Duben
ohodnotit

Země se chvěje

La Terra trema: Episodio del mare

Další název:
The Earth Trembles
Země:
Rok:
1947
Délka:
152 minut, verze pro video - 92 minut
„Příběh o marné vzpouře, o boji s mořem i s nerovnými poměry.“
Popis / Obsah / Info k filmu Země se chvěje
Pro svůj druhý celovečerní film Země se chvěje se režisér Luchino Visconti nechal inspirovat veristickým románem Dům u mišpule spisovatele Giovanniho Vergy. Oproti knižní předloze přesunul příběh sicilských rybářů z 19. století do tehdejší poválečné Itálie, kterou chtěl ukázat v opozici k mainstreamovému proudu kašírovaných salonních filmů v co nejautentičtějším světle.
Proto v roce 1947 odjel do malé rybářské vesnice Aci Trezza na Sicílii, kde půl roku natáčel s místními obyvateli a dokumentoval jejich každodenní starosti. Snažil se co nejdůsledněji držet principů neorealismu, dle svých slov šel při natáčení tohoto snímku až na hranici této metody. Pracoval bez přesně daného scénáře výhradně s neherci, které nechal volně odříkávat dialogy.
I přes značné finanční nesnáze provázející celé natáčení vznikl emocionálně silný, marxisticky laděný příběh o drsném životě rybářské rodiny Valastrových. Její členové navzdory všudypřítomné chudobě nepřestávají snít o lepší, zajištěné budoucnosti. Kvůli tomuto snu se nejstarší ze synů, Ntoni, vzbouří proti místním obchodníkům, kteří rybáře okrádají o už tak mizivý výdělek z moře. Pokusí se osamostatnit, a to i za cenu zastavení rodinného domu, díky čemuž získá finance do začátku vlastního podnikání. Proti jeho revoltě se však kromě obchodníků postaví i zbytek vesnice, a když během riskantního lovu na rozbouřeném moři přijde o člun, sen o lepším životě se nenávratně hroutí. Rodina přichází o střechu nad hlavou a Ntoni je nucen vrátit se zpět do syndikátu překupníků.
Po svém uvedení do kin byl tento syrový epos o lidské bídě oceněn na filmovém festivalu v Benátkách, nicméně špatná distribuce i postavy mluvící v sicilském dialektu, kterému běžný Ital nerozuměl, měly za následek mizivé zisky z kin. Komerční neúspěch tohoto filmu tak zapříčinil, že Visconti nemohl realizovat další dva díly z původně plánované trilogie.

Jan Šulc
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Země se chvěje
Hraný dokument ze života sicilských rybářů, vrcholné dílo italského neorealismu.

Inspirován románem Giovanniho Vergy Dům u mišpule natočil v roce 1948 italský režisér Luchino Visconti drama ze života sicilských rybářů Země se chvěje.
Vypráví o rodině Valastrových, kterou stejně jako ostatní živí moře. Muži vyjíždějí na ryby, ženy čekají a starají se o domácnost. Každodenní dřinu a boj s přírodou jim ulehčují sny – o dobrém výdělku, o výhodných sňatcích, o velké, zabezpečené rodině.

Nejstarší ze synů, Ntoni, se ale jednoho dne vzepře – má dost okrádání ze strany místních obchodníků a chce se osamostatnit. Dokonce přemluví rodinu, aby zastavili dům a tak získali kapitál do začátku. Jeho vzpoura je ale osamocená. A když se k tomu ještě přidají nepříznivé živly, vše se obrací naopak v pohromu…
Ojedinělému projektu (prvnímu ze tří plánovaných) se Visconti velice věnoval – na natáčení se připravoval několik měsíců, sám napsal scénář, točil přímo na místě a pracoval pouze s neherci. Prostí rybáři, hrající ve filmu sami sebe, obohatili film svým nezaměnitelně autentickým a osobitým projevem. Díky přesně vybranému obsazení rolí obyvateli malé sicilské vesničky a jejich spolupráci na dialozích (které jsou v sicilském dialektu, pouze komentář je italsky) vzniklo sugestivní, poetické i dramatické dílo, jehož pravdivost oslovuje i po šedesáti letech od svého vzniku. Film Země se chvěje patří mezi klasická díla poválečného neorealismu.

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

12 minut již uběhlo
78 minut zbývá do konce

ČT2 - Hrdinové legend

12:05 - 13:00

37 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

22 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

12 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani