Duben
ohodnotit

Železný obr

The Iron Giant

Rok:
1999
Délka:
86 minut
„Malý Hogarth najde vysokého obra, se kterým zažije neuvěřitelná dobrodružství.“
Popis / Obsah / Info k filmu Železný obr
Ve zdánlivě klidném městečku Rockwell ve státě Maine žije v roce 1957 devítiletý chlapec Hogarth, který sní o invazi vetřelců a bitvách s komunistickými agenty. Jednoho dne se mu jeho sen splní - do nedalekého jezera prý spadl obrovský robot z vesmíru. Hogarthovi se podaří robota vylovit a navzdory protestům své matky Annie ho schová u kamaráda Deana. O robotově přítomnosti se brzy dozví vládní agent Kent Mansley, který chce vetřelce zničit za každou cenu. A bude jen na Hogathovi, jestli se mu to podaří.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 14.06.2001 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Železný obr
Warner Bros., stejně jako jiná hollywoodská studia, už nemohli nečinně přihlížet fenomenálnímu toku peněz do kapes akcionářů Walt Disney Studia a před dvěma lety se rozhodli obnovit výrobu celovečerních animovaných filmů. Kouzelný meč nebyl sice příliš povedeným pokusem, ale jeho následovník má už ambice vyšší.
Malý hrdina, právě ve věku, kdy ho ovládá zvědavost a touha po dobrodružství, touží po kamarádovi. V kolektivu vrstevníků není zrovna oblíben a matka (otec zřejmě zemřel nebo se odstěhoval) mu nevěnuje tolik času, kolik by bylo třeba. Při jedné ze svých toulek v přírodě potká nevšedního tvora z cizí planety. Prvotní vzájemný strach se změní v přátelství a návštěvník z kosmu se dokonce začne učit mluvit. Samozřejmě je nutné ho schovat a chránit před zlými lidmi, zejména před prohnaným vládním agentem... Pokud je vám popsaný děj povědomý, asi uhodnete, kterým slavným filmem se nechali autoři animovaného snímku Železný obr inspirovat. Postavě agenta dokonce, stejně jako v E. T. - Mimozemšťanovi, nechybí typický identifikační atribut - svazek klíčů tu jen nahradila dýmka. S neoriginálností zápletky se lze ovšem dobře smířit, navíc je tu jeden výrazný rozdíl: z nebe nespadne vyplašená obludka, ale téměř dvacetimetrový železný (ovšem absolutně nerezový) kolos, jehož ukrytí není nijak snadné. Místní lesy totiž mají do pověstných marylandských daleko a obr by se v nich před civilizací nadlouho neschoval.
Železný obr potěší (a překvapí) zejména tím, že jeho tvůrci rezignovali na věrnou nápodobu osvědčených disneyovských schémat a vydali se vlastní cestou. Namísto ztřeštěných akcí, boulí na hlavě a pitvořivých postaviček vsadili na civilnější humor (tady se jistě uplatnily dřívější režisérovy zkušenosti ze seriálu Simpsonovi) a zasadili příběh do reálného prostředí
Ameriky v době studené války. Umožnilo jim to mimo jiné implantovat obavy vlády a zejména armády, že Sověti kromě Sputniku vypustili právě i milého kovového obra (kteroužto domněnku pointa nepotvrzuje ani nevyvrací).
Příjemnou atmosféru podporuje i výtvarná stylizace a způsob animace, obzvláště zábavné jsou pohyby a zběsilá gestikulace hlavního lidského hrdiny. Za inscenační vynalézavost některých scén by se nemusel stydět ani... doplňte si prostě, koho chcete. Upozorňuji, že film je točen na širokoúhlý formát, v oblasti kreslené tvorby nepříliš obvyklý. Vřele proto doporučuji vychutnat si jej na DVD, které by u nás mělo vyjít na podzim.
Ani mírná klišovitost a zbytečné přehnaný sentiment v závěru nezabránily Železnému obrovi doletět si pro čtvrtou hvězdičku.
Ondřej Hokr Premiére 2000/7/115

Autor/Zdroj: Hokr Ondřej/Premiere


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Bydlení je hra (2004) [TV cykl...

01:50 - 02:15

17 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Hranice bez hranic

02:00 - 02:25

7 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Anděl (2008) [TV se...

01:45 - 03:05

22 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:40

22 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10