Duben
ohodnotit

Země nikoho

Ničija zemlja

Další název:
No Man's Land; Nikogaršnja zemlja
Rok:
2001
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
24.10.2002
„Skvělá oscarová komedie s vážným poselstvím.“

Komentáře k filmu Země nikoho

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 10
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.7.2008
Válka na Balkáně. Ta jistě   bude ještě mnohokrát   předmětem filmů.   Tragikomický příběh tří   hrdinů, kteří uvíznout v   jednom zákopu uprostřed   postavení mezi Bosenci a Srby   si vaši pozornost udrží   plných 98 minut. Film ukazuje   nesmyslnost války v celé   své nahotě. V zákopu stojí   proti sobě dva bosenští   muslimové a jeden Srb.   Vlastně jeden z Bosňáků   leží. Leží na mině. Kdyby   se pohnul, roztrhá ho to na   kousky a vše v blízkém   okolí. Absurdita války se   projevuje v tom, že   nynější protivníci mají   společné známé a kamarády   ze dřívějších dob. Na   scénu vedle těchto hrdinů   přicházejí i   "Šmoulové" -   modré přilby a televizní   štáby. Záchrana vojáků se   stává předmětem reality   šou. Podaří se je   zachránit? Podaří se tyto   protivníky dostat pryč a   tím jim zachránit život?   Jak to dopadne s ležícím   mužem? To se dovíte až v   závěru filmu.
Po   celý film přicházejí   drobné vtipy a absurdity.   Úsměv na tváři vyvolala   scéna, kdy v jednom ze   zákopů - postavení Srbů,   jeden voják čte noviny se   slovy "To je strašný.   To je neuvěřitelný."   Kolega se ho ptá, co tam   čte? Dostane se mu   odpovědí: "V té   Rwandě je ale bordel."
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.7.2014
Opravdu absurdní situace.   Jeden je Srb a druhý je z   Bosny. Dva nepřátelé   ocitnutí v zákopu mezi   dvěma liniemi. Nemohou si   věřit, nemohou utéct a   oběma jde o život. Do toho   přidejme člověka   ležícího na zemi a   majícího pod sebou   výbušninu, kterou není   možné odpojit. UNIFOR sice   přijede pomoct, ale dostanou   rozkaz k návratu. Ale to by   si toho nesměli všimnout   novináři, aby se o takovou   událost okamžitě nezačali   zajímat a tím nezasáhli do   diplomacie válečného   konfliktu. Jedná se o   tragikomedii, která byla   velice ceněná. Z konfliktu   Bosny a Hercegoviny nebylo   natočeno mnoho snímků a tak   se tento stává doslova   skvostem. Je natočen vkusně   a poutavě. Protiválečné   vyznění je zřejmé a   neskonale dobré. Opravdu   málo takových snímků.
M.A.G.
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 1.10.2009
No to byla ale blbost.
Nechapu,proc je tu takove   docela dost vysoke   hodnoceni.
Mozna,ze   jsem ten film nepochopil   dobre,ale proste se mi   nelibil.Videl jsem ho jen   jednou,ale taky naposled.
A to ho mam doma((((
Jo........ale je to taky   jenom muj nazor.
enejčel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.6.2014
Kdo začal válku?
Dlouho jsem čekal na   povedený evropský válečný   film a dočkal jsem se. Země   nikoho je jeden z nejlepších   evropských filmů, lepší je   už jen Pád třetí   říše.
Nejprve musím   pochválit režii. Je vidět,   že Danis Tanović zná   Jugoslavský konflikt velice   dobře a aby ne, když je   Bosenské národnosti. Co se   mi na filmu ale líbilo   nejvíc je propracovaný   scénář a vynikající   dějová zápletka, kde se z   nepřátelských vojáků v   jednom zákopu stávají na   chvilku přátelé.
Vynikající ná,ět   samozřejmě doprovází   sympatičtí Jugoslavští   herci a válečné efekty,   které ale už jsou slabší   stránkou filmu. Proto   dopředu upozorňuji, že   snímek nemůžete vizuelně   srovnávat s americkým   Ryanem, nebo Černým   jestřábem. Přece jenom ti   Američané stále vládnou   světové kinematografii.   Stejně těch válečných   scén tu není tolik a je   vidět né moc veliký   finanční rozpočet celého   snímku. Už i kvůli tomu,   že v celém filmu   neuslyšíte hudbu, která by   film oživila, či   doprovázela různé scény,   což si myslím, že je   škoda. Co mi trochu utkvělo   v hlavě bylo rozhodnutí   vojáků OSN vydat se sami do   nepřátelských vřad a pomoc   našim hrdinům v zákopu.   Účel byl samozřejmě dobrý   a Georges Siatidis mi   přirostl k srdci, ale   přišlo mi to nereálné.   Opravdu si nemyslím, že si v   reálu jedna vojenské četa   dovolila sama od sebe opustit   svou základnu a bez rozkazu   odjet na území nepřítele,   ale budiž, přijal jsem   to.
Ve filmu je sice   minimum akce, ale výborné   dialogy a dějové zvraty vás   připoutaj ke křeslu a budete   mít chuť Tanovićovo dílo   pochválit, jako já.

