Jeden svět
ohodnotit

Zlo mezi námi

Ondskan

Další název:
Evil / Zlo
Žánr:
Rok:
2003
Délka:
114 minut
„Dramatický příběh o překonání lidského zla, o přátelství a zrodu lásky.“

Obsah filmu Zlo mezi námi

 
Život šestnáctiletého Erika je protkán hádkami a násilím. Hoch je poslán do internátní školy. Je to poslední šance, jak ho oddělit od starého života. Ústav však žádný únik nenabízí – zlo ve formě přehlíženého šikanování mladších studentů je v něm naopak systematicky podporováno. Může se Erik vzepřít tyranizování, aniž by porušil pravidla? Může si zachovat důstojnost, aniž by se nechal strhnout vírem násilností? Zlo je příběhem o násilí a o tom, jak se mu vyhnout, ale také o opravdovém přátelství a prvních láskách. Film byl oceněn například na MFF v Šanghaji 2004 dvěmi Zlatými číšemi pro nejlepšího herce a nejlepší kameru.
Kino AERO

 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Distributor v ČR:
Aerofilms s.r.o., DVD Edice
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
švédská
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Zlo mezi námi >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

MambaX
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.7.2020
Návod na ovládnutí zlých démonů v sobě
Co asi může být z šestnáctiletého Erika,   když jeho dosavadní život provází jen   problémy, nespravedlnost a násilí? Erika za   jeho hrdost a neústupnost vyhodí ze střední   školy, jeho poslední šancí je internátní   škola, daleko od jeho "pseudodomova",   kde vládne tyranizující nevlastní otec. Jenže   je to z bláta do louže - tento ústav   přehlíží ponižování, šikanování a   fyzickém týrání mladších studentů -   tyranizování se nelze vzepřít, jinak by oběť   porušila pravidla. Může si mladý člověk v   takovém prostředí zachovat důstojnost, aniž   by se nechal strhnout vírem násilností? Zlo   mezi námi je příběhem nejen o násilí,   ponižování a šikaně, ale také o opravdovém   přátelství a prvních láskách. Nádherný   film o pevné vůli, lidskosti a dobru v srdci - o   zlu, které se snaží zmocnit mladého člověka,   o jeho odolávání "spravedlivé"   odplatě ve formě násilné odvety.

"I   na první pohled nezajímavý oblázek mladé   duše může být vybroušen do nádherného   drahokamu".
lucymat
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.10.2012
Další perla ze severské tvorby. Očekávejte   scény, ze kterých se vám bude zvedat žaludek i   scény, při kterých budete moci jen bezmocně   zatínat pěsti a dusit v sobě vztek s   myšlenkou, jak uhlazeně a aristokraticky může   zlo vyhlížet. Chvílemi Erik vypadá příliš   drsňácky a místy jeho činy vskutku balancují   na špičce nože, avšak to vše jen přidává   na atraktivnosti Zla. Člověk si stejně nakonec   uvědomí, že někdy nadejde chvíle, kdy je   lepší zapomenout na uhlazené řeči a dobro   podpořit svou pozvednutou pěstí.
prvosenka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.9.2012
ZLO MEZI NÁMI

Existuje mnoho způsobů jak   udělat lidem ze života peklo. Film nabízí   studii zla, šikany a špatného chování. Zlo...   Sugestivní. Dramatické. Psychologické.   Strhující. Odpudivé.

