Duben
ohodnotit

Zkurvená generace

The Doom Generation

Rok:
1995
Délka:
84 minut
Premiéra v ČR:
22.2.1996
„Halucinogenní výlet do neznáma...“
Popis / Obsah / Info k filmu Zkurvená generace
POZOR, SPOILER

Amy Blueová a její mládenec Jordan White jsou na taneční zábavě. Když se pak v autě pokoušejí o sex, má Jordan potíže a vymlouvá se na obavu z AIDS. Navzájem se oba ujistí, že sex ještě s nikým neměli. Najednou začne venku rvačka a do auta jim vpadne zraněný mladík. Představí se jako Xavier a vypadá, že je zfetovaný. Amy jede na speedu, tak jí to nevadí tolik, jako jeho chování, proto jej z auta vyhodí.

Nyní jsou Amy a Jordan na benzínce, kde si berou něco na jídlo. Mají platit 66,6 dolarů. Zde dochází ke konfliktu a prodavač na ně tasí brokovnici. Poté jej zezadu zklidní Xavier, který se tu znenadání objevil. Ten také tomuto čínskému prodavači ustřelí palici. Všichni prchají a ubytují se v nějakém motelu. Jenže hlad je hlad, a tak si opět jedou koupit jídlo a opět mají problém. Prodavač Amy tvrdí, že ji zná a znovu je tasena brokovnice. Trojice rychle ujíždí pryč, aniž by zaplatila částku 66,6 dolarů.

Amy si to pak s Xavierem rozdá, když se zde objeví prodavač, který údajně Amy zná. Opět následuje konflikt a Xavier prodavači ustřelí ruku. Tu mu pak hodí na hlavu. Společně pak ti tři opět prchají.

Na další zastávce Amy platí 66,6 dolarů za jídlo. Když se cpou, vyzradí Xavier, že spolu s Amy něco mají. Tu to trochu „namíchne“.

Jsme zase o pár mil dál. Zde se opět k Amy někdo hlásí, koho ona údajně nezná. Je to přihlouplá blondýna Brandi. Opět následuje potyčka a opět další mrtvola. Pak si to opět Xavier užívá s Amy a Jordan je při tom vidí přes žaluzie. Po chvíli koukání odchází pryč, aby se později stejně vrátil.

Policie již o skupince ví. Ale přesnější údaje mají jen o Amy. Šéf pátrací skupiny chce po svých lidech, aby ji zatkli a přivedli.

Xavier vypráví Jordanovi o sexu ve třech.

Pak Amy srazí na cestě psa, kterého Xavier dorazí. Udělají psovi hrob a jedou dále.

A znovu se opakuje situace návštěvy obchodu a mladík, který Amy zná. Jako vždy, ona jeho ne. Následně končí v nějaké hale, kde se opět Amy s Xavierem oddává sexu ve dvou. Pak následuje tolik Xavierem žádaný sex ve třech. Když skončí, jde Amy na malou a někdo uhasí oheň. A začnou se dít věci...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Zkurvená generace
Zatímco Amy Blueová je protivná dospívající dívka, která frčí na drogách, její přítel Jordan White je pasivní, zpomalený pozér, jenž s Amy odmítá spát, protože se děsí nákazy AIDS (přestože oba tvrdí, že ještě nikdy s nikým nic neměli). Jednoho dne se nesourodý pár náhodou seznámí s okouzlujícím, ale záhadným mladíkem Xavierem Redem, který má zvláštní "úchylku": zabíjí lidi. Xavier (nebo taky X, jak ho kvůli své vadě řeči oslovuje Jordan), se projeví jako nebezpečný společník, na kterém je však cosi podivně přitažlivého a jeho pouhá přítomnost vyvolává otázky loajality a sexuální identity.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: titulky
Premiéra: 22.05.2015 CX


Popis / Obsah / Info k filmu Zkurvená generace
Černá kriminální komedie Zkurvená generace je pátým filmem kalifornského filmaře Gregga Arakiho, čelného představitele současné nezávislé kinematografie, zaměřeného na gay-filmy. Hned v úvodních titulcích však režisér označuje svůj film za "heterosexuální". Se značnou nadsázkou Araki líčí bezcílný výlet trojice mladých lidí, kteří se proti své vůli na cestě zaplétají fo krvavých incidentů. - "Zkažená" sedmnáctiletá dívka Amy Blue se rozhodne se svým mladičkým milencem Jordanem Whitem opustit město, které jí ničí svou odcizeností. Dvojice se náhodou seznámí se sympatickým, tajemným a drsným mladíkem Xavierem Redem. Ten ochrání Amy a Jordana před řadou brutálních šílenců, ovšem za cenu ještě většího nebezpečí. Trojice nakonec prchá před policií i před pomstychtivými maniaky, aby nakonec padla do rukou násilníků, které už nedokáže zvládnout. - Araki ve svém provokativním díle navazuje na styl vypřávění, známý se snímků Davida Lynche, Quentina Tarantina, či z Takových normálních zabijáků Olivera Stonea. Extrémní násilí, slovní vulgarita a nevázaný sex jsou tu přirozenou součástí života hrdinů. Režisér je ale ani v nejmenším nepodrobuje morálnímu odsouzení; dané prvky pro něj nejsou ani prostředkem psychoanalistiského ponoru do divákova podvědomí (jako u Lynche či u Stonea). Ale "materiálem" pro humornou a svérázně poetickou výpověď. Pozoruhodná v tomto směru je kontrapunktická postava půvabné sedmnáctileté dívky Amy, která se vyžívá v sexu a obhroublých výrazech. Děj filmu se řídí logikou noční můry, a blíží se tak k surrealismu. Iracionálně zdůvpdněné útoky neznámých násilníků ovšem mají satirický podtext a poměrně snadno rozpoznatelný předobraz v realitě (zabití vietnamského obchodníka nevzrušeně sledují od videohry jeho tři děti, většina násilnických scén se odehraje ve "fast foodech"). Snímek má i symbolickou rovinu: příjmení hlavních hrdinů (která však s jedinou výjimkou ve filmu nezazní) zároveň charakterizují jednotlivé postavy; Jordan White (Bílý) je dobromyslným, naivním a nevinným mladíčkem. Amy Blue (Modrá) je "moderní Lolitou" s romantickou touhou odjet "jinam", Xavier Red (Červený) zase bezděky přitahuje násilí… - Stylově vytříběný a provokativní film si rychle získal pověst kultovního díla, což ostatně dokazuje i divácký zájem, jehož se mu dostalo po uvedení v našich kinech.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10