Duben
ohodnotit

Zodiac

Další název:
Zodiak
Žánr:
Rok:
2007
Délka:
158 minut
Premiéra v ČR:
7.6.2007
„Je více způsobů jak zemřít v rukou vraha ...“
Popis / Obsah / Info k filmu Zodiac
Rozvedený Robert Graysmith pečuje o synka a pracuje jako karikaturista v San Francisco Chronicle. Tady se také v srpnu 1969 dostane k případu záhadného vraha, který o měsíc dříve v kalifornském Vallejo zavraždil mladou Darlene Ferrinovou a těžce zranil jejího přítele Mikea Megeaua. Vrah rozeslal redakcím řady novin dopis, v němž tvrdí, že vraždil už v prosinci, a požaduje zveřejnění zvláštní šifry. V září zaútočí znovu a jeho oběťmi se stanou Cecilia Shepherdová a její přítel Bryan Hartnell, kterému se však podaří vražedný útok přežít. Robert začíná být případem posedlý a obtěžuje redaktora Paula Averyho, který o něm má psát. Po čase se přátelí a společně sledují nejen další zločiny a zprávy, které vrah novinám rozesílá, ale také práci detektivů Davida Toschiho a Billa Armstronga, pověřených vyšetřováním. Averymu se podaří získat důkazy, že dosud záhadný vrah, přezdívaný Zodiac, poprvé vraždil už v roce 1966, kdy se jeho obětí stala studentka Cheri Jo. Zodiac uvede, že už své zločiny nebude oznamovat. Detektivům se podaří dostat na stopu Arthura Leigha Allena. Důkazy proti němu však nejsou dostatečně průkazné, a tak musí být propuštěn. Avery, který měl potíže s drogami, odešel z redakce. Případ inspiroval filmaře k natočení úspěšného filmu Drsný Harry, Policistům se stále nedaří dopadnout vraha ani usvědčit Allena, považovaného za hlavního podezřelého. Robert, který se mezitím oženil a stará se s manželkou Melanií o dceru i jeho dva syny z prvního manželství, je případem posedlý stále stejně. Nepřestává sbírat informace a důkazy, které by mohly pomoci k odhalení vrahovy totožnosti.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zodiac
Snímek Zodiac renomovaného režiséra Davida Finchera je věrnou rekonstrukcí skutečné události, která hýbala Amerikou na konci šedesátých let a představuje jeden z nejznámějších nevyřešených případů kriminální historie. S největší pravděpodobností vyšinutý šílenec, který si nechával říkat Zodiac, v té době vraždil na území Severní Kalifornie, aniž by mezi jeho oběťmi byla nějaká větší souvislost. V době, kdy už policie případ z nedostatku důkazů vzdala, se do pátrání pouští zaměstnanec novin "San Francisco Chronicle" - karikaturista Robert Graysmith.
Fincher opřel autenticitu příběhu o skutečná fakta, přičemž jsou policejní záznamy citovány téměř doslova. Divák tak získává téměř ničím nezkreslený obraz této americké kauzy.


Autor: callaghan

Popis / Obsah / Info k filmu Zodiac
Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let v San Franciscu započal své řádění vrah známý zbytku světa pouze jako Zodiac (to kvůli znamení, jímž se podepisoval na dopisy, které zasílal do novin). Tyto dopisy obsahovaly výsměšné detailní popisy jeho vraždění a dokonce i oznámení o budoucích vraždách. Někdy i recenzoval filmy ("Vymítač ďábla je nejlepší satirická komedie, jakou jsem kdy viděl.").

Vyšetřování případu vedl polda Dave Toschi (Mark Ruffalo) s parťákem Billem Armstrongem (Anthony Edwards). Film je podle dvou knih tehdejšího karikaturisty San Francisco Chroniclu Roberta Graysmithe (Jake Gylenhaal), který většinu dopisů od Zodiaca dostával. Vraha se nikdy nepodařilo dopadnout.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zodiac
Stejně jako v úspěšném kultovním thrilleru Sedm sleduje David Fincher i ve snímku stejného žánru Zodiac (tj. Zvěrokruh) pátrání po sériovém vrahovi. Tentokrát však vychází ze skutečných událostí a mění též styl: namísto temného a drsného filmu noir přináší detailní rekonstrukci případu, jenž začal v roce 1969 a jenž dodnes nebyl uspokojivě vyřešen.

Tvůrci se opírají o autentickou postavu Roberta Graysmithe, který napsal o záhadném vrahovi dvě knihy. Rafinovaný zločinec terorizoval San Francisco a okolní okresy nejen brutálními vraždami, nýbrž i výhružnými dopisy tisku, v nichž používal záhadné šifry (s kombinací řecké i obyčejné abecedy, morseovky, symbolů pro počasí, znaků námořní navigace i astrologických symbolů).

Vedle Graysmithe dostávají v napínavém dramatu (se značným množstvím postav a s kvantem faktografických údajů) místo zejména novinář Paul Avery a inspektor David Toschi, jenž byl předobrazem detektiva Harryho Callahana v eastwoodovské sérii o Drsném Harrym.

Filmaři usilují o maximální realismus. Využívají odpovídající dobový soundtrack, doplněný originální hudbou Davida Shirea.

Případu bylo věnováno už několik filmů, např. The Zodiac Killer (1971; r. Tom Hanson) a The Zodiac (2005; r. Alexander Bulkley), vycházel z něj též zmíněný Drsný Harry (1971, FP 9/92 – V).

Robert Graysmith, který se zaměřuje i na jiné kriminální případy, chystá knihu Shooting Zodiac o natáčení Fincherova snímku.

ZDROJ: Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/7


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Zodiak (2005)

 Zodiak (2005)
Zodiak n
The Zodiac
Žánr: thriller / krimi / drama / mysteriózní
Země: Spojené státy americké
Režie: Alexander Bulkley

(jiná verze filmu)

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

17 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Auto moto test

18:35 - 18:50

7 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

12 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

47 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190568
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10