Jeden svět
ohodnotit

Zlo mezi námi

Ondskan

Další název:
Evil / Zlo
Žánr:
Rok:
2003
Délka:
114 minut
„Dramatický příběh o překonání lidského zla, o přátelství a zrodu lásky.“

Komentáře k filmu Zlo mezi námi

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 16
prvosenka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.9.2012
ZLO MEZI NÁMI

Existuje mnoho způsobů   jak udělat lidem ze života   peklo. Film nabízí studii   zla, šikany a špatného   chování. Zlo... Sugestivní.   Dramatické. Psychologické.   Strhující. Odpudivé.

Silný příběh   se odehrává v blíže   nespecifikované době, což   jasně symbolizuje   nadčasovost a aktuálnost   tématu. Forma zfilmování   ale odpovídá současnosti,   zřejmě proto, aby byla   přitažlivá i pro   současného vnímavějšího   diváka. Aby mohla případně   ovlivnit jeho další život.   Příběh je zasazen do   prostředí prestižní   internátní školy, do   atmosféry, která pozvolna   houstne. Režisér chtěl   ukázat co nejsyrověji a   naopak co nejpřesněji   pravdu, tak krutou, jako   samotný život, což se mu   rozhodně poštěstilo.   Stvořil emocionálně silné   perfektní drama, výborně   obsazené i zahrané.   Některé scény jsou možná   trochu přehnané, ale i to je   záměr. Jen zdůrazní   podstatu šikany. Šikana je   zlo. Zlo, které naráží na   tvrdý nezájem okolí. Pro   učitele a vychovatele je   přece tak pohodlné nechat   studenty řešit si své   problémy mezi sebou. Vždyť   jsou již téměř dospělí,   mají své zástupce. Není   vše jen v rukou jednotlivce.   A pokud si nikdo na nic   nestěžuje, tak je lepší si   jich nevšímat, ať se nějak   porovnají sami mezi sebou. A   nikdo nic neví, nikdo nic   nepříjemného nemusí   řešit a za nic nenese   odpovědnost – vždyť mají   svou studentskou radu, tak   co?

Zlo   představuje z počátku   divákem nenáviděnou a   odpudivou postavu, která se   dokáže logicky velmi rychle   změnit v úplný opak.   Postavu, která si zachová   svou kamennou tvář a sílu v   pažích. Vcelku pomalý, ale   rozhodně dobře dávkovaný   snímek, chvílemi mrazivý,   přesto nehnaný za každou   cenu do extrému. Konec je   možná pro mnohé diváky   málo překvapivý, jsou   zklamáni absencí pomsty.   Závěr snímku je příliš   malou satisfakcí za to   všechno, čím si chudák   musel projít. Zároveň je to   konec, který je jediný   možný, správný a reálný.   Film se tak dostává mnohem   blíže skutečnosti než   jiné podobné snímky.

Andreas Wilson v   hlavní roli snímku si   bezesporu zaslouží pochvalu.   Jeho zatvrzelost byla   přesvědčivá. I ostatní   herci se přičinili k   úspěchu filmu.

