Zodiac (2007)

Zodiac
77.9 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Další název: Zodiak

    Žánr: thriller / krimi
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 7.6.2007        
    Délka: 158 min.
„Je více způsobů jak zemřít v rukou vraha ...“
Rozvedený Robert Graysmith pečuje o synka a pracuje jako karikaturista v San Francisco Chronicle. Tady se také v srpnu 1969 dostane k případu záhadného vraha, který o měsíc dříve v kalifornském Vallejo zavraždil mladou Darlene Ferrinovou a těžce zranil jejího přítele Mikea Megeaua. Vrah rozeslal redakcím řady novin dopis, v němž tvrdí, že vraždil už v prosinci, a požaduje zveřejnění zvláštní šifry. V září zaútočí znovu a jeho oběťmi se stanou Cecilia Shepherdová a její přítel Bryan Hartnell, kterému se však podaří vražedný útok přežít. Robert začíná být případem posedlý a obtěžuje redaktora Paula Averyho, který o něm má psát. Po čase se přátelí a společně sledují nejen další zločiny a zprávy, které vrah novinám rozesílá, ale také práci detektivů Davida Toschiho a Billa Armstronga, pověřených vyšetřováním. Averymu se podaří získat důkazy, že dosud záhadný vrah, přezdívaný Zodiac, poprvé vraždil už v roce 1966, kdy se jeho obětí stala studentka Cheri Jo. Zodiac uvede, že už své zločiny nebude oznamovat. Detektivům se podaří dostat na stopu Arthura Leigha Allena. Důkazy proti němu však nejsou dostatečně průkazné, a tak musí být propuštěn. Avery, který měl potíže s drogami, odešel z redakce. Případ inspiroval filmaře k natočení úspěšného filmu Drsný Harry, Policistům se stále nedaří dopadnout vraha ani usvědčit Allena, považovaného za hlavního podezřelého. Robert, který se mezitím oženil a stará se s manželkou Melanií o dceru i jeho dva syny z prvního manželství, je případem posedlý stále stejně. Nepřestává sbírat informace a důkazy, které by mohly pomoci k odhalení vrahovy totožnosti.

Zdroj: Nova

režie:
David Fincher
 
 
hraje:
Jake Gyllenhaal (Robert Graysmith), Robert Downey (Paul Avery), Mark Ruffalo (Dave Toschi), Anthony Edwards (William Armstrong), Chloë Sevigny (Melanie), Brian Cox (Melvin Belli), Charles Fleischer (Bob Vaughn), Zach Grenier (Mel Nicolai), Philip Baker Hall (Sherwood Morrill), Elias Koteas (Jack Mulanax), Dermot Mulroney (Marty Lee), James LeGros (George Bawart), Donal Logue (Ken Narlow), John Carroll Lynch (Arthur Leigh Allen), Richmond Arquette (Zodiac 1, 2), Bob Stephenson (Zodiac 3), John Lacy (Zodiac 4), Ed Setrakian (Al Hyman), John Getz (Peck), John Terry (Thieriot), Candy Clark (Carol Fisher), June Diane Raphael (paní Toschiová), Clea DuVall (Linda Ferrin), Doan Ly (Belliho hospodyně), Ione Skye (NEUVEDENA - Kathleen Johnsová), Pell James (Cecilia Shepard), Cassius Willis, Mitchell Fink (reportér), Clara Hughes (Darlene Ferrin)
 
 
námět:
Robert Graysmith (knihy Zodiac (1986, česky Interdialog, Praha 1995) a Zodiac Unmasked (2002, Odmaskovaný Zodiac))
 
 
scénář:
James Vanderbilt
 
 
kamera:
Harris Savides
 
 
hudba:
David Shire, Randall Poster (supervize), George Drakoulias (supervize)
 
 
kostýmy:
Casey Storm
 
 
střih:
Kirk Baxter, Angus Wall
 
 
zvuk:
Richard Hymns (supervize), Ren Klyce (design), Drew Kunin
 
 
produkce:
Ceán Chaffin, Brad Fischer, Mike Medavoy, Arnold W. Messer, James Vanderbilt
 
 
titulky-česká verze:
Kateřina Hámová
 
 
výtvarník:
François Audouy
 
 
zpěv:
Perry Como ("There Is No Christmas Like A Home Christmas"), Anne Murray ("Snowbird"), Donovan ("Hurdy Gurdy Man")
 
 
zvláštní efekty:
Burt Dalton (koordinátor)
 
 
koordinátor kaskadérů:
Mickey Giacomazzi
 
 
vizuální efekty:
Eric Barba, Lisa Beroud, Ed Ulbrich, Digital Domain, Matte World Digital, Mar Vista Ventures, Ollin Studio, Jorge Mendoza, Jerry Pooler (supervize), Edson Williams (supervize)
 
 
výprava:
Donald Graham Burt
 
 
nahrál:
David Shire (klavírní sóla)
 
 
výkonný producent:
Louis Phillips
 
 
digitální efekty:
Natalia de la Garza
 
 
kaskadér:
Tony Vella
 
 
asistent zvuku:
Stuart McCowan
 
 
asistent střihu:
Brian Ufberg
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.