Duben
ohodnotit

Život je pes

Další název:
Life Is a Dog
Žánr:
Rok:
1933
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
1.12.1933
„...ale láska dokáže nemožné. O neuvěřitelných příhodách zneuznaného skladatele.“
Popis / Obsah / Info k filmu Život je pes
"Život je pes" se jmenuje film, jehož námět i scénář vypracovali společně Martin Frič a Hugo Haas. Je to dobrá česká veselohra. Má všechny přednosti scénáře, který si píše pro sebe herec, který zná dobře sám sebe a má přitom i vtip a znamenitý smysl pro filmovou stavbu. Haas si napsal dvojitou roli - strýčka a synovce. Jeho zápletka je v podstatě velmi prostá, dala mu však možnost rozvinout ji do pestrých a zábavných situací. Je tu mladý hudební skladatel, který nemůže prorazit a zvláště se marně namáhá dostat místo lektora v hudebním nakladatelství, kde ho víc vábí majitelova dcera než cokoliv jiného.

Vydává se prostě za svého vlastního strýčka, udělá dojem a pak střídavě je hned strýčkem, hned zase synovcem. Potíže se kupí jedna na druhou, zvlášť, když se vrátí druhá majitelova dcera, která se zamiluje do strýčka, jelikož je velmi podobný její bývalé lásce, učiteli hudby, zatímco první dcera miluje synovce. Dvojitá zásnubní hostina nekončí skandálem jen proto, že se v pravý čas objeví učitel hudby, a nahrazuje strýčka, takže se synovec může uvolnit a konečně zbavit svého rozpolceného života.

Je namístě přiznat, že se autorům podařilo vyhnout se zdání nepravděpodobnosti, ač to bylo mnohdy velmi obtížné a vskutku, bylo kus virtuozity v tom, jak dokázali, aby strýček se synovcem pokud možno nesetkali. Po počátečním váhání vyvíjí se zápletka přirozeně a pravdivě a má pravou filmovou gradaci, využívajíc při tom všech možností, poskytovaných základní myšlenkou. Herecky je film úplně Haasův. Dvojitá role mu umožnila ukázat jeho bohaté herectví po mnoha stránkách a při tom, ačkoliv téměř zaplnila film, nedere se násilně do popředí.

Haasovi se vskutku podařilo odlišit obě své postavy jak maskou, tak hereckou náplní, přičemž ovšem jeho strýček je figura daleko jadrnější než jeho synovec. Bohatostí nápadů, vtipů a slovních hříček nemě tehdy Haas konkurenta ani mezi nejoblíbenějšími komiky. Má svou vlastní filmovou řeč, svůj přízvuk, který z něho dělá ostře vyhraněnou postavu. Proto možná nedělal dobře, když jako autor scénáře dával ostatním hercům vyjadřovat se stejně a když je nechal jednat a mluvit svým originálním způsobem, který však nesouvisel s jejich filmovou povahou.

Vedle Haase, který se nakonec jako profesor hudby objevuje ve třetí podobě - je to výborná pointa - ostatní role ustupují, třebaže byly zahrány většinou solidně a poctivě, jako například úloha nakladatele, kterou hrál Theodor Pištěk. Světla Svozilová zahrála hezky svou uplakanou úlohu, Adina Mandlová měla v tomto pro ni startovacím filmu velmi dobře fotogenický zjev a ukázněnost, ovšem byla pro ni napsána taková role, aby ji nezapletla do ničeho, na čem by mohla tehdy ztroskotat. Režie Martina Friče byla velmi vkusná, scény byly dobře vyváženy a nikde se neobjevily hrubé chyby. Na filmu je na první pohled vidět, že režisér dělal film, který mu byl blízký a o němž dlouho přemýšlel.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Život je pes
POZOR SPOILER