Zlo mezi námi je sice   depresivní, ale je to   perfektní film,   profesionálně natočený a   skvěle působící v tom   dobrém slova smyslu. Od   začátku do konce je zvolené   a silné téma velice   působivě a mistrovsky   zpracováno. Film by měl   vidět možná povinně   každý, kdo nevěří, co se   mezi lidmi děje. Někdy je   potřeba vidět. Jsou věci,   které se jinak říci   nedají. Tento film to umí.
mat.ilda
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.5.2012
Měla jsem čest vidět v   rozmezí dvou dnů Ondskan i   Klass - tedy dva různé   snímky, zabývající se   stejným tématem, přesto   nelze tak docela srovnávat -   každý se odvíjí z   odlišných vzorců chování,   každý spěje k jinému   konci. Z Ondskanu vyzařuje   noblesa - dáno dobou,   prostředím, možná i   faktem, že nepramení ze   skutečnosti - zlo je   rafinovanější a tolerované   takovým způsobem, že   téměř zastupuje školní   řád. Ondskan je o síle,   vzdoru a sebeovládání,   Klass o slabosti,   zranitelnosti a zoufalství, a   přesně podle těchto   ukazatelů oba směřují ke   svému vyústění. Švédský   snímek tolik neuspokojí   touhu po spravedlnosti a   odplatě, zato finále nemá   pachuť beznaděje a zmaru,   ale navodí pocity morálního   vítězství i osvobozující   satisfakce. Bonusem, vedoucím   k maximálnímu hodnocení, je   neuvěřitelně dobrý Andreas   Wilson.
Cash89
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.1.2009
Dlouho jsem neviděl film,   který by mě takhle   odrovnal…Syrové drama   které vypráví, jak se dá   ze života udělat peklo více   způsoby…Už úvodní scéna   u večeře "normální   rodiny", o které se   během 20 vteřin dozvíme,   že není úplně normální a   pod slupkou banality se   skrývá násilnický otčím,   lhostejná matka, a syn který   si svůj vztek vybíjí na   ostatních, a to vše   napovídá, že se nejedná o   rodinný film…Hlavní hrdina   si mě okamžitě získal na   svoji stranu, a až do konce   jsem mu držel palce, asi   díky tomu že jsme si tak   nějak podobní…Samotného   násilí není ve filmu nějak   moc, ale atmosféra   utlačování a beznaděje   dýchne na diváka od první   minuty a drží se zuby nehty   až do závěrečné   scény…Film, který vás v   tomto ohledu nenechá ani na   chvíli vydechnout…Nejde   zase tak moc o emoce, jde o to   vidět a pochopit všechny ty   zlé věci, za které mnohdy   jejich autoři ani   nemůžou…Navíc film   nedává žádné odpovědi   zadarmo, vše zde má dvě   strany...Ondskun je   nezapomenutelný a možná i   trochu skrytý šperk   evropské kinematografie,   který stojí zato aby si ho   divák našel a zhlédl!!!
anetaaneta
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.9.2010
Souhlasím se vším co tu už   bylo napsáno, takže se nemá   cenu dlouze rozepisvat.   Snímek úžasný. Již ze   shlédnutí je jasné, že jde   o švédskou tvorbu. Chtělo   by to víc takových filmů a   nejen Američané by se mohli   přiučit a inspirovat, jak se   točí kvalitní film.
Le_Chuck
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.7.2007
To čo postráda Ondskan na   košatosti príbehu či hĺbke   myšlienky, doháňa formálne   bezchybnou, intenzívnou,   údernou a skvelo gradovanou   réžiou. Samotné téma   šikany je velice vďačné a   divákovi (mne) stačí malá   krivda, aby som od príbehu   vyžadoval adekvátnu   nápravu. A za to akým   spôsobom si ma film získal,   udržal a vo finále uspokojil   si zaslúži absolutórium.   Bezchybné a radím hneď   vedľa Once Upon a Time in   High School. 100%
hledaseniki
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.5.2012
Ondskan
Tak tenhle je neskutečný.   Začátkem filmu jsem si   nebyla jistá, ale nakonec   jsem dostala co jsem čekala,   vlastně ne, dostala jsem   mnohem víc. Film, který   ukazuje, že ač je na světe   mnoho podob zla, tím   největším zlem je člověk   samotný. Na začátku   příběhu se setkáváme s   Erikem, který se jeví jako   čisté zlo, ale během   příběhu zjišťujeme, že   Erik v sobě nic takového   nemá, i když by se mu   vlastně nikdo nedivil,   vzhledem k jeho problémům v   rodině. Popisovat tenhle film   je naprostá zbytečnost a   navíc člověk nemůže ani   slovy vyjádřit co se   odehrává v příběhu a jak   film působí na diváka.   Mikael Hafström dokazuje, že   umí a to ne málo a tento   film je bezpochyby jeho   nejlepším filmem. Za zmínku   také stojí herec obsazený   do role Erika, protože co tam   prováděl bylo neskutečné.   Takže pokud hledáte film,   který vám vyrazí dech a   nabídne zábavu v jiném   slova smyslu, tak je tenhle   film pro vás.
pataamat
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.4.2009
geniálne spracovaný film ,   ktorý je najbližšie realite   v školách ako si len   kompententný dokážu   priznať
karlosphonic
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.4.2010
Čekal jsem celý film,že se   Erik nějak nonšalantně   vypořádá se statickým   školským sborem.Místo toho   se konal několikasekundový   rozhovor mezi jeho právníkem   a ředitelem školy o policii   a publicitě.Pro mě to bylo   těžko uvěřitelný a byl   jsem z této pasáže   zklamán.To ale nic nemění   na tom,že jsem viděl   výborný švédský   snímek,který mně utkví na   dlouho v paměti.Tam,kde by   jiní autoři příběh pomalu   končili,zde se děj stále   více a více zamotává a   graduje.Zážitek!
Filmů o šikaně je   opravdy spousty,ale další   snímek který vyčnívá je   film Ben X.
Faye
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.9.2007
...„Existuje mnoho způsobů   jak udělat lidem ze života   peklo.“ Velmi výstižné a   není k tomu vlastně co dodat   !
Papaja73
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.8.2010
Mám ráda severskou   kinematografii.Její syrovost   a smysl pro drsnou realitu bez   příkras.Tento snímek tyto   kritéria splňuje.Příběh o   tom co se může stát,když   si studenti určují sami   pravidla a řád za tiché   tolerance kantorů.
MambaX
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.7.2020
Návod na ovládnutí zlých démonů v sobě
Co asi může být z   šestnáctiletého Erika,   když jeho dosavadní život   provází jen problémy,   nespravedlnost a násilí?   Erika za jeho hrdost a   neústupnost vyhodí ze   střední školy, jeho   poslední šancí je   internátní škola, daleko od   jeho "pseudodomova",   kde vládne tyranizující   nevlastní otec. Jenže je to   z bláta do louže - tento   ústav přehlíží   ponižování, šikanování a   fyzickém týrání mladších   studentů - tyranizování se   nelze vzepřít, jinak by   oběť porušila pravidla.   Může si mladý člověk v   takovém prostředí zachovat   důstojnost, aniž by se   nechal strhnout vírem   násilností? Zlo mezi námi   je příběhem nejen o   násilí, ponižování a   šikaně, ale také o   opravdovém přátelství a   prvních láskách. Nádherný   film o pevné vůli, lidskosti   a dobru v srdci - o zlu,   které se snaží zmocnit   mladého člověka, o jeho   odolávání   "spravedlivé"   odplatě ve formě násilné   odvety.