Sečteno a   podtrženo. Film není   americký, obsahuje minimum   akce s průměrnými   válečnými efekty, ale děj,   zápletka, dialogy, herci,   výprava a filmový štáb v   čele s Tanovićem natočili   pěknou podívanou a na to,   že to natočili Bosenci   musím snímek pochválit.   Takže ještě jednou dobrá   práce!
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.11.2007
Bohužel zde musím napsat,   že mě film nezaujal takřka   ničím. Snad jen nápadem   uzavřít v jednom prostoru   dva vojáky z opačných stran   barikády. Ale jinak sem se u   filmu spíše nudil.
Mlapiska
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.7.2007
Excelentní bosenský film s   originální zápletkou a   skvělým humorem. Nejde však   o žádnou oddechovku a už   vůbec ne o nějakou   fraškovitou komedii. Naopak   je to absurdita, za kterou se   skrývá množství kritiky.   Jedinečným stylem kritizuje   systém a neschopnost   UNPROFORu, novinářský a   mediální hyenismus, vztahy   mezi balkánskými národy i   válku samu o sobě. U tohoto   filmu často přemýšlíte,   jestli se dřív rozesmát   nebo rozbrečet, jestli je to   více vtipné nebo více   žalostné, až z toho   zůstanou velmi smíšené   pocity, které v závěru   přerostou do naprostého   zoufalství a čiré   beznaděje.
Na filmu   mě hodně zaujal i   konfliktní střet prudké   balkánské mentality se   západním světem – ten zde   též rozhodně není ničeho   ušetřen. Film, který se mi   nadobro vryl do paměti.
karlosphonic
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.7.2011
Celkem povedený film plný   otevřeného i skrytého   sarkasmu a ironii o válce v   bývalé Jugoslávii,o   novinařině,o OSN,ale hlavně   o válce jako takové.Není to   sice můj šálek kávy,ale   originálně uchopený   válečný film potěší.
Faye
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.6.2007
Zákop mezi frontami a v něm   soukromá názorová válka o   to, kdo začal tu opravdovou   ... „Vy jste začali   válku.- Ne, vy jste začali   válku. Ne, vy! - Koho to teď   zajímá? Všichni jsme ve   stejný prdeli“.   Přetahovaná o zbraně   (každý chvilku, tahá   pilku). Mina Made in E.U. na   které leží živý   člověk... Totální   zbytečnost a neschopnost   modrých přileb ... „-   Proč jsme kurva tady? -   Dobrá otázka.“ Bezradnost   velení ... „nemůžu   udělat nic, bez schválení   valného shromáždění   Spojených národů. A   nemyslím, že valné   shromáždění se   shromáždí“. A tisk,   který potřebuje jenom   pravidelnou reportáž.   Myslím si, že nejlépe vše   vystihuje ironická poznámka   bosenského vojáka   ...„Díky Bohu, že s vámi   můžeme počítat.“
sakro
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.12.2010
hra na důležité
