Zlatá šedesátá (2008) [HD CAM (HDTV)]

Obrázek není k dispozici.
87.5 %
 
 

Další název: Zlatá šedesátá (Nová vlna); Československý filmový zázrak

    Délka: 1482 min.
Zlatá šedesátá - dokumentární projekt o československém filmovém zázraku - nabízí 26 hodinových profilů zásadních postav československé kinematografie 60. let - a to jak režisérů, tak kameramanů, výtvarníků, scenáristů či dramaturgů.

Československý filmový zázrak, jak ho viděli jeho tvůrci
V dějinách české a slovenské kinematografie tvoří šedesátá léta minulého století vrcholnou etapu. Filmová tvorba tehdy společného státu překročila během pouhých několika let razantně dosavadní ideologické i estetické limity, stala se jedním z hlasů demokratizačního hnutí a takřka ze dne na den začala sklízet úspěchy i v zahraničí. „Československý filmový zázrak", jak nečekaný úkaz nazvala zahraniční kritika, se však nezrodil z ničeho. Měl svou pochmurnou předehru v produkci padesátých let, léta shromažďování nových sil, etapu rychlého vzestupu k výšinám, fatální bod zlomu v srpnu 1968 i okamžiky posledních snah o záchranu před nástupem normalizační agónie.
Půl století od zrodu nových filmařských proudů a čtyřicet let od jejich politické likvidace vybízí k ohlédnutí za dobou, která pro český a slovenský film stanovila do jisté míry kritéria hodnot uměleckých i občanských. Ohlédnutí, které by využilo autentických svědectví dosud žijících a tvořících aktérů a protagonistů doby a stalo se inspirací také pro dnešek. Zatím bylo natočeno osmdesát čtyři rozhovorů s filmovými osobnostmi šedesátých let. Výsledkem je multiprojekt Zlatá šedesátá, který v této chvíli reprezentuje cyklus dvaceti šesti televizních portrétů vysílaných od 3. ledna do 25. července 2009 vždy v sobotu ve 20.00 na ČT 2. Každý z nich doplnil film představující tvorbu té které režisérské, scenáristické, kameramanské či herecké osobnosti.
Následovat bude vícedílný přehled historie československé kinematografie od jejího zestátnění v roce 1945 až do definitivního konce filmu šedesátých let v roce 1972. Z natočeného materiálu vnikne rovněž celovečerní distribuční film Československá nová vlna, s akcentem na estetické souvislosti kinematografie šedesátých let a na její mezinárodní kontext a dosah. Doprovodný program projektu tvoří festivalové přehlídky československých filmů ze šedesátých let, připravované knižní publikace a edice jednotlivých dílů cyklu na DVD. Celý projekt vznikal více než deset let, jeho praktická realizace byla umožněna díky součinnosti První veřejnoprávní Čestmíra Kopeckého, České televize a Slovenského filmového ústavu, stejně jako díky podpoře Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české
kinematografie. První natáčecí den proběhl 9. Jiří Menzel
29. října 2003 s Otakarem Vávrou, zatím 10. Stanislav Milota
poslední natáčecí den 25. června 2008 11. Jan Kačer
s Vojtěchem Jasným. Celkem se uskutečnilo 12. Jan Švankmajer
tňcet tři natáčecích dnů v osmi etapách, v Praze 13. Lubor Dohnal
na FAMU, v ateliéru na Vinohradech, v La Fabrice, 14. Drahomíra Vihanová
v ateliéru Vachler Art Company a v Bratislavě ve 15. Jan Schmidt
Slovenském filmovém ústavu, 16. Zdeněk Mahler
(luk). 17. Jan Němec
Přehled jednotlivých dílů: 18. Eduard Grečner
1. Miloš Forman 19. Ivan Balaďa
2. Otakar Vávra 20. » Karel Vachek
3. Juraj Herz 21. Igor Luther
4. Miroslav Ondříček 22. Juraj Jakubisko
5. Věra Chytilová 23. Vojtěch Jasný
6. Albert Marenčin 24. Dušan Hanák
7. Hynek Bočan 25. Vít Olmer
8. Ladislav Helge 26. Ivan Passer
katalog 1. Festivalu nad řekou

režie:
Martin Šulík
 
 
námět:
Jan Lukeš
 
 
scénář:
Jan Lukeš
 
 
kamera:
Martin Štrba, Martin Šec, Ramúnas Greičius
 
 
hudba:
Václav Fiala
 
 
střih:
Jiří Brožek
 
 
zvuk:
Michal Holubec, Jan Štindl
 
 
výkonný producent:
Petr Koza
 
 
producent:
Čestmír Kopecký
 
 
vedoucí výroby:
Jana Kabátová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.