesla na první místo nesmrtelný pěvecký a taneční výkon Gene Kellyho.
Na druhé příčce se ocitl muzikál West Side Story, třetí pozice patří pohádkovému příběhu Čaroděj ze země Oz. Čtvrté místo obsadil film Za zvuku hudby, pátý je Kabaret.

Do vedoucí desítky se vešly ještě hudební filmy Mary Poppins, Zrodila se hvězda, My Fair Lady, Američan v Paříži a Potkáme se v St. Louis.

Vyhlášení výsledků probíhalo oficielně za účasti před diváky, televizními kamerami a s orchestrem, který hrál melodie z vítězných muzikálů, a jejich ukázky se promítaly.

V hlasování měly úspěch klasické muzikály z 30. až 50. let minulého století, ale mezi pětadvacítkou nejvýše ceněných se objevilo i několik novějších ....
patří k nim : oscarové Chicago, animovaná Kráska a zvíře, nebo Moulin Rouge. Do výběru se dostal také John Travolta s muzikálovým hitem 70. let Pomáda, a nebo snímky Funny Girl a All That Jazz.......


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Zpívání v dešti
Brilantní výkony Gena Kellyho, Debbie Reynoldsové a Donalda O´Connora, svižný scénář, nezapomenutelná hudba a skvělá taneční čísla - zkrátka všechno, co můžete chtít od jednoho z nejlepších a nejpopulárnějších muzikálů, jaké kdy byly v Hollywoodu natočeny. Pro vydání u příležitosti 40. výročí jeho vzniku byl film digitálně upraven a kazeta obsahuje pár překvapení: původní reklamní šot, vystřiženou sekvenci, kde zpívá Debbie Reynolds píseň You Are My Lucky Star (poprvé na videokazetě), i vzpomínky na natáčení tohoto klasického díla.

V dalších rolích vystupují např. sympatická Cyd Charisse nebo rozpustilá komediální hvězda Jean Hagenová, jejíž ztělesnění "němé blondýny" nebylo dosud nikým překonáno. To všechno dělá z tohoto vydání Zpívání v dešti událost, jakou si nemohou dát ujít fanouškové ani sběratelé!


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zpívání v dešti
Legendární filmový muzikál ukazuje s humorem a skvělými tanečními scénami přechod fi lmového průmyslu z němého na zvukový. Hvězdný hollywoodský pár Don Lockwood a Lina Lamontová jsou tvrdě zasaženi vynálezem zvukového filmu – jejich nejnovější snímek The Duelling Cavalier je totiž s Liniiným „hlasem“ naprosto směšný. Producenti ale přijdou s nápadem – Linu předabuje mladá Kathy a ze snímku se vytvoří muzikál! Je snad jasné, že mezi Donem a Kathy se záhy začne rozvíjet skutečná romance.
-------------------------------------
Písně (text, hudba):

All I Do Is Dream of You - (Arthur Freed, Nacio Brown)
Broadway Rhythm - (Arthur Freed, Nacio Brown)
Broadway Melody - (Arthur Freed, Nacio Brown)
Make 'Em Laugh - (Arthur Freed, Nacio Brown)
You Were Meant For Me - (Arthur Freed, Nacio Brown)
Singin' In The Rain - (Arthur Freed, Nacio Brown)
You Are My Lucky Star - (Arthur Freed, Nacio Brown)
Would You - (Arthur Freed, Nacio Brown)
Good Morning - (Arthur Freed, Nacio Brown)
Beautiful Girl - (Arthur Freed, Nacio Brown)
Moses - (Betty Comden, Adolph Green, Roger Edens)
Fit As A Fiddle - (Arthur Freed, Al Hoffman, Al Goodhart)

-p-


Popis / Obsah / Info k filmu Zpívání v dešti
Mistrovský muzikál s neopakovatelným Genem Kellym v hlavní roli s hravým komediálním přídechem buduje svůj příběh z reálií filmové historie údobí prvních klopotných pokusů o zvukový film. Kellyho taneční čísla se stávají zcela přirozenou součástí příběhu a dotvářejí jeho romantiku i dramatičnost.

Zadání od Arthura Freeda, producenta nejsilnější muzikálové skupiny MGM, pro osvědčenou dvojici scenáristů Betty Comdenovou s Adolphem Greenem originalitou neoplývalo. Měli vymyslet příběh, v němž by se daly uplatnit písně, jež složili Nacio Herb Brown a samotný Freed již v průběhu dřívější doby (Broadway Rhythm, Broadway Melody, You Are My Lucky Star anebo Singin‘ in the Rain) a které se díky filmům MGM staly velmi populárními. Už původní představa dějového zaměření Zpívání v dešti se soustředila do doby přechodu němého filmu ve zvukový. Hlavním hrdinou byl však herec z béčkových kovbojek, jenž se přes noc stane hvězdou jako zpívající kovboj. Jakmile ale v této roli zpěváka Howarda Keela nahradil tanečník Gene Kelly, příběh se začal přetvářet v romanci mezi idolem němého filmu a půvabnou sboristkou, která má v novém, již zvukovém snímku nadabovat jeho dosavadní hereckou partnerku, vyznačující se nadutostí i kvikavým hlasem. Zápletka byla zpestřena komediálním až satirickým pohledem na dobu závratných změn ve filmových studiích. Autoři do ní proto mohli vepsat i mnoho skutečných historek, událostí a autentických osobností z hollywoodského světa. Obsazením Kellyho naplnil Freed své krédo moderního muzikálu, jímž se hudebně-taneční filmy MGM z období 40. a první poloviny 50. let vyznačují – tanec a zpěv jsou dokonale propojeny se zvukem a obrazem. V Kellyho pojetí se taneční čísla stala nejen přirozenou součástí narace, přímo vyplývala z charakteru postav, dotvářela romantiku zápletky a budovala dramatičnost dějových situací. Kellyho muzikály tak překonávaly předěl mezi příběhem a „show“, který byl příslovečný pro většinu předcházejících muzikálových filmů. MGM se počátkem 40. let do technicolorových dobrodružství pouštěla jen velmi opatrně. Enormní úspěch filmu Setkáme se v St. Louis (Meet Me in St. Louis, 1944) s Judy Garlandovu v režii Vincenta Minnelliho však přesvědčil producenty o tržní hodnotě barvy. I díky Zpívání v dešti se MGM nakonec stalo studiem emblematických muzikálů vrcholného období tohoto žánru.

Věroslav Hába

Letní filmová škola Uherské Hradiště 2018


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Jak chutná smrt (1995)

22:35 - 00:10

40 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

ČT2 - Harry Palmer: Případ Ipcress

22:50 - 23:40

25 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Survivor Česko & Slovensko (20...

21:55 - 23:50

80 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Prima - Show Jana Krause (2010) [TV po...

22:40 - 23:45

35 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10