Takto nějak jsem si vždy   představoval mise modrých   baretů. Všichni se tváří   nesmírně důležitě,   rozhodnout však nemůže   nikdo nic. Stejně je nutno   čekat na rozhodnutí   politiků kdesi daleko.   Rozhodnutí, které ale vůbec   nezávisí na dané situaci,   ale opět na diplomatických   dohodách. Velitelé UNPROFORu   jsou si toho velmi dobře   vědomi, proto ochraňují v   prvé řadě své skvělé   posty. Obyčejný voják v   modrém baretu si může   myslet, že plní jakési   poslání, ale vše je to jen   hra, lež a přetvářka.   Tohle všechno film Země   nikoho zcela otevřeně   ukazuje, a i proto je   skvělý. Je jeho štěstím,   že byl divákovi předložen   jako tragikomedie s jakousi   dávkou nadsázky. Je tak   stravitelnější. Jeho   prvořadou úlohou určitě   mělo být poukázání na   absurditu a absolutní   nesmyslnost této války. To   se mu podařilo skvěle.   Žádné oslnivé herecké   výkony, ale naprosto   uvěřitelné ztvárnění   hlavních postav. Film vás   nutí k zamyšlení, ať   chcete, nebo ne. Myslím si,   že svou úlohu splnil beze   zbytku a před režisérem,   který v době vzniku byl   naprosto neznámý, nelze než   smeknout. Takovýto   jednoduchý snímek s prostým   dějem dokáže říct více,   než nějaký pompézní   válečný velkofilm ozdobený   účastí těch   nejvěhlasnějších   světových hvězd.   Jednoznačně doporučuji.
Véča
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.1.2008
Příběh dvou vojáků   uzavřených v v úzkém pásu   země uprostřed frontové   linie. Celý film půobí,   jakoby byl rozdělen do dvou   částí. První část   působí jako komorní drama   tří mužů uvězněných v   zákopu. Jejich hádky o   původci konflitku vyznívají   spíše směšně a   bezvýznamně, protože už   vlastně ani nikdo nejspíš   neví, proč bojují. Druhá   část začíná, když do   děje vstoupí jednotky OSN a   muži v zákopu se.   Zobrazením jejich neochoty   pomáhat dostává snímek   trochu protizápadní nádech.   Novináři, zde vykreslení,   působí pouze jako lovci   senzací. Jejich honba za   příběhem je tak zběsilá,   že se neštítí prakticky   ničeho, co pak překroutí a   použijí, jak se jim to bude   hodit nejlépe. Oproti jiným   protiválečným filmům zde   nejsou zobrazeny hrůzy   válečné vřavy a   umírající, ale důraz je   kladen především na pocit   nesmyslnosti a zbytečnosti   války plynoucího hlavně ze   situací v první části   filmu .

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih65170minih65170Krach (2010) 
Trader Games n
minih18075minih18075Rozmarné léto (1967) 
Rozmarné léto n
minih57381minih57381Duch boje (2008) 
Chocolate n
minih111403minih111403Slečna Flintová (2013) [TV film] 
Slečna Flintová n
minih21461minih21461Tucet špinavců (1967) 
The Dirty Dozen n
minih18561minih18561Sedm (1995) 
Seven n
minih14962minih14962Vládkyně Aiša (1965) 
She n
minih10967minih10967Kudy kam? (1956) 
n
minih40531minih40531Láska na hlídání (2004) 
First Daughter n
minih17623minih17623Pyramida boha slunce (1964) 
Die Pyramide des Sonnengottes n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Jak chutná smrt (1995)

22:35 - 00:10

22 minut již uběhlo
73 minut zbývá do konce

ČT2 - Harry Palmer: Případ Ipcress

22:50 - 23:40

7 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

NOVA - Survivor Česko & Slovensko (20...

21:55 - 23:50

62 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - Show Jana Krause (2010) [TV po...

22:40 - 23:45

17 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10