Duben
ohodnotit

Země policajtů

Cop Land

Další název:
Krajina policajtov (SK)
Žánr:
Rok:
1997
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
25.12.1997
„V rukou policistů mívá spravedlnost i dvě tváře“
Popis / Obsah / Info k filmu Země policajtů
V rukou policistů mívá spravedlnost dvě tváře.
Hvězdně obsazené drama v čele se sylvestrem Stalonem, Robertem De Nirem a Harveym Keitelem vypráví příběh o vraždě, korupci a jednom odvážném muži. Fredy Heflin je obyčejný maloměstský šerif, který má sen stát se newyorským policistou. Při záchraně milované ženy však částečně ohluchne. Navíc celý Heflinův život se má změnit. Nejdříve objeví důkaz o vraždě, která měla vypadat jako sebevražda, a posléze také o korupci mezi policisty. Freddy si pak musí vybrad mezi muži, kteří byli jeho vzory, ženou kterou zbožňuje azákonem, který má prosazovat.


Autor: caseyjones

Popis / Obsah / Info k filmu Země policajtů
Freddy Heflin je šerifem v malém městečku Garrison ve státě New Jersey - místě zvaném „Země policajtů", kam se houfně stěhují policejní důstojníci z nebezpečných ulic New Yorku. Freddy newyorské policisty a jejich práci vždycky obdivoval a toužil se stát jedním z nich - jeho sen mu však překazil úraz, při kterém částečně ohluchnul, a nakonec se stal šerifem právě v Garrisonu. Při vyšetřování případu se zaplete do temného světa korupce a machinací v pozadí činnosti slavného policejního sboru. Jeho hlavním podezřelým je policista Ray Donlan, údajně napojený na mafii a newyorské podsvětí. Freddy musí vyhledat a ochránit dalšího člena policie, známého jako Superboy, který mu jediný může pomoci dosvědčit Donlanovu vinu - a to dříve, než jej najde sám Donlan.

Zdroj: SPI International


Popis / Obsah / Info k filmu Země policajtů
Skoro všichni policisté z New Yorku bydlí v jedné čtvrti. Ten, kdo poruší hranice jejich území, se setká s tvrdým odporem. Do Země policajtů není jednoduché proniknout a je téměř nemožné vypátrat pachatele smrtelného zločinu. Šerif Freddy Heflin se však přes velké nebezpečí do jejího nitra dostat musí... Sylvester Stallone, Harvey Keitel, Ray Liotta a Robert De Niro v hlavních rolích drsného thrilleru o drsných mužích zákona stojících nejen na jeho správné straně.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 23.05.1999 HBO


Popis / Obsah / Info k filmu Země policajtů
Městečku Garrison se říká Země policajtů - žije tu totiž mnoho mužů zákona. Místním šerifem je Freddy Heflin, ale nemá příliš pravomocí, protože pravidla hry v Garrisonu určují newyorští policisté…

Freddy Heflin (Sylvester Stallone) je šerifem v malém městečku v New Jersey, obývaném téměř výhradně důstojníky policejního sboru města New York. Ve chvíli, kdy policejní vyšetřování vede do řad „jeho" města, je nucen rozhodnout se mezi krytím svých kolegů a vzorů, které vždy ctil a uznával a dodržováním práva a spravedlnosti.

Za fasádou idylického městečka, kde žijí newyorští policisté se tvými rodinami, vládne korupce a teror. Banální incident znamená nebezpečí vyšetřování zvenčí. Cynickým praktikám - včetně likvidace vlastního kolegy - se vzepře nahluchlý šerif.
FEBIOFEST


Popis / Obsah / Info k filmu Země policajtů
Fiktivní městečko Garrison leží těsně za hranicemi New Yorku, za řekou hudson a na dohled od Manhattanu. Platí tu však jiná pravidla než v metropoli. Zdejší šerif Freddy Heflin nemá takřka žádnou práci, protože většina obyvatel jsou policisté a jejich rodiny. Území je chráněné nepsaným zákonem. Jenže pod povrchem se skrývají nejen nešťastná a rozpadlá manželství, ale také korupce a zločin. Šerif nakonec musí zasáhnout proti těm, jež po celý život uznával a jimž se vždy chtěl vyrovnat.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Dost bylo plochých figur. Stallone se rozhodl definitivně změnit image, žánr i kvalitu a nadále se chce orientovat na vážné dramatické charaktery. Jak si to představuje, nám předvádí v Zemi policajtů, nízkorozpočtovém policejním dramatu nepříliš známého newyorského scenáristy a režiséra Jamese Mangolda.


Freddy Heflin (Sylvester Stallone) je dobromyslný šerif z malého městečka Garrison ve státě New Jersey nedaleko New Yorku. Pupkatý starý mládenec napomíná neposlušné děti, řeší sousedské spory a dává pokuty nedisciplinovaným řidičům. Dlouhou chvíli bez uniformy si pak krátí popíjením a hracími automaty. Jen občas si při tom vzpomene, že si svůj život představoval jinak, že kdysi chtěl být skutečným policajtem, ale při záchraně obětí autonehody si poškodil sluch a do regulérního policejního sboru nebyl přijat.