Silný příběh se   odehrává v blíže nespecifikované době, což   jasně symbolizuje nadčasovost a aktuálnost   tématu. Forma zfilmování ale odpovídá   současnosti, zřejmě proto, aby byla   přitažlivá i pro současného vnímavějšího   diváka. Aby mohla případně ovlivnit jeho   další život. Příběh je zasazen do   prostředí prestižní internátní školy, do   atmosféry, která pozvolna houstne. Režisér   chtěl ukázat co nejsyrověji a naopak co   nejpřesněji pravdu, tak krutou, jako samotný   život, což se mu rozhodně poštěstilo.   Stvořil emocionálně silné perfektní drama,   výborně obsazené i zahrané. Některé scény   jsou možná trochu přehnané, ale i to je   záměr. Jen zdůrazní podstatu šikany. Šikana   je zlo. Zlo, které naráží na tvrdý nezájem   okolí. Pro učitele a vychovatele je přece tak   pohodlné nechat studenty řešit si své   problémy mezi sebou. Vždyť jsou již téměř   dospělí, mají své zástupce. Není vše jen v   rukou jednotlivce. A pokud si nikdo na nic   nestěžuje, tak je lepší si jich nevšímat,   ať se nějak porovnají sami mezi sebou. A nikdo   nic neví, nikdo nic nepříjemného nemusí   řešit a za nic nenese odpovědnost – vždyť   mají svou studentskou radu, tak co?

Zlo   představuje z počátku divákem nenáviděnou a   odpudivou postavu, která se dokáže logicky   velmi rychle změnit v úplný opak. Postavu,   která si zachová svou kamennou tvář a sílu v   pažích. Vcelku pomalý, ale rozhodně dobře   dávkovaný snímek, chvílemi mrazivý, přesto   nehnaný za každou cenu do extrému. Konec je   možná pro mnohé diváky málo překvapivý,   jsou zklamáni absencí pomsty. Závěr snímku je   příliš malou satisfakcí za to všechno, čím   si chudák musel projít. Zároveň je to konec,   který je jediný možný, správný a reálný.   Film se tak dostává mnohem blíže skutečnosti   než jiné podobné snímky.

Andreas Wilson v   hlavní roli snímku si bezesporu zaslouží   pochvalu. Jeho zatvrzelost byla přesvědčivá. I   ostatní herci se přičinili k úspěchu filmu.  

