Duben
ohodnotit

Zlatá svatba

Žánr:
Rok:
1972
Délka:
92 minut
Premiéra v ČR:
1.6.1972
„Zmatky kolem příprav velké oslavy dlouholetého manželství.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zlatá svatba
POZOR, SPOILER

Kapelník dává pokyn hudebníkům, aby začali hrát. Raz, dva tři… Děda Valuš Kubza se chystá se svou zákonitou manželkou slavit zlatou svatbu. Na tu má přijet celá rodina. Babička si chystá šaty, které jí moc nejsou. V rodině jejich dcery Anděly se hádá s manželem Jarkem, zda s nimi má jet jejich dcera Olina. Ta nechce, protože rodiče se mají rozvádět. Nechce ani manžel, také právě kvůli tomu. Ale nakonec přece jen souhlasí, že divadlo zahraje.

U svatebčanů začíná být dusno. Oni totiž včera pánové dosti krutě oslavovali. Tonda je nalezen v rozbitém autě ještě stále namol a děda je ještě v neznámu. Olina přichází k vesnici, ale končí v mokrých šatech u místního mládence traktoristy a vedoucího pionýrů Ferdy. Pak kolem jede její otec a šaty na šňůře pozná. Jenže rodiče všem řekli že má Olina zlomenou nohu. Takže otec odjíždí pryč. Její šaty pak ukradnou místní hoši. Je tedy nutno sehnat nové. Děda je stále nezvěstný a babička má podezření, že je u místní paničky vdovy Tomečkové zvané Putifarka. Tam je tedy poslán průzkumník Pepa, Žofčin manžel. Ten se domnívá, že tam děda opravdu je, a tak Putifarku odláká pryč.

Ferda s Olinou jedou na motorce do Ostravy pro nové šaty a jsou chycení silniční kontrolou. U vdovy Tomečkové se pořádají manévry, protože tam chlapi hledají dědu. Mezitím volají z bezpečnosti v Ostravě, kde je zajatá Olina i s Ferdou. A je tu další průšvih, protože příslušník po chvíli sluchátko položí a tím se Anděla domnívá, že tam mají ne jejich dceru, ale milenku jejího muže.

Nu, alespoň je mezitím nalezen Pepou děda, a to na posedu u lesa. Několikrát odkládaná svatba se opět odložila a babi si nechává znovu dělat hlavu. Dopadne to katastrofou, ale zamaskuje se to. Takže se konečně část svatebčanů ocitá na úřadě a obřad konečně proběhne.

Když se všichni baví, přiváží sem příslušník z Ostravy Olinu s Ferdou. A ona se s babičkou baví o rozvodu rodičů, který je však již odvolán. Zdá se, že štěstí pokvete všem.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zlatá svatba
Děj filmu se odehrává v malé vesničce v Jeseníkách, kde hornický důchodce Valuš Kubza a jeho manželka slaví padesáté výročí sňatku. Při této slavné příležitosti se do obce sjede celá rozvětvená rodina Kubzova: dva synové, dvě dcery a samozřejmě i příslušný počet zeťů a snach. Nejmladší generaci reprezentují osmnáctiletá Olga a čtrnáctiletý Honzík – děti „Pražáků“, dcery Anděly a jejího muže Jardy. Spolu s rodinnými příslušníky slaví zlatou svatbu manželů Kubzových i celá obec v čele s předsedou MNV a komplikací kolem oslav se objeví víc než dost…
Bontonfilm DVD 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Zlatá svatba
Zlatá svatba se odehrává v hornické vesnici Kamenice v Jeseníkách a oslavencem je místní starý havíř Valuš Kubza se svou ženou. Pro vesnici je to velká společenská událost, všichni jim gratulují, a zatímco děda jede se synem Tondou "zapíjet svobodu", babička se dává s pomocí dcery Žofky "do gala". Chtěla by vypadat co nejlépe, protože oslavy se má zúčastnit celá rozvětvená rodina. Mimo jiné také dcera Andula, žijící v Praze se svým manželem Jardou a dvěma dětmi, osmnáctiletou Olgou a čtrnáctiletým Honzíkem. Aby se nikdo nedověděl, že jejich manželství je před rozvodem, rozhodnou se manželé předstírat spokojenou a šťastnou rodinu, Olga však odmítne, a proto zůstane doma. Když "Pražáci" dorazí, zastihnou shromážděný zbytek rodiny ve velkém rozčilení. Děda se nevrátil z oslavy. Zatímco se zeťové vydávávají pátrat po ztraceném oslavenci po místních hospodách, objeví se ve vesnici také Olga, která chce překvapit rodiče. Nešťastnou náhodou však spadne do vody a přijde o šaty. Zatímco jí se pokouší pomoci mladý traktorista Ferda, pokračuje pátrání po zmizelém dědovi. Pátrání se přesune z hospod k vdově a místní záletnici Putifarce, neboť v babičce vzklíčí podezření, že jí byl děda nevěrný. Ani tady však Valuše nenajdou. Zdá se, že oslava skončí fiaskem, nakonec se však přece jen vše v dobré obrátí. Oslavenec se najde, Olga získá nové šaty a Andula s Jardou se usmíří.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Zlatá svatba
Na začátku normalizace v 70. letech zesílil výskyt ideologicky podbarvených příběhů, ale vyskytly se také pokusy vytvořit nenáročnou zábavu, střiženou bezmála podle prvorepublikových vzorů. Tento snímek rozvíjí zmatky, které nastanou kolem přípravy oslav zlaté svatby, na níž se chystají hornický důchodce a jeho žena... Režisér Jaroslav Mach se spolehl jak na situační komiku pramenící z nedorozumění a záměn, tak na slovní žerty, opírající se o ustavičné škorpení mezi oslavenci.

Zdroj: TV Barrandov


Popis / Obsah / Info k filmu Zlatá svatba
Lidová komedie o zmatcích kolem životního jubilea hornického důchodce a jeho ženy. Dobré herecké výkony početného ansámblu populárních herců. Poslední a jeden z nejzdařilejších režisérových filmů.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Růžový panter (1963)

14:05 - 16:00

51 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

ČT2 - Vládci třetí říše

14:05 - 15:00

51 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:30 - 15:30

26 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

26 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190545
Osobností: 697835
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178273

Poslední komentáře

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10