Žiletky (1993)

Žiletky
60.3 %
 
 
    Žánr: symbolický
    Země: Česká republika / Francie
    Premiéra v ČR: 17.2.1994        
    Délka: 108 min.
„Romantické drama o lásce až za hrob...“
Děj filmu je nahrazen silnou vnitřní situací hlavního hrdiny Andreje (Filip Topol), jehož citové a myšlenkové zrání sledujeme v průběhu deseti let, od roku 1984. V „čase temna“ potkává nezakotvený Andrej krásnou Kristýnu, která se pro něj v příštích letech stane symbolem nedosažitelnosti. Mladík trýznivě prožívá čas povinné vojenské služby, z níž se zoufale pokouší vymanit. Po dlouhodobém léčení na psychiatrii se mu to podaří. Očistí se „útěkem“ na idylický venkov, ale po čase se vrací do Prahy, kde zakouší trpké citové rozčarování…

Film režiséra Zdeňka Tyce s hlavním protagonistou, lídrem skupiny Psí vojáci Filipem Topolem, byl natočen takřka před dvaceti lety. Zachycuje příběh vnitřně rozervaného hrdiny, který hledá svou lásku a naráží na limity společnosti i vztahu. Příznačný název dostal film podle nejznámější písně undergroundové skupiny Psí vojáci autora a interpreta, hudebníka i příležitostného prozaika Filipa Topola, který v červnu letošního roku zemřel.

Zdroj: ČT

režie:
Zdeněk Tyc
 
 
hraje:
Filip Topol (Andrej Chadima), Markéta Hrubešová (Kristýna), Iva Janžurová (maminka), Tomáš Hanák (Míra), Barbora Lukešová (Eva), Věra Kubánková (babička), Petr Lébl (čert), Tereza Pergnerová (zdravotní sestřička), Václav Legner (role neurčena), Tomáš Kumšta (host v hospodě), Jessica Horváthová (zdravotní sestřička), Zdeněk Vencl (desátník), Marta Vítů (zdravotní sestřička), Jiří Sedláček (svobodník), Gabriela Hyrmanová (zdravotní sestřička), Jozef Domonkoš (desátník), Bedřich Výtisk (lékař psychiatr), Petr Pešek (důstojník), Jan Kehár (pacient), Jiří Kraus (hasič), Petr Šimek (voják), Miro Chorvát (hlídač), Pavel Buchvaldek (příslušník VB), Tomáš Kraucher (příslušník VB), František Jaroš (kaskadér), Petr Bakalář (pacient), Josef Janda (chodec), Josef Topol (otec)
 
 
námět:
Zdeněk Tyc
 
 
scénář:
Zdeněk Tyc
 
 
kamera:
Marek Jícha
 
 
hudba:
Psí vojáci
 
 
výprava-architekt:
Martin Kurel
 
 
kostýmy:
Tereza Kučerová
 
 
střih:
Boris Machytka
 
 
zvuk:
Michal Holubec
 
 
produkce:
Čestmír Kopecký, Joël Farges
 
 
asistent režie:
Jana Kopřivová
 
 
pomocná režie:
Boris Machytka
 
 
fotograf:
Pavla Otáhalová
 
 
výprava:
Vladimír Ježek
 
 
vedoucí výroby:
Alexander Nardelli
 
 
ostřič:
Jan Jirák
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.