V Garrisonu žije hodně newyorských policistů i vyšších policejních úředníků. Městečko má proto přezdívku země policajtů. Je tu také policejní hřbitov, na kterém se velmi často konají oficiální pohřby těch, kteří zahynuli ve službě.

V Garrisonu bydlí také policejní důstojník Ray Donlan (Harvey Keitel) a Moe Tilden (Robert De Niro) z policejního oddělení vnitřních záležitostí. Tilden a Donlan se nemají rádi. Tilden ví, že Donlan zakrývá přestupky a prohřešky svých podřízených. Aby je ochránil, neváhá dokonce lhát a podvádět. Donlan ví, že Tilden ví, ale zároveň ví, že důkazy neexistují. Až do chvíle, kdy další z obyvatel Garrisonu - mladý snaživý policajt Murray Babitch (Michael Rapaport) zabije při automobilové honičce dva černochy. Donlan obrátí celý případ naruby: Babitch se jen bránil a zneškodnil při tom dvojici nebezpečných zločinců. Copak policisté mohou stát nad zákonem? Do víru dramatických události se brzy nedopatřením zaplete i šerif Heflin. A je to právě on, kdo pomůže Tildenovi usvědčit krutého podvodníka Donlana ...

Pro roli čestného šerifa Heflina přibral Stallone více než dvacet kilogramů: "Vždycky, když jsem někoho potkal, i cizí lidi, musel jsem vysvětlovat, že to není doopravdy, že jsem přibral jenom pro film ...". Kdysi podobnou oběť podstoupil i Robert De Niro pro film Zuřící býk. To je ale jediný společný rys jejich herectví. I kdyby Stallone měl herecké nadání, letitým hraním prvoplánových akčních hrdinů uvízl hluboko v stereotypu povrchního představování vyhraněných, téměř comicsových typů. Výsledkem jeho pokusu o charakterní herectví je patová situace, kdy Sly sice zvládnul základní vnějškové projevy postavy (pohyb, gesta), nikoliv však její charakter. Jinými slovy, je velmi těžké uvěřit mu a to přesto, nebo možná právě proto, že je obklopen plejádou ostřílených charakterních herců. Ti ve snaze Stallonovi pomoci tlumí svůj projev, což je ale v konečném důsledku jen ke škodě.

Kdo ví, proč si Stallone na přechod do jiné ligy vybral právě scénář Země policajtů - nepříliš originální a poněkud těžkopádný příběh, jemuž podobných bylo realizováno už vícero a navíc s mnohem lepšími herci. Výběr tématu odůvodnil Stallone na MFF v Benátkách těmito slovy: "Ve skutečnosti nemám nic proti policii. Jsem přesvědčený o tom, že je potřebná. Vždyť je v akci čtyřiadvacet hodin denně. Bez ní by okamžitě zavládla anarchie. Normální policajti ve dne v noci normálně dělají svojí práci." Na otázku, proč právě New York a proč právě malé město, Stallone odpověděl: "New York je na rozdíl od rozjásaného Los Angeles vynikající kulisa, vyvolávající pocity napětí, strachu, tragiky. Garrison je jeho protiklad - malé město, v kterém se žije snáze. Je to ale jednoduchost předměstí - s pohledem na New York za zády."

Tradiční roli ve filmu hraje tisk - bulvární i investigativní žurnalistika - ovlivňující a formující veřejné mínění. Přirozeně, že v čase těsně po tragické nehodě princezny Diany se slavný herec Sylvester Stallone nevyhnul ani otázce o svém vztahu k novinářům. Odpověď byla překvapující: "Vás všechny, co tu jste, miluju. Mám rád novináře, protože dělají těžkou a zodpovědnou práci. Koho nemám rád, jsou paparazzové. Číhají za každým rohem. Když jdu s manželkou na procházku, na oběd, ne večeři ... Nesnáším, když mi někdo zasahuje do soukromí. To nedovolím ani těm slušným novinářům."

Třiatřicetiletý James Mangold je poměrně neznámý režisér a Země policajtů je teprve jeho druhým filmem. Vloni zazářil na kultovním Sundance festivalu se svým debutem Heavy. To byl pro Stallonea rozhodující moment. Pro společnost Miramax, která Zemi policajtů produkovala, byla zase rozhodující účast Sylvestera Stallonea. Výsledkem je, že i bez mimořádné propagace filmu, zaplatili američtí diváci na vstupném během prvních tří dnů po premiéře třináct milionů dolarů.

Pravda, nejlepší reklamou pro film bylo určitě Stalloneovo odvážné prohlášení: "Rambo is out, Freddy (Heflin) is in."

Autor/Zdroj: Ščepka Miloš/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Narozeniny

09:50 - 10:10

0 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Planeta pokladů

09:25 - 10:15

25 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Anděl (2008) [TV se...

09:40 - 10:55

10 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Prima - Polda (2016) [TV seriál]

09:20 - 10:30

30 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178200

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10