Zlo mezi námi je sice depresivní, ale je to   perfektní film, profesionálně natočený a   skvěle působící v tom dobrém slova smyslu. Od   začátku do konce je zvolené a silné téma   velice působivě a mistrovsky zpracováno. Film   by měl vidět možná povinně každý, kdo   nevěří, co se mezi lidmi děje. Někdy je   potřeba vidět. Jsou věci, které se jinak   říci nedají. Tento film to umí.
vojtam
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.6.2012
Švédský rebel
Další výbornej tip od uživatelky   hledaseniki:)Já mám filmy tohoto typu   rád.Šikana,jaké to vděčné téma mnoha   filmů.I z drsného rebela se může stát,dobrý   chlápek.Erik si mě získal hned od   začátku,fandil jsem mu celou dobu aby to těm   starším hovadům pěkně nandal(né fyzicky,ale   po svém).Ten konec mě trochu zklama,ale   budiž.Určitě výbornej snímek,který stojí na   výkonu hlavního představitele,a skvělé režii   M.Hafstroma.Dávam 8.
mat.ilda
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.5.2012
Měla jsem čest vidět v rozmezí dvou dnů   Ondskan i Klass - tedy dva různé snímky,   zabývající se stejným tématem, přesto nelze   tak docela srovnávat - každý se odvíjí z   odlišných vzorců chování, každý spěje k   jinému konci. Z Ondskanu vyzařuje noblesa -   dáno dobou, prostředím, možná i faktem, že   nepramení ze skutečnosti - zlo je   rafinovanější a tolerované takovým způsobem,   že téměř zastupuje školní řád. Ondskan je   o síle, vzdoru a sebeovládání, Klass o   slabosti, zranitelnosti a zoufalství, a přesně   podle těchto ukazatelů oba směřují ke svému   vyústění. Švédský snímek tolik neuspokojí   touhu po spravedlnosti a odplatě, zato finále   nemá pachuť beznaděje a zmaru, ale navodí   pocity morálního vítězství i osvobozující   satisfakce. Bonusem, vedoucím k maximálnímu   hodnocení, je neuvěřitelně dobrý Andreas   Wilson.
hledaseniki
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.5.2012
Ondskan
Tak tenhle je neskutečný. Začátkem filmu jsem   si nebyla jistá, ale nakonec jsem dostala co jsem   čekala, vlastně ne, dostala jsem mnohem víc.   Film, který ukazuje, že ač je na světe mnoho   podob zla, tím největším zlem je člověk   samotný. Na začátku příběhu se setkáváme s   Erikem, který se jeví jako čisté zlo, ale   během příběhu zjišťujeme, že Erik v sobě   nic takového nemá, i když by se mu vlastně   nikdo nedivil, vzhledem k jeho problémům v   rodině. Popisovat tenhle film je naprostá   zbytečnost a navíc člověk nemůže ani slovy   vyjádřit co se odehrává v příběhu a jak   film působí na diváka. Mikael Hafström   dokazuje, že umí a to ne málo a tento film je   bezpochyby jeho nejlepším filmem. Za zmínku   také stojí herec obsazený do role Erika,   protože co tam prováděl bylo neskutečné.   Takže pokud hledáte film, který vám vyrazí   dech a nabídne zábavu v jiném slova smyslu, tak   je tenhle film pro vás.
FLA
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 4.1.2012
Nevím proč,ale tento vysoce hodnocený snímek   my úplně nesednul a přesto že je dobře   natočen a šikanu znázorňuje reálně a   drsně,dávám pouze 5 bodů,ale i tak dobře,že   se takové filmy točí.I když těžko to   některým otevře oči!
anetaaneta
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.9.2010
Souhlasím se vším co tu už bylo napsáno,   takže se nemá cenu dlouze rozepisvat. Snímek   úžasný. Již ze shlédnutí je jasné, že jde   o švédskou tvorbu. Chtělo by to víc takových   filmů a nejen Američané by se mohli přiučit a   inspirovat, jak se točí kvalitní film.
Papaja73
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.8.2010
Mám ráda severskou kinematografii.Její syrovost   a smysl pro drsnou realitu bez příkras.Tento   snímek tyto kritéria splňuje.Příběh o tom co   se může stát,když si studenti určují sami   pravidla a řád za tiché tolerance kantorů.
karlosphonic
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.4.2010
Čekal jsem celý film,že se Erik nějak   nonšalantně vypořádá se statickým školským   sborem.Místo toho se konal několikasekundový   rozhovor mezi jeho právníkem a ředitelem školy   o policii a publicitě.Pro mě to bylo těžko   uvěřitelný a byl jsem z této pasáže   zklamán.To ale nic nemění na tom,že jsem   viděl výborný švédský snímek,který mně   utkví na dlouho v paměti.Tam,kde by jiní   autoři příběh pomalu končili,zde se děj   stále více a více zamotává a   graduje.Zážitek!
Filmů o šikaně je opravdy   spousty,ale další snímek který vyčnívá je   film Ben X.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih22453minih22453Vetřelec (1979) 
Alien n
minih48413minih48413V elektrizující mlze (2008) 
In the Electric Mist n
minih62714minih62714Thriller - drsný film (1974) 
Thriller - en grym film n
minih34045minih34045Jak ztratit kluka v 10 dnech (2003) 
How To Lose a Guy in 10 Days n
minih145885minih145885Mythica: Železná koruna (2016) 
Mythica: The Iron Crown n
minih190040minih190040Metaloví lordi (2022) 
Metal Lords n
minih19290minih19290Snídaně u Tiffanyho (1961) 
Breakfast at Tiffany's n
minih118613minih118613Tammy (2014) 
Tammy n
minih16275minih16275Policajt (1972) 
Un flic n
minih32104minih32104Kytice z tisíce a jedné noci (1974) 
Il fiore delle mille e una notte n


Hodnocení:n12345678910
Zlo mezi námi (2003)Zlo mezi námi (2003)Zlo mezi námi (2003)Zlo mezi námi (2003)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190274
Osobností: 697373
Fotografií: 762979
Plakátů: 375676
Obsahů a biografií: 177915

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10