Jeden svět
ohodnotit

Život je krásný

La vita é bella

Země:
Rok:
1997
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
1.4.1999
„Podmanivý; příběh dokazující, že láska, rodina a fantazie překonají všechno. I hrůzu války...“

Komentáře k filmu Život je krásný

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 35
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.4.2021
Vynikající film! V podstatě   hodně dojemný příběh   plný hlubokého citu, lásky   a lidskosti zabalený do   tenkého celofánu z humoru a   to vše na pozadí běsů jako   válka a holocaust. Roberto   Benigni výtečně odehrál   hlavní part Guida ale ještě   lépe si vedl jako režisér.   Chtělo to dost odvahy dávat   dohromady film z natolik   různorodých až zdánlivě   neslučitelných komponentů a   při pouhé troše   neopatrnosti to mohlo snadno   dopadnout velmi nelichotivě.   Naštěstí se tak nestalo a   vznikl tenhle úžasně   vybroušený filmový klenot   na samém okraji dokonalosti.
SvoKar
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 18.9.2010
Film bych rozdělil na   poloviny: než se oženil a   začla válka to nebylo nic   moc, pak v lágru už to bylo   o něčem. Benigni není jen   ten pošuk z Asterixe.
green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.4.2021
klauniáda v koncentráku
Zajímavý film, který bych   bez přečtení komentáře   kolegy Klasifikátora   nejspíš hned tak nepoznala.   Musím ale přiznat, že můj   filmový zážitek byl zde   poněkud rozpačitý. Herecky   i obsahově je to jedinečné,   ale přesto mi příběh   okatého klučiny a jeho, do   poslední chvíle obětavě se   pitvořícího, tatínka mi   připadá hodně naivní a   neuvěřitelný, hlavně pak   část v koncentračním   táboře. Ale kdoví, možná   že v Itálii byly v takových   lágrech daleko   benevolentnější podmínky,   nežli např. v Osvětimi.
MARi0
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.10.2008
Život je krásný
Komedie z koncentračního   tábora? Málem jsem tento   film zavrhl ještě před jeho   shlédnutím, protože nic tak   vážného se opravdu nemá   zlehčovat. Ještě že jsem   se přemohl a snímek   shlédl.
Díky   komediálnímu nadhledu se   ukazují zrůdnosti druhé   světové války tak   příšerně, jak jen ve   skutečnosti byli... Jsou   věci, na které by se nemělo   nikdy zapomínat - a tento   film nám je znovu   připomene... A taky nám   ukáže, že život je opravdu   krásný, když je pro koho ho   žít...
(akorád   začátek trošičku   slabší...)
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.12.2017
Velice dojemný citový   příběh odvážně pojatý v   úsměvné atmosféře, která   má však svůj účel. Už   ten slogan: ´Podmanivá   bajka, jež dokazuje, že   láska, rodina a fantazie   překonají vše´ hovoří   samo za sebe. Příběh   ukazuje milujícího otce,   který se snaží svého   malého synka ochránit před   hrůzami holokaustu a jde na   to právě s dětskou   fantazií a představivostí.   S realitou to samozřejmě   nemá nic společného, neboť   tak jednoduché by to zase se   nebylo, ale jako příběh je   to krásný a podmanivý. Co   víc dojme než dětský   úsměv navzdory všem   útrapám. Italský komik   Roberto Benigni si scénář   napsal sám, sám si film   zrežíroval a sám si zahrál   i roli onoho otce. Sám tak   tedy dosáhl svým   představám jak takový   odlehčený snímek pojmout.   Názory na to mohou být   různé, ale nalejme si   čistého vína. Který rodič   by něco podobného v takové   situaci pro své dítě   neudělal?
Prasoid
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.6.2008
Emotivní podívaná
která působí jako pohádka   zasazená do nejtěžších   chvil 20. století. Hranice   mezi komikou a tragikou se tu   velmi těsně stírají, ale   nakonec převažuje bohužel   ta trpkost. Vždyť kdo by se   smál? I ten šťastný konec   vlastně šťastným koncem   nebyl.
Petra.Barbie
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.8.2008
Dost těžce se hodnotí...
