Zločin v šantánu (1968)

Zločin v šantánu
73.5 %
 
 
    Žánr: komedie / krimi / hudební
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 20.12.1968        
    Délka: 83 min.
„Černá detektivní komedie podle námětu Josefa Škvoreckého“
POZOR, SPOILER

Budoucí právníci přebírají diplomy. Také Vilém Bojanovský konečně po čtvrtstoletí dokončil svá studia, což je vrchol pitomosti, jak prohlásí jeden z přítomných, jeho bývalý spolužák.

Nyní se ocitáme v kabaretu Tartaros. Zde jedné z účinkujících jménem Clara Regina jeden z jejich ctitelů, ministr spravedlnosti, daruje náhrdelník. Ten poté strčí do kapsy eskamotér Piterman. Sypat se však začnou perly z kapsy zřízence Pepíčka Janáčka.

Vilém slaví a přijde řeč na první případ. Vilém se vsadí, že jej vyhraje, a to rovnou o automobil. Případ se rozjíždí a šperky jsou odhaleny jako falešné. Což dárce, ministr spravedlnosti, jednoznačně popírá. Nu a Pepíček si vybere jako svého advokáta právě Viléma. U něj se mluví o třech perlách, které chybí. Vilém pak zajde přímo k okradené. Podezřelý Pepíček přináší jeho pomocnici Stele ony tři perly. Vzápětí se jej pokusí zatknout detektiv, ale Pepíček prchá. Poté je unesen Piterman a hned nato usmrcen, a to nožem. Ten pak postrádá vrhač nožů Bobby Akurát.

Mrtvolu najde Stella s Pepíčkem.

Nu a scházíme se u soudu, kde dochází k boji mezi státním zástupcem a Vilémem. Ten je dokonce obviněn z vraždy...  Autor: Pitryx

režie:
Jiří Menzel
 
 
hraje:
Eva Pilarová (Klára Králová / Clara Regina), Jiří Suchý (zřízenec Pepíček Janáček), Jiří Šlitr (JUDr. Vilém Bojanovský), Jitka Zelenohorská (Vilémova pomocnice Stella), Vlastimil Brodský (ministr spravedlnosti), Jiří Grossmann (eskamotér Piterman), Ferdinand Krůta (vrhač nožů Bobby Akurát), Jan Libíček (detektiv), Rudolf Hrušínský (farář), Jan Přeučil (skákač Ikaro Volante, manžel Clary), Ladislav Vodička (Gub, agent pro zvláštní úkoly), Zdeněk Svěrák (státní žalobce), Václav Kotva (soudce), Josef Škvorecký (rektor), Vratislav Blažek (ceremoniář), Gustav Oplustil (popravčí), Evžen Jegorov (posel), Josef Langmiler (profesor), Karel Mareš (režisér / fízl), František Husák (Viktor / promovanec František Husák), Václav Halama (kulisák), Petr Kopřiva (číšník / promovanec), Stanislav Hájek (pán v černém), Emil Iserle (fotograf), Milan Kindl (přísedící), Jindra Rathová (zapisovatelka), Jana Preissová (Lilly), Jiří Hálek (hasič), Vladimír Hrabánek (promovanec), František Řehák (fízl), Vladimír Valenta (fízl), Vladimír Stach (fízl), Ladislav Šimek (fízl), Jan Cmíral (fízl), Pavel Bošek (novinář), Ladislav Smoljak (novinář), Alois Vachek (starý profesor), Bohumil Koška (porotce), Jiří Menzel (klaun), Karel Hovorka (inspicient), Karel Engel (Vazoun), Marcela Nohýnková (dívka), Jan Vlček (porotce), Miloš Kohout (muž v černém), Antonín Pražák (fízl), Miloslav Balcar (novinář), Antonín Kryl (přísedící), Jiří Kasík (dubl za Brodského), Otakar Rademacher (vazoun), Julie Kučerová-Nezavdalová (stařenka v obecenstvu u soudu)
 
 
námět:
Josef Škvorecký
 
 
scénář:
Josef Škvorecký, Jiří Suchý, Jiří Menzel
 
 
kamera:
František Uldrich
 
 
hudba:
Jiří Šlitr
 
 
výprava-architekt:
Oldřich Bosák
 
 
kostýmy:
Svatava Sophová, Dana Poláková
 
 
střih:
Jiřina Lukešová
 
 
zvuk:
Jiří Pavlík
 
 
vedoucí produkce:
Karel Kochman
 
 
text písně:
Jiří Suchý
 
 
II. kamera:
Jiří Macák
 
 
masky:
Marie Džbánková, Vlasta Hájková
 
 
dramaturgie:
Václav Šašek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Richard Němec, Artur Stacha
 
 
asistent režie:
Eva Janíková
 
 
pomocná režie:
Miloš Kohout
 
 
fotograf:
Josef Janoušek
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.