Viktor Honzl se váží na veřejné váze. Přitom má pracovat, chodí totiž s reklamou. No, a pro to vážení je propuštěn. Hledá si práci jinou, ale neuspěje. Viktor myslí i na sebevraždu, ale pohled z okna jej od toho odradí. A tak mu přijde vhod nabídka pána na refýži tramvaje, který mu nabízí peníze, jako revanš za nedopalek na botě. Viktor jde pak do hudebního vydavatelství, kde spatří svůj životní osud, totiž dceru majitele Evu. Druhý den obdrží od neznámého další bankovku, ale protože dluží za nájem, musí vozit pana domácího v kolečkovém křesle. Další den mu neznámý sdělí, že peníze jsou falešné a dá mu další. On je sice zahodí, ale poctivý nálezce mu je vrátí a chce nálezné. Bankovku rozmění právě v onom vydavatelství. Viktor tam vyšle svého komplice, který jako hledá podle nápěvu nějakou skladbu. Viktor uhodne, která to je, a hned je zaměstnán. Jenže chce taky Evu, a tak se musí odmaskovat, neb v prodejně dělá staršího strýce s knírem a brýlemi. No, nakonec se mu povede Evu sbalit. Do toho přijíždí Evina starší sestra Helena. Ta se s Viktorem seznámí a ihned na něj políčí. A tudíž s ní musí Viktor, jako strýček, absolvovati veškeré koncerty. A i nadále musí hráti dvojí úlohu. Někdy je to velmi obtížné. Hlavně když sdělí Helence, že je strýček nemocen, a ona jej běží navštíviti. Nu, alespoň si přitom Viktor - strýček připraví cestu ke svatbě. A podaří se to. Nastává den svatební, a to hned nadvakrát, protože strýček si má bráti Hlenku, a Viktor Evu. Zdá se, že tento den bude obnášet spoustu zajímavých prvků.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Život je pes
Mladý hudební skladatel Viktor Honzl neuspěje se svými skladbami u majitele velkého hudebního nakladatelství Durdyse, ani u jeho krásné dcery Evy. Protože chce zůstat v její blízkosti, a navíc je bez peněz, převlékne se za staršího pána a představí se Durdysovi jako Viktorův strýc. Díky tomu získá místo lektora. Dvojí život mu ale připraví pěkně horké chvíle…

Hlavní roli zneuznaného skladatele a jeho fiktivního strýce si napsal sám pro sebe Hugo Haas. V roce 1933, kdy režisér Martin Frič tuto dodnes zábavnou veselohru natočil, již patřil Hugo Haas k nejoblíbenějším komikům českého filmu. Pohotovými převleky a vtipnými dialogy se sebou samým dosáhl velkého úspěchu jak u publika, tak u dobové kritiky. V půvabné komedii hrála jednu ze svých prvních velkých filmových rolí Adina Mandlová. Dalšími protagonisty byli Theodor Pištěk, Světla Svozilová a Jára Kohout.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Život je pes
Mladý hudební skladatel Viktor Honzl marně hledá zaměstnání. Chce se otrávit, ale plyn mu byl pro neplacení účtů odpojen. V převlečení za staršího seriózního hudebního vědce získá Viktor práci v hudebním nakladatelství. Aby se mohl ucházet o Evu, dceru nakladatele Durdyse, která se mu velmi líbí, doporučí majiteli zaměstnat i svého synovce. Tím je pochopitelně on sám, ve své civilní podobě. Pro Viktora však nastanou velmi složité situace, když se v obchodě střídavě převléká za strýce a pak zase za synovce Viktora. Naneštěstí v podobě strýce připomíná Evině sestře Heleně profesora hudby Rokose, do něhož je tajně zamilovaná. Pan Durdys souhlasí se sňatkem Evy s Viktorem pouze pod podmínkou, že si zároveň strýc vezme Helenu. Aby se zasnoubil současně s oběma dívkami, je již nad Viktorovy síly, a pravda vyjde najevo. V obtížné situaci zachrání Viktora profesor hudby, který přichází Helenu požádat o ruku. Šťastný otec Durdys radostně svolí k oběma sňatkům.

Český hraný film 1898 - 1970


Popis / Obsah / Info k filmu Život je pes
Hudební skladatel Viktor se vydává za staršího vážného muže, aby získal místo v nakladatelství. V tomto převleku se zalíbí starší šéfově dceři Heleně, zatímco mladší Evě se líbí jako rozpustilý “synovec ”. Problém nastává, když se obě chtějí vdávat.

Ve scénách s penězokazem je zachycen kruhový tramvajový objezd Malostranského náměstí. Původní a neotřelý situační humor inspirovaný klasickou groteskou (projížďka s panem domácím).

Nadprůměrně zdařilý výsledek první autorské spolupráce M.Friče a H. Haase. Byly natočeny také německá a francouzská verze scénáře.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Život je pes [francouzská verze] (1936)

 Život je pes [francouzská verze] (1936)
Život je pes [francouzská verze] n
Le mari rêvé
Žánr: komedie
Země: Francie / Československo
Režie: Roger Capellani

(alternativní jazyková verze)

Život je pes [německá verze] (1934)

 Život je pes [německá verze] (1934)
Život je pes [německá verze] n
Der Doppelbräutigam
Žánr: komedie
Země: Československo / Německo - předválečné
Režie: Martin Frič, Fritz Kampers

(alternativní jazyková verze)

TV Program

ČT1 - Buchty po ránu (2023) [TV pořa...

14:00 - 14:30

4 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

13:25 - 14:20

39 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:35

29 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

39 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani