Duben
ohodnotit

Zloději zelených koní

Další název:
Green Horse Rustlers
Rok:
2016
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
8.9.2016
„Nikdy nevíš, co vyhrabeš.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zloději zelených koní



Zloději zelených koní jsou adaptací stejnojmenné ceněné knihy spisovatele Jiřího Hájíčka. Režisér Dan Wlodarczyk, věnující se hlavně režii českých televizních krimiseriálů, se v ní pokouší příběh o posedlosti a touze po bohatství plnohodnotně převést do filmové podoby.

Idealistický mladík (Marek Adamczyk) se se svým protřelým, avšak nevyzpytatelným kamarádem z dětství (Pavel Liška) vydává na honbu za vltavíny. Ty těží na zakázaných místech a s nasazením života, což mu sice přináší jednorázové bohatství, ale vzdaluje jeho povaze, snům o akademické kariéře i partnerce. Nakonec si musí položit otázku, jestli se chce navěky hnát za nejistým ziskem, nebo najít klid a přijmout zodpovědnost ve fádnější, poctivější práci.

Snímek zaujme snahou o hlubší vykreslení psychologie a osobních motivací postav, stejně jako hrou s prvky westernového či dobrodružného žánru. Díky důraznému budování opozic a morálních dilemat, kterým se hrdinové musejí postavit, se protagonisté stávají ambivalentními, životnými charaktery a nezůstávají neměnným souborem daných vlastností. Zaujme i obsazení Pavla Lišky proti jeho typu roztomilého nekňuby. V tomto snímku se stává těžko čitelným, nakonec i nebezpečným člověkem, na jednu stranu pokušitelem, na druhou varovným příkladem.

Po deseti letech práce v televizi se díky Zlodějům zelených koní ke kinofilmu vrátil kameraman Richard Řeřicha, jenž má na kontě tituly Davida Ondříčka Samotáři (2000), Jedna ruka netleská (2003) a Grandhotel (2006). Na scénáři Dana a Hany Wlodarczykových se podílel i Petr Jarchovský, přední český scenárista a vedoucí katedry scenáristiky a dramaturgie na FAMU.

Zlodějům zelených koní se v českých kinech dostalo méně pozornosti, než by si zasloužili. Jejich snaha nabídnout komplexnější film co do propracovanosti postav i děje přitom není zcela neúspěšná, a Wlodarczykovo dílo tak představuje jeden ze zajímavých a bohužel nemnohých tuzemských pokusů o kvalitní mainstreamové drama.

Martin Svoboda
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zloději zelených koní



POZOR SPOILER

Mladík přezdívaný Kača, ale jinak se jmenuje Kacmar, hledá vltavíny. A málem za to zaplatí životem, když jej zavalí zemina. Jednoho dne zajde za svým dávným kamarádem Pavlem, který je čerstvě ženatý. Ten jej ihned seznámí se svou ženou Karolínou. Již podle pohledu je jasné, že se ti dva znají. Ale ani jeden z nich to nedá najevo. Kluci jdou pak kopat spolu, on je totiž Pavel geolog a učí na katedře. A chce jít ještě výše, má rozšířit disertaci a dostane grant. Jedou se podívat s Karolínou ke Kačovi. Zde jej Kačo přemlouvá ke kopání na lepší úrovni. Pavel tedy po delším váhání zahazuje svoji kariéru a dává se na kopání. Jednoho dne mají konflikt se dvěma cizinci. Pořádně je zmlátí a ukradené vltavíny si berou zpět. Jenže jsou taky zraněni. Když to vidí Karolína, navštíví Kačeho a řekne mu, že Pavel s ním končí. Jenže Pavel v tom jede dál. A pak Kačo najde opravdu kus, "bratru asi za dvě stě litrů". Jenže Pavel si jej chce ponechat do své sbírky, neb jest sběratel, a Kačo jej chce prodat. Kluci se pohádají jako psi a rozejdou se. Pavel jezdí nákladním autem pro bratra a právě v něm nalezne onen vltavín. Kačo jej vrací, chce pokračovat ve dvou. A tak se i stane. Najdou si vojenské pozemky, tam se daří přímo neskutečně. Jenže Pavla vyhmátnou a končí na policii. Jeho žena za něj zaplatí pokutu, ale už mu nevěří a odstěhuje se. Kačově manželce sdělí Karolinina kamarádka fakta o tom, co Karolínu a jejího manžela spojuje. Tu to vezme tedy opravdu hodně a dochází k rozepři. Kačo pak ztrestá Karolínu, v domnění, že to byla ona, kdo tajemství prozradil. To ovšem neunikne Pavlově pozornosti a jde se mstít…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zloději zelených koní



Důležité je vědět, kde je hledat. A také komu je střelit. Řeč je o vltavínech, polodrahokamech, které se ukrývají v zemi v jižních Čechách, kam se nejspíše dostaly po dopadu meteoritu. Pavel (Marek Adamczyk), student geologie, ale nekope pro výdělek. S manželkou Karolínou (Jenovéfa Boková) si zrovna zařizuje byt, když u něj zazvoní dávný kamarád Kačmar (Pavel Liška) s tím, jestli by spolu nelegální kopání nerozjeli ve velkém a pro peníze. A Pavel moc dlouho neodolává… Dobrodružné drama Dana Wlodarczyka částečně stojí na očekávání toho, jak moc se celý byznys pokazí a jak toxicky Kačmar zasáhne do života mladého páru. Wlodarczykově volné adaptaci stejnojmenné knihy Jiřího Hájíčka však nechybí ani sociální podtóny z příhraničního regionu. Tvůrci zároveň „prodávají“ jižní Čechy jako malý „Divoký západ“ uvázlý v bezčasí, v němž pár lidí prožívá svoji verzi zlaté horečky. Právě dobrodružný opar je něco, co v českém filmu nevídáme moc často.

Jan Škoda
MFF Karlovy Vary 2017


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zloději zelených koní



Dramatický příběh o kopáčích vltavínů, pro něž se ilegální těžba těchto polodrahokamů stala nekontrolovatelnou vášní, ale i způsobem obživy...

Zběhlý student geologie Pavel (Marek Adamczyk) a nezaměstnaný zemědělec Kačmar (Pavel Liška) se živí jako nelegální kopáči vltavínu, zelených polodrahokamů z jižních Čech. Ten první proto, aby nebyl závislý na manželce Karolíně (Jenovéfa Boková), ten druhý, aby uživil rodinu. Existence na hraně zákona jim dává peníze, svobodu a nezávislost, ale také vyžaduje těžkou fyzickou dřinu, obezřetnost před policií a převrácený životní režim. Dřou, riskují, utíkají, potýkají se s nebezpečím. Při kopání vltavínů jde totiž i o život. To se Karolíně nelíbí. Chce, aby Pavel nechal kopání a vrátil se do normálního světa. Ukáže se však, že Karolína má i další důvody, které se už zdály být pohřbeny v minulosti, minulosti, která se s vltavíny znovu vyplavila na povrch. Film vznikl na motivy stejnojmenného románu Jiřího Hájíčka.

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

7 minut již uběhlo
83 minut zbývá do konce

ČT2 - Hrdinové legend

12:05 - 13:00

32 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

17 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

7 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani