Duben
ohodnotit

Žena se špatnou pověstí

Easy Virtue

Rok:
1927
Délka:
70 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Žena se špatnou pověstí
Trpké společenské (melo)drama ženy se stigmatem pokleslé minulosti, která je vydaná napospas nemilosrdným společenským konvencím, je v režii Alfreda Hitchcocka první filmovou variací stejnojmenné a ve své době inscenačně úspěšné divadelní hry Noëla Cowarda, dramatika pronikavého postřehu a wildeovské duchaplnosti.
Jeden z počátečních mezititulků příběhu poodkrývá podstatu zápletky melodramatu Žena se špatnou pověstí, posledního Hitchcockova filmu pro společnost Michaela Balcona Gainsborough Pictures: „Říká se, že ctnostnost ženy je pro ni samu o sobě odměnou. Ovšem společnost z ženy, byť i jen pomluvené, činí hned padlou bytost." Počestnost je tedy samozřejmým požadavkem bez glorioly, zatímco i nepodložený náznak manželského poklesku znamená nezvratné zavržení.
Krásná a stále přitažlivá Larita po skandalizovaném soudním procesu a rozvodu, kdy jí okolnosti případu znemožnily, aby prokázala svoji bezúhonnost, raději odjede z Anglie a žije v přímořském letovisku na jihu Francie. Při tenisové hře se však seznámí s mladistvě nezralým Britem, jenž se nechá okouzlit jejím půvabem a začne se o ni vážně ucházet. Vědoma si své břemenné minulosti, jeho žádosti o ruku zpočátku odmítá, touha je však silnější rozumu. V naději po legitimizovaném společenském postavení i po plnohodnotném citovém svazku pošetile podlehne iluzi šťastného řešení svého osudu a nabízené manželství přijme. Po krátké době si ji ale novomanžel přivede do rodinného sídla a propast lidské ubohosti se opět otevírá...
Stejně jako Alfred Hitchcock se i dramatik Noël Coward ocitl ve druhé polovině 20. let minulého století na meteorickém vzestupu k umělecké slávě. Coward předkládal provokující až šokující témata: bisexualitu či závislost na drogách (The Vortex [Vír], 1924), alkoholismus a promiskuitu stárnoucích žen (Fallen Angels [Padlí andělé], 1925) nebo kompetitivnost a egoismus násobený ješitností členů umělecké komunity (Hay Fever [Senná rýma], 1925).
Drama Žena se špatnou pověstí může dnes působit zastarale. Nicméně i tato hra z roku 1925, stejně jako celá Cowardova „staromódní" tvorba, jež je dnes vnímaná v souvislostech dramatické klasiky jmen jako William Congreve, Richard Brinsley Sheridan, Oscar Wilde či George Bernard Shaw, je vytvořena z přediva autentických emocí a patosu jedinečnosti lidského osudu.
Věroslav Hába
LFŠ 2015


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

28 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

ČT2 - Kámen a štětec

19:10 - 19:40

18 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

58 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

33 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376372
Obsahů a biografií: 178208

Poslední komentáře

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10