Známost sestry Aleny (1973)

Známost sestry Aleny
54 %
 
 

Další název: Sestra Alena (prac. název)

    Žánr: milostný / drama / psychologický
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 5.10.1973        
    Délka: 83 min.
POZOR, SPOILER

Závodník Karel si znovu vypisuje údaje k závodu. Když je později v nemocnici, zalíbí se mu sestra jménem Alena a nabízí jí rande. Ona jej zpočátku odmítá, ale nakonec přece jen souhlasí. Po noční směně ji sveze autem jako závodník, což ji trochu vyděsí. Pak jsou spolu ve vinárně, nakonec spolu i tančí.

Další závody už je Alena oficiálně s ním. Karel se spolujezdcem zajedou dobrý čas, a tak vládne spokojenost. Jenže pak nastanou potíže, najetý čas je pryč a Karel je nervózní. Navíc se přidávají zdravotní komplikace. Proto se tu objevuje lékař, kterého Alena přivedla. I jemu však Karel odmítá poslušnost a vede stále svou. Dostane alespoň injekci a později si vezme prášky. I pod jejich vlivem nastupuje k závodu nedbaje proseb Aleny, aby nejel.

Závod však jede špatně. Řízení přebírá spolujezdec, ale netrefí se na odbočku. Hledají pak cestu v lese a Karel mu ujede. Načež auto nabourá…  Autor: Pitryx

režie:
Miroslav Hubáček
 
 
hraje:
Emília Vášáryová (zdravotní sestra Alena), Štefan Kvietik (závodní jezdec Karel Mareš), Martin Růžek (manažer klubu Hlaváč), Otakar Brousek (MUDr. Srdínko), Robert Vrchota (mechanik Topinka), Aleš Košnar (mechanik Vláďa), Emma Černá (zdravotní sestra Blanka), Kateřina Frýbová (ošetřovatelka), Zdena Burdová (ošetřovatelka), Mirko Musil (hotelový host v náladě), Zdeněk Hess (řidič harleye), Václav Štekl (hotelový vrátný), Naďa Konvalinková (zdravotní sestra Jarka), Ivo Hrdina (pořadatel), Petr Budín (Jiří, Karlův navigátor a spolujezdec), Václav Picko (startér závodů), Jiřina Chlumská (pacientka), Ludmila Šafářová (zdravotní sestra), Ivan Sellák (vrchní), Jana Sedlmajerová (Olina), Bohumír Procházka (závodník), Pavel Hrubeš (saniťák), Karel Piskáček (dirigent v baru), Aleš Vaverka (hudebník v baru), Bedřich Volf (hudebník v baru), Karel Znamenáček (hudebník v baru)
 
 
námět:
Marie Pujmanová (povídka "Sestra Alena" (1958))
 
 
scénář:
Václav Šašek (dialogy), Vladimír Bor, Miroslav Hubáček
 
 
kamera:
Josef Vaniš
 
 
hudba:
Zdeněk Liška
 
 
výprava-architekt:
Karel Vacek
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
Ladislav Hausdorf
 
 
mluví:
Libuše Švormová (zdravotní sestra Alena), Jan Tříska (jezdec Karel Mareš), Eduard Cupák (navigátor Jiří), Jaromír Hanzlík (mechani Vláda), Jaroslava Schallerová (laborantka), Jorga Kotrbová (zdravotní sestra Jarka), Jiří Kodet (vrchní)
 
 
II. kamera:
Václav Helliman
 
 
masky:
Oldřich Mach, Jan Valkoun
 
 
dramaturgie:
Václav Šašek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Radomír Hubáček, Jiří Ulrich
 
 
pomocná režie:
František Matoušek
 
 
fotograf:
Alena Červená
 
 
kaskadér:
Václav Syřiště (dubl za Š. Kvietika), Josef Srnský (dubl za R. Vrchotu)
 
 
vedoucí výroby:
Jaromír Lukáš
 
 
asistent střihu:
Jitka Šulcová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.