Život je krásný (1946)

Život je krásný (It's a Wonderful Life)
84.9 %
 
 
 
 
 
Film na Blu-ray

It's a Wonderful Life

    Žánr: komedie / drama / fantasy
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 130 min.
Frank Capra natočil v době pesimistických vyhlídek, tak často prezentovaných v kinech, příběh o malých lidech, kteří si v době krize navzájem pomáhají.

George Bailey (James Stewart) vede společně se svým strýcem v malém městě stavební spořitelnu. Je bývalým architektem a nyní upsal svůj život velkolepému stavebnímu programu, který má dopomoci každému obyčejnému občanovi k vlastnímu bydlení. Těsně před vánočními svátky se strýci ztratí z pokladny osm tisíc dolarů. V tom spatří svou příležitost úhlavní Baileův nepřítel, bezcharakterní podnikatel Potter. Když se peníze do inventury nenajdou, musí se stavební spořitelna zavřít a podnikatel Potter může ovládnout celé město.

George začne mít sebevražedné úmysly, protože je přesvědčen, že jeho život je v troskách. Nevidí jiné východisko. Anděl ho přesvědčí o opaku, protože vysvětlí Baileymu, že by se městečko neobešlo bez jeho aktivity. Na závěr filmu se vyřeší i problém ztracených osmi tisíc. Obyvatelé městečka uspořádají dobrovolnou sbírku.  Autor: curil

režie:
Frank Capra
 
 
hraje:
James Stewart (George Bailey), Donna Reed (Mary Hatchová), Lionel Barrymore (Mr. Potter), Thomas Mitchell (strýček Billy), Henry Travers (Clarence), Beulah Bondi (Mrs. Baileyová), Frank Faylen (Ernie), Ward Bond (Bert), Gloria Grahame (Violet), H.B. Warner (Mr. Gower), Frank Albertson (Sam Wainwright), Todd Karns (Harry Bailey), Samuel S. Hinds (Pa Bailey), Mary Treen (sestřenice Tilly), Virginia Patton (Ruth Dakinová), Charles Williams (bratranec Eustace), Sarah Edwards (Mrs. Hatchová), William Edmunds (Mr. Martini), Lillian Randolph (Annie), Argentina Brunetti (Mrs. Martiniová), Robert J. Anderson (malý George), Sheldon Leonard (Nick), Ray Walker (Joe), Charles Lane (agent pojišťovny), Edward Keane (Tom)
 
 
scénář:
Frances Goodrich, Albert Hackett, Frank Capra
 
 
kamera:
Joseph F. Biroc, Joseph Walker, Victor Milner
 
 
hudba:
Dimitri Tiomkin, Leigh Harline, Leith Stevens, Roy Webb
 
 
kostýmy:
Edward Stevenson, Eugene Joseff (šperky)
 
 
střih:
William Hornbeck
 
 
zvuk:
Clem Portman, Richard Van Hessen, John Aalberg
 
 
výtvarník:
William Cameron Menzies, Jack Okey
 
 
mluví:
Moroni Olsen (anděl)
 
 
zvláštní efekty:
Russell A. Cully, Daniel Hays, Russell Shearman (supervize)
 
 
producent:
Frank Capra
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.