Zlaté dno (1942)

Zlaté dno
80.6 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 7.2.1943        
    Délka: 89 min.
„O radostech a starostech venkovského papírníka“
Venkovského papírníka Cyrila Putičku přemluví jeho dospělé děti, aby prodal živnost a přestěhoval se za nimi do Prahy. Po velkém naléhání Putička souhlasí. Jenže neumí odpočívat a v luxusním pražském bytě se nudí. Jednoho dne se proto rozhodne najít si práci v papírnictví - třeba i bez platu. Do oka mu padne čerstvě otevřený obchůdek mladé vdovy Jarmily Valentové. Musí se jí skoro vnutit, aby u ní mohl nastoupit jako příručí. Rezignované majitelce nejen pomůže přivést obchod opět k prosperitě, ale vrátí jí i smysl života…

Veselohru o radostech a strastech malého živnostníka natočil v polovině protektorátního období režisér Vladimír Slavínský. Do hlavní role si vybral Vlastu Buriana, který zde opět zazářil - a to i přes nezvykle umírněný herecký projev. Král komiků si neodpustil jedno své parádní číslo - souboj s rozkládacím žehlicím prknem, což je variace na jeho slavný řecko-římský zápas se židlí. Po jeho boku si zahrála Zita Kabátová, v rolích dětí pak Věra Ferbasová, Raoul Schránil a Antonín Streit.

Zdroj: ČT

režie:
Vladimír Slavínský
 
 
hraje:
Vlasta Burian (papírník Cyril Putička), Věra Ferbasová (Konstantina, Putičkova dcera), Raoul Schránil (Vilém), Antonín Streit (Jaroslav), Zita Kabátová (majitelka papírnictví Jarmila Valentová), Jaroslav Marvan (Neškudla), Antonín Strnad (dr. Karviš), Růžena Šlemrová (Karvišova žena), Vilém Pruner (Richard), Marie Ptáková (Fanynka), Marie Blažková (Růženka), Antonín Brož (Putičkův nástupce J. Nový), Rudolf Deyl (příručí v papírnictví), František Filipovský (lékař), Vladimír Pospíšil-Born (baron Leopold Ripanský), Vladimír Salač (sextán Ježek), Zdeněk Šavrda (obchodvedoucí Cibulka), Jiří Vondrovič (prodavač), Jindra Hermanová (Kryštofová), Karel Kolár (rada Domanský), Jiřina Bohdalová (malá zákaznice), Jaroslav Hladík (zákazník), Jindra Láznička (host u Karvišů), Antonie Langrová (Neškudlova manželka Emilka), Dagmar Lehovcová (písařka), Alena Hajdová (holčička), Bohumil Langer (chodec), Marie Vildová (Domanského žena), Vladimír Růžička (sluha), Květa Nechvátalová (Věra, Vilémova žena), Antonín Mikulič (kluk), Eva Bartáková (dítě v papírnictví), Bedřich Ulrych (host u Karvišů)
 
 
námět:
Augustin Sedláček
 
 
scénář:
Vladimír Slavínský
 
 
kamera:
Josef Střecha
 
 
hudba:
Josef Dobeš
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
František Šindelář
 
 
vedoucí produkce:
Oldřich Papež
 
 
výtvarník:
Prokop Pěkný
 
 
asistent režie:
Eduard Šimáček
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.