...u tohoto filmu jsem s   komentářem dlouho váhala a   ani co se týče bodového   hodnocení, nedokážu se   zcela přesně rozhodnout,   kolik bych mu měla   objektivně dát. Viděla bych   to cca kolem 75 procent,   prozatím dávám 7 s tím,   že třeba názor později   změním...Tento film je   nepochybně ukázkou obrovské   lidské síly a statečnosti.   Hlavní hrdina chrání   malého synka před zvěrstvy   koncentračního tábora a   snaží se jej držet tím,   že vše je jen hra, která   skončí a tank bude hlavní   výhrou. Jen tatínek už se   konce hry nedočká...Ano,   příběh je velice emotivní,   vzpomínám, že když jsem   jej viděla poprvé v letním   kině asi v roce 1998, nějak   jsem neměla slova. Později   jsem ho viděla znovu ještě   v televizi a bohužel už při   tomto druhém shlédnutí mi i   přes poselství, které film   v sobě má, přišly   některé momenty spíše   kýčovité, jedná se hlavně   o první část filmu, kdy se   hlavní hrdina uchází o svou   "Principessu".   Poslední část a zejména   konec ovšem má svou hodnotu   pořád.
Pecik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.4.2013
Více s humorem a nadsázkou   již takovýto film, s   takovýmto tématem, snad již   pojmout ani nelze.   Neuvěřitelně krutá   historie lidských zvěrstev   pojmutá jako dětská hra s   hromadou pozitivního humoru v   těch nejtěžších   životních situacích.   Člověk nevím jestli se   smát či brečet =)
Barney94
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.2.2019
Podle hodnocení jsem čekal   dobrou laskavou komedii.   Nakonec se z toho vyklubal   převážně užvaněný   humor. Nápad byl určitě   dobrý, ale přišlo mi, že   potenciál toho nápadu nebyl   maximálně využitý. První   polovina pro mě byla nudná,   druhá už tolik ne. Nejvíc   se asi povedl konec.
red.mann
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.1.2020
Zajímavě a netradičně   komediálně pojatý film o   velké tragédii za druhé   světové války v Itálii.   Poutavý film, skvělé   herecké podání a velmi   smutný příběh, přitom   nabitý vtipem. Velký   zážitek.
Máša13
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.11.2015
Čekal
jsem přehnaně   sentimentální film   útočící na city   diváků,takže jsem   shlédnutí tohoto dílka   dlouho odkládal.Když už   jsem se ale odhodlal,byl jsem   velmi mile překvapen.V   části,která se ještě   neodehrávala v koncentráku   jsem se občas přistihl,jak   se přiblble usmívám,tu   druhou část jsem nepokrytě   fandil   hrdinům:-)Neříkám,že jsem   nenašel nelogická a nebo   nereálná místa,ale celkový   dojem byl parádní a po   dlouhé době mě film fakt   bavil.Můžu upřímně   říct,že "život je   krásný",je   krásný:-)Jo a naprosto super   výkon hlavního hrdiny...
Cash89
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.1.2009
Jsou filmy na které se   podíváte, zapomenete a tím   to hasne, ale je i pár filmů   na které nikdy nezapomenete a   které můžete prou svou   čistotu sledovat do   aleluja…Mezi podobné filmy   patří i Život je krásný,   po jeho shlédnutí jsem měl   dobrých 5 minut husí kůži   a slzy v očích…Podle mě   je to jeden z   nejúžasnějších filmů z   koncentračních   táborů…Roberto Benigni zde   díky svému charismatu baví   každou situací, ve které se   ocitne…Navíc nám nabízí   trošku odlišný pohled na   utrpení v koncentračních   táborech…Svojí láskou k   synovi a vtipným   vysvětlením každého   momentu, pokud by ten film byl   jen takovýhle a popisoval by   život v koncentračním   táboře, jako komickou   situaci, rozhodně by se mi   nelíbil a rozhořčil by i   hodně lidí, kteří to peklo   zažili…Jenže tak to vůbec   není, režisér nám dává   možnost nahlédnou do otcova   nitra, vidíme jak už by   pomalu vzdal život, sledujeme   jeho utrpení a víme, že   žije jen pro svého syna,   proto se film stává   nádherným válečným   dramatem, které si zaslouží   jak přízeň diváků, tak   ocenění…Dlouho jsem tento   film přehlížel, nevím ani   proč ale podobnou chybu už   neudělám!!!