"I na první pohled   nezajímavý oblázek mladé   duše může být vybroušen   do nádherného   drahokamu".
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.1.2009
Zajímavý a poměrně drsný   film o šikaně probíhající   na jedné internátní škole.   Sem se jednoho dne dostane   Erik, který měl ve své   předchozí škole problémy s   chováním a zbývá mu   poslední ročník školy. I   když si zde nenechá nic   líbit je proti šikaně   bezmocný, jelikož   šikanující studenti jsou   nedodknutelní a mohou si   dělat co chtějí. Nic se   však nedá vydržet věčně   a později Erik ukáže proč   ho z předchozí školy museli   vyhodit. Film je velice dobře   natočen a hl. hrdina působí   přesvědčivě stejně jako   ostatní. Je to nenápadný   ale o to působivější   snímek a vy si budete po   celou dobu přát aby Erik   všem konečně všechno   vrátil i když není jasné   jestli se to stane.
vojtam
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.6.2012
Švédský rebel
Další výbornej tip od   uživatelky hledaseniki:)Já   mám filmy tohoto typu   rád.Šikana,jaké to   vděčné téma mnoha filmů.I   z drsného rebela se může   stát,dobrý chlápek.Erik si   mě získal hned od   začátku,fandil jsem mu celou   dobu aby to těm starším   hovadům pěkně nandal(né   fyzicky,ale po svém).Ten   konec mě trochu zklama,ale   budiž.Určitě výbornej   snímek,který stojí na   výkonu hlavního   představitele,a skvělé   režii M.Hafstroma.Dávam 8.
lucymat
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.10.2012
Další perla ze severské   tvorby. Očekávejte scény,   ze kterých se vám bude   zvedat žaludek i scény, při   kterých budete moci jen   bezmocně zatínat pěsti a   dusit v sobě vztek s   myšlenkou, jak uhlazeně a   aristokraticky může zlo   vyhlížet. Chvílemi Erik   vypadá příliš drsňácky a   místy jeho činy vskutku   balancují na špičce nože,   avšak to vše jen přidává   na atraktivnosti Zla. Člověk   si stejně nakonec uvědomí,   že někdy nadejde chvíle,   kdy je lepší zapomenout na   uhlazené řeči a dobro   podpořit svou pozvednutou   pěstí.
Pardal
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.12.2008
Severské filmy mám rád,   mají nezapomenutelnou ponurou   atmosféru a ve většině   případů se věnují   vážné tématice. Tento   snímek se věnoval vážné   tématice a vzdoru mladého   hrdiny který už němel   sílů tolerovat bezpráví   (věřte že k tomu měl svoje   důvody). Navíc je natočen i   pro nenáročného diváka tak   jej můžete zkouknout třeba   i s babičkou :-)))
FLA
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 4.1.2012
Nevím proč,ale tento vysoce   hodnocený snímek my úplně   nesednul a přesto že je   dobře natočen a šikanu   znázorňuje reálně a   drsně,dávám pouze 5   bodů,ale i tak dobře,že se   takové filmy točí.I když   těžko to některým otevře   oči!

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih25557minih25557Život je krásný (1997) 
La vita é bella n
minih49545minih49545Vicky Cristina Barcelona (2008) 
Vicky Cristina Barcelona n
minih137276minih137276Sunday in the Country (1974) 
Sunday in the Country n
minih141499minih141499Tohle je náš svět (2016) 
Captain Fantastic n
minih107034minih107034Jupiter vychází (2015) 
Jupiter Ascending n
minih27243minih27243Dožeň, co se dá! (1998) 
Blast from the Past n
minih23582minih23582Zámotek (1985) 
Cocoon n
minih69719minih69719Obhájce (2011) 
The Lincoln Lawyer n
minih102652minih102652Robot a Frank (2012) 
Robot & Frank n
minih69317minih69317Síla country (2010) 
Country Strong n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10