Duben
ohodnotit

Železná maska

Le masque de fer

Země:
Rok:
1962
Délka:
127 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Železná maska
POZOR, SPOILER

K jednomu domu v Bretani přijíždí jezdci. Mají zatknout mladíka, který zde žije. Hned poté mu nasadí na obličej železnou masku a odvážejí jej neznámo kam.

V pevnosti na ostrově Svaté Margarety dlí již tři léta vězeň s železnou maskou jménem Henri. Na opačném konci Francie se schyluje k bitvě se Španěly. Mezi bojovníky je i kapitán i d'Artagnan se svými mušketýry coby vojáky. Nedaleko je kardinál Mazarin s královnou Annou. Sem přichází d'Artagnan a nese zprávu o vítězství. Poté se za kardinálem dostaví seňor Pimantel, tajný vyslanec Španělska. Tomu předloží kardinál podmínky, z nichž jedna je svatba krále a španělské infantky.

Jenže král onemocní. Kardinál ví o jeho dvojčeti na ostrově a posílá pro něj d’Artagnana. Sem ovšem také připlouvá loď, i když je to zakázáno. Muž s maskou míní utéci právě na onu loď a v tom mu pomáhá Isabela, která zde žije a je do něj zamilovaná. Je to dcera guvernéra ostrova barona de Saint-Mars. Akce útěku se pak podaří.

Ve stejné době se sem blíží d'Artagnan. Je jat guvernérovými vojáky v domnění, že je to uprchlý vězeň. Jeho tvář totiž nikdo na ostrově neviděl. Mimo Isabely. Omyl se záhy vysvětlí a d´Artagnan bere osazenstvo ostrova s sebou do Paříže.

Henri se dostává do hostince, kde se seznámí s krásnou Marion, které pomůže zachránit mladého muže jménem Lastreaumont. Když pak sám prchá po střechách, uvidí jej Isabela a žádá d´Artagnana, aby jej zachránil. On neví, o koho jde, a učiní tak. Kardinál musí opět intrikovat, když se k provinilcům, kteří nechali Henriho utéci, přiblíží král. Isabela ihned omdlí, když spatří jeho tvář a král o ni projeví zájem. Kardinál posílá Renauda de Lourme, aby dostal Henriho za každou cenu a klidně jej i zabil.
Henry se zachráněným Lastreaumontem se pak rozhodnou krást a jsou napadeni konkurenčními lupiči. D´Artagnan jim proti přesile pomůže a opouští je, aniž by se dozvěděl, kdo to je.

Henri se později dostane mezi spiklence, se kterými odmítá spolupráci. Proto je nucen před nimi uprchnout. Hned poté se od Marion dozví, že král zařídil Isabele bydlení a chodí tam za ní. Ihned se tam vypraví. Zde také uvidí panovníka a rázem je mu jasné co znamená mít nebezpečný obličej. Nechává krále králem a usedá do jeho kočáru. Ani d´Artagnan netuší, že doprovází králova dvojníka. Ten však prchá a do kočáru zase nasedá pravý král. A protože Henri nakonec s útokem na krále souhlasí, jsou na cestě do Fontainebleau kočáry i s oběma muži vyměněny. Takže místo krále opět vystupuje Henri. Ten si řeší svůj milostný vztah, a nakonec posílá d´Artagnana, aby usměrnil spiklence, kteří hlídají pravého krále. Kapitán to udělá a Henri se sejde s králem, kde si oba bratři mají co říci. Vypadá to jako velmi přátelské setkání. Po něm Henri dobrovolně přijímá místo v Bastile a král je opět králem. Jenže je tu ještě Isabela, kterou kardinál nutí do sňatku s de Lurmem. Ona odmítá, ale přesto je nucena s ním odjet na ostrov Svaté Margarety. Když se to dozví d´Artagnan, vyráží za nimi. A není sám. Také Henri, který se lstí zbavil masky, se za nimi vydává. Dohání je zrovna v okamžiku, kdy kapitán a de Lurm svádějí šermířský souboj…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Železná maska
Velitel královských mušketýrů kapitán d´Artagnan (Jean Marais) dostává důležitý úkol od kardinála Mazarina – z ostrova Sv. Markéty má přivézt důležitého státního vězně známého jako muž se železnou maskou. D´Artagnan ale přijíždí pozdě, vězeň je mezitím unesen a vychází najevo, že se jedná o bratra Ludvíka XIV., Jindřicha, který má nyní převzít trůn namísto neoblíbeného krále Slunce.

Příběh vězně se železnou maskou má reálný historický základ, na jednu z největších historických záhad jej povýšil Alexandre Dumas starší svým fabulačním literárním zpracováním (Vikomt de Bragelonne). Z této předlohy pak vycházela řada filmových zpracování, film ŽELEZNÁ MASKA (Le masque de fer) natočil počátkem šedesátých let slavný režisér Henri Decoin známý především svými snímky kriminálního žánru. Ten se v tomto případě mohl spolehnout na osvědčené tváře daného žánru (Jean Marais), kvalitní osobnosti divadelního světa (Germaine Montero v roli královny Anny) i dobové krásky (Sylva Koscina, Claudine Auger), dvojroli krále Ludvíka a jeho dvojčete Jindřicha hrál Jean-François Poron, známý i z řady jiných historických titulů. Film měl ve Francii premiéru 26. října 1962 a v kinech té doby patřil k nejúspěšnějším titulům, návštěvnost dosahující bezmála dva a půl miliónu diváků mu zajistila sedmou pozici mezi francouzskými filmy za rok 1962.


Autor: argenson

Popis / Obsah / Info k filmu Železná maska
Kapitán mušketýrů D´Artagnan je pověřen specielním úkolem v královské věznici, kde je třeba za každou cenu odhalit pravou totožnost záhadného vězně, jehož tvář je nedobrovolně ukryta pod železnou maskou.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Všechnopárty (2006) [TV pořad]

10:30 - 11:25

29 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Dunhuang: perla Hedvábné cesty

10:10 - 11:05

49 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles: Vraždy na pit...

10:55 - 11:45

4 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:30 - 11:30

29 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190540
Osobností: 697813
Fotografií: 763956
Plakátů: 376532
Obsahů a biografií: 178267

Poslední komentáře

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10