Jean-Paul
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.9.2010
Ticho
Film, který vám vyloudí na   rtech úsměv a zároveň   vžene slzy do očí...   Vyslovíš-li mé jméno už   tu nejsem... kdo jsem?
mikee007
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.2.2018
Na mne
tento snímek působí, jako   by se Roberto Benigni jednoho   krásného rána probudil a   rozhodl se, že získá   Oskara.
Vezmu válku,   ta dojímá každého.   Přidám dítě, ty má rád   každý. Trochu té lásky,   holokaust, italskou přírodu,   koncentrák, pár vtipů,   klišé a to by bylo, aby to   nezafungovalo.
Ano,   zafungovalo. Film Život je   krásný okouzlil celý svět.   A i když by to podle mého   komentáře nemusí být tak   znát, okouzlil i mě. Miluju   ho a rád se na něj kdykoliv   podívám znovu. Protože té   obyčejné lidskosti,   laskavosti a humoru není   nikdy dost.
Pardal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.1.2006
Je to takovej hezky naivní   snímek terej se snaží dát   trochu naděje i do   nemožnýho, ale stejně mě   na něm hrozně vadí že je   absolutně nereálný a   zkresluje něco co by si lidé   měli pamatovat jako   největší hnus kterej kdy   byli schopni spáchat a tento   film to až příliš   zlehčuje...
Ostrovan
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.10.2012
Pierre Richard v tmavém   přelivu v jedné roli ve dvou   filmech. První je čistá   italská komedie a v tom   druhém se proti sobě   roztáčí kola komedie a   tragédie a jízda začíná.   Nevíte jestli se máte smát   či bulet a vůsledek? Něco,   na co těžko zapomenete!
Ačkoliv budu mít   výčitky svědomí za kritiku   tohoto kousku, nemohu jinak-   je to na můj vkus místy až   křečovitě neurotické.
Jinak ale jde o klenot mé   osobní filmotéky, na němž   snad i ten prach utíram rád.
lynn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.2.2008
Tento film mě naprosto   dostal. Ať už láskou k   dítěti, kterému se   snažíte udělat z pobytu v   koncentráku co   nejsnadnější pobyt, ale   hlavně výborným Benigniho   hereckým výkonem. Jeden z   nejdojemnějších filmů o   tom, co všechno uděláte pro   člověka, kterého milujete.   A hlavně, co všechno pro   něj dokážete překonat.
sobmaster
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.6.2007
Fascinující romantický film   zasazen do netradičního a   krutého dění 2. Světové   války.Roberto Benigni   vytvořil jedinečné   charaktery postav, jenž se   prolínají příběhem a   zažívají s tím spjaté   trable, ale i štěstiny   života.Pro mne jeden z   nejlepších filmů všech   dob.
luongovae
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.6.2008
Poetický název vypovídá o   všem. Nazačátku si budete   skutečně myslet, že je   život krásný. Krásný i ve   snaze maskovat optimismem   skutečnost. Nenucený patos,   film je svěží a   rafinovaný. Je to pohádka   viděná očima malého kluka.
Luky
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.7.2005
Roberto Benigni je umělec.   Film se mu povedl skvěle,   zahrál to taky perfektně. Na   konci jsem brečel. Bylo to   prostě silné :-).
petricka2
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.9.2010
...krasny film o valce,   radosti, smutku, lasce rpi   kterem se musite smat i brecet   stejnou intenzitou...
tuwanakha
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.9.2004
Schindlerův seznam trochu jinak...
Psychologicky výborně   zvládnutý film z prostředí   koncentračního tábora.   Prolíná se zde mnoho rovin:   krutost, láska, humor, smutek   apod. Roberto Benigni si   zaslouží absolutorium!
derryl
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.5.2004
Vynikající tragikomedie,   jež mistrně balancuje mezi   pláčem a smíchem, s velice   prostinkým dějem. Židovský   číšník je deportován s   malým synkem do   koncentračního tábora, aby   však uchránil dítě před   okolním hrůzným světem,   vymyslí si důmyslnou hru, ve   které je hlavní cenou tank!   Hrůza 2. světové války je   zde podána neuvěřitelně   lehce, jako by ani nebyla.

