Zlý dům (1972) [TV inscenace]

Zlý dům
64.6 %
 
 
    Žánr: detektivní
    Země: Československo
    Délka: 65 min.
„Ráno, po bouřlivé oslavě narozenin důchodce Zíchy, je ve svém bytě nalezen mrtvý jeho přítel Meduna. Nešťastná náhoda – únik plynu – se později ukáže jako pouhé maskování vraždy!“
POZOR, SPOILER

Pošťačka nese důchod panu Medunovi, ale ten neotevírá. Seběhnou se pavlačové drbny, jako sousedka Pazderová a správcová Kaňková. Když pak ucítí plyn, rychle vypáčí tlakem dveře a vpadnou dovnitř. Meduna to má za sebou. Ženské rychle volají jeho souseda, starého a slepého Zíchu. Ten si počíná neobyčejně moudře. Je přivolána policie a Zícha prošmátrává byt. Kriminálka ihned rozjíždí pátrání a výslechy. Těmi se dostáváme do hospody, kde včera Zícha slavil narozeniny. Mimo jiných zde sedí i Voženílek, neustále si pohrávající se zapalovačem. Ten je pak nalezen u zavražděného, neb se již ví, že jde o vraždu. A také se proflákne, že má Fiala manko a že prosil Medunu o půjčku. Ten jej odmítl, ale před celou hospodou všem ukazoval svou vkladní knížku, kde má 45 tisíc. Zícha z hospody volal dceři do jejího zaměstnání v Magnolia baru, ale neuspěl.

Při vyšetřování vychází najevo, že vkladní knížka je pryč, což zjistil Zícha. A také tvrdí, že už je vybraná. Má pravdu. Jen si hlavní vyšetřující, nadporučík VB, začíná o Zíchovi myslet své. Nyní vyslýchá Fialu, který nepopírá, že v noci dvakrát opustil byt, ale šel pouze na záchod. Z toho však vyplyne, že jeho přítelkyně Vlasta Pazderová nešla z oslavy domů, ale šla za Medunovou dcerou Jarkou na její telefonickou prosbu do Magnolia baru. Zde se s ní baví o jejím otci a o jejích neomluvených absencích v práci. Už je jich čtrnáct. Věra Zíchová, která vystupuje s kouzelníkem, si k nim po představení přisedne. Také jí říká Vlasta, že by si měla občas vzpomenout na tátu. Ani ona však nemá zájem se s otcem setkat.

Kriminalisté jsou u Zíchy, kde se jen tak rozhlížejí, ale je jasné, že Zíchu podezřívají. Ale on nemá důvod krást, nic nepotřebuje. Jen naznačí, že Medunova dcera měla nějaký problém s penězi v nemocnici.

Voženílek u výslechu tvrdí, že zapalovač zapomněl na stole v hospodě při té oslavě. Již se ví, jak přesně zemřel starý Meduna. Někdo zaměnil tabletku nitroglycerinu za jed. Když pak Zícha umřel, vrah přišel znovu ráno. Postavil polévku na vařič, která překypěním uhasila plyn. Další u výslechu je Jarka Medunová. Pokladní ze spořitelny tvrdí, že to nebyla ona, kdo vybíral ukradenou vkladní knížku.

Zícha je sledován, a tak se ví, že začal hodně utrácet po lepších podnicích. Nadporučík jej vyhmátne na nádraží, Zícha tvrdí, že ve třetím vagónu je vrah. Nastupuje do něj, ale sám. Chce si s vrahem nejdříve promluvit...  Autor: Pitryx

režie:
Anna Procházková
 
 
hraje:
Ladislav Pešek (důchodce Karel Zícha), František Filipovský (Jan Meduna), Eva Jiroušková (Vlasta Pazderová), Václav Postránecký (nadporučík VB), Eliška Balzerová (Věra Zíchová), Eliška Velímská (role neurčena), Jan Skopeček (Toník Fiala), Miroslav Masopust (mladší pomocník VB), Jaroslava Pokorná (Jarka Medunová), Jaroslav Cmíral (Láďa Mrázek), Božena Böhmová (správcová Kaňková), Míla Myslíková (hostinská), Bořík Procházka (Eman Voženílek), Petr Novák (kytarista ve varieté), Jiří Suk (lékař), Luboš Vondráček (Rosťa)
 
 
scénář:
Karel Fabián
 
 
kamera:
Adolf Navara
 
 
hudba:
Miloš Holeček
 
 
výprava-architekt:
Karel Lier
 
 
kostýmy:
Lída Novotná
 
 
střih:
Jana Malásková, Jarmila Vlčková
 
 
zvuk:
Zdeněk Stropek
 
 
dramaturgie:
Ondřej Vogeltanz
 
 
vedoucí výroby:
Jiří Kříž
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.