Život je krásný   je film, který Vás zahřeje   na duši a potěší Vás při   každém dalším shlédnutí.
jirina.legatova
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.11.2012
VÁLEČNÝ FILM
film mne dostal,jako   válečný je viděný jinýma   očima, očima dítěte,   které díky své naivitě a   báječnému velmi   statečnému otci přečká   koncentrační tábor = hrůzu   smrti! ZÁZRAKEM vyvázne   živý, to je na filmu   krásné a obdivuhodné co   vše musel otec pro syna   udělat aby jeho duše a   život zůstaly ŽIVÉ! Film   je humorný, přesto krutost   války nepřehlédnete.   Přiznám se, že jsou místa   kdy jsem se smála...   například když překládal   řeč=řev nacistického   dozorce při raním nástupu   na cele. Film mě dohnal k   smíchu ale také k   hlubokému dojetí a slzám.   Zatím jsem nenašla touhu ho   vidět znovu, asi pro jeho   kruté téma. Rozhodně mu ale   dávám plný počet bodů.
aspect777
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.7.2010
Život je krásný
Dojemný příběh o lásce   ,kterou nezlomí ani   fašistická mašinérie.
Předepsaná nutnost pro   všechny pesimisty.
Ell3
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.4.2010
Tak tenhle film stojí za   to.Hlavní hrdina je naprosto   úžasný.Film je ze začátku   vtipný,ale po ubíhajících   minutách sem se skoro smát   nmohla,v té druhé polovině   je to na kapasník.
ajlik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.9.2008
Tento film, jak už mnozí   nepsali je těžké   hodnotit...
Je to   opravdu nádherný film s   vynikajícím hereckým   výkonem Roberta Benigniho,   který filmu propůjčil svůj   šarm, vtip a noblesu se   kterou si tak nenápadně   hraje a právem získal za   svou roli Oscara.
Jak   někdo psal přede mnou, že   ve filmu se objevují   kýčovité momenty, můžu   napsat jen jedno:"V   jakém filmu ne?". A   popravdě u tohoto filmu mně   to nevadilo, protože to tam   prostě patřilo. Chtěli   ukázat, že Život je   krásný s konečným   kontrastem lidské zrůdnosti.   Film o nelidskosti a zároveň   o muži, který chtěl   chránit svého syna před   zrůdnostmi koncentračního   tábora a uchovat mu ideu, že   Život je opravdu krásný.   Velmi emotivní příběh s   nešťasným i šťastným   koncem neponechá diváka bez   slz.
Všem tento film   vřele doporučuji, protože   něco takového už asi nikdy   nebude natočeno.
Film   tedy ode mě dastává   nejvyšší hodnocení,   protože na mě nepopsatelně   zapůsobil!
yerzi
Hodnocení:
Přidáno: 10.10.2015
Krásnej film o tom že život   je taky někdy hnusnej.   roztomiloučká Nicoletta   Braschi a nenapodobitelný   Roberto Benigni.
Renuleee
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.3.2008
Viděla jsem ho   nesčetněkrát. Chytl za   srdce a nepustil... Nádherný   film... Romanitka, komedie,   drama... smích, slzy,   napětí, úleva... Tolik   emocí u jednoho filmu!
zuzulka1702
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 11.12.2007
Živor je krásny... pokiaľ   máte pre čo - pre koho   žiť. Ale aj ten najkrajší   životný príbeh dokáže   "zrušiť" neľahká   cesta osudu. V tomto prípade,   ticho rodinného krbu   narušila 2. svetová vojna a   jej vodcovia...
Príbeh   sa odohráva v Talianskom   meste, kde taliansky čašník   Guido spozná krásnu   princezničku Doru,   učiteľku. Ich stretnutia sú   zo začiatku plné náhod, ale   postupom času, sa   pričinením Guida   stretávajú častejšie.   Guido učaruje Dore natoľko,   že je ochotná opustiť   svojho akutálneho snúbenca   kvôli nemu. A to aj urobí. O   nejaký čas sa im narodí   syn, a ich žiovt je plný   nekonečného šťastia. Ale   šťastie pominie. Ako Židia,   sú odvlečený do   koncentračného tábora.   Najdôležitejšia časť   príbehu sa odohráva práve   tu, kde uvidíme zúfalý boj   o život a lásku...
Tento príbeh ma   absolútne ztrhol. Je to jeden   z najkrajších filmov aké   moje kukdlá uzreli. Dej je   nesmierne bohatý na   maličkosti, ktoré v bežnom   živote ani nevnímame, lebo   sú nám samozrejmosťou, ale   v tých časoch neboli. A   práve tieto maličkosti   časkokrtát držia ľudí v   koncentračných táboroch pri   živote. Toto všetko som si   práve vďaja tomuto filmíku   uvedomila.
Ak mám   zhodnotiť klady toho filmu,   tak určite príbeh, príbeh a   zase len príbeh bol jedným   veľkým plusom. Príbeh,   krásne do detailov   prepracovaný s jednduchým   dejom, je ďalším veľkým   plusom. Samozrejme aj Roberto   Benigni, je jedným z tých   ďalších, jeho filmu sú   nesmierne krásne. Hudba   neodmyslitelne dopĺňala dej,   takže ďalší skvelý kúsok   filmu.
Ako som tak film   pozerala, zo začiatku ma   strašne nudil. Bolo to tým,   ze na začiatku celého   príbehu Guido veľa   rozprával. Stále, stále a   stále dokola to isté. To ma   priam uspávalo, a tak   začiatok na mňa zapôsobil   veľmi nudne, preto je pre   mňa mínusom... a   jediným.
Fakt je to   krásny príbeh, ktorý stojí   za to vidieť ho. Dýcha z   neho história, a to priam   milujem na takýchto   filmoch... Dúfam, že očarí   aj Vás...
háta21
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.9.2013
Nezklamal
Tenhle film jsem viděla už   poněkolikáté a nezklamal.   Opravdu neznám jiný film z   prostředí 2. sv. války,   který by byl s takovým   humorem, nadhledem a   komediálností, a přitom si   nechal svojíá hloubku a   nezesměšňuje dobu. Supr.
Jonáš
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.3.2008
Život je krásný
Je to nádherný film, který   by měli vidět všichni.
Je dosti těžké napsat   dosti výstižný komentář   pro tento tento film . Je to   můj nejoblíbenější...
radekl
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.2.2020
Téma druhé světové války   mě odjakživa fascinovalo.   Existuje mnoho filmů   explicitně popisující   hrůzy tohoto období. Ať už   jde o šokující záběry   nebo popis utrpení lidí, ale   film Život je krásný   přenáší pocity z   obrazovky/plátna do srdcí   diváků. Tento film hluboce   zasahuje nejen rodiče, ale i   bezdětné zejména hrůzou z   odpovědnosti za své   současné nebo budoucí   potomky. Film mám moc rád,   ale často ho nervově   nezvládnu. Skvěle   natočené, vynikající   tragikomický Benigni!
Mory
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.4.2010
Nej nej
Tento film je muj   nejoblíbenější a možná i   nejhezčí jaký jsem kdy   viděl. Teď nedávno jsem ho   opět zhlédl snad po 5 letech   a opravdu musím uznat že   jsem zas o něm celý týden   přemýšlel. Prostě ten film   vám vleze pod kůži.
tondaj
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.9.2010
Prostě nádhera!
Krásný a smutný film.   Scéna s překladem esesákova   proslovu k trestancům je   jednou z nejhezčích v   dějinách kinematografie.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih103330minih103330Batesův motel (2013) [TV seriál] 
Bates Motel n
minih54387minih54387Doživotní trest (2008) [TV film] 
Murder on Her Mind n
minih142009minih142009Bába z ledu (2016) 
Bába z ledu n
minih34137minih34137Ztracený svět (2001) [TV film] 
The Lost World n
minih40857minih40857Vlkodav z kmene Šedých psů (2006) 
Volkodav iz roda Serych Psov n
minih6503minih6503Dny zrady I., II. (1973) 
n
minih47912minih47912Oko dravce (2008) 
Eagle Eye n
minih5533minih5533Černý korzár (1976) 
Il corsaro nero n
minih28422minih28422Trosečník (2000) 
Cast Away n
minih106566minih106566Starověké říše (2010) [TV seriál] 
Ancient Worlds n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10