Jeden svět
ohodnotit

Zelená míle

The Green Mile

Další název:
Zelená míľa (SK)
Žánr:
Rok:
1999
Délka:
189 minut
Premiéra v ČR:
16.3.2000
„Zázraky se dějí na těch nejneočekávanějších místech. Tom Hanks v dramatu podle Stephena Kinga.“
Popis / Obsah / Info k filmu Zelená míle
Paul Edgecomb se vrací ve svých vzpomínkách do roku 1935, kdy pracoval jako hlavní dozorce na "Zelené míli" - věznici s celami smrti. Každý den se zde setkává s různými osudy lidí, až jednoho dne přiveze eskorta obrovského muže Johna Coffy, odsouzeného za vraždu dvou děvčátek. Paul po čase zjišťuje, že John je nadán nadpřirozenou silou. Dokáže zbavit své blízké utrpení, bolesti i zla. Pomáhá nejen samotnému Paulovi, ale i jeho blízkým, za což mu je Paul velice zavázán a rád by Johnovi pomohl. Datum jeho popravy se blíží, a tak John bere Paula sebou do svých vzpomínek. Ten se dozvídá, co se tehdy v den vraždy opravdu stalo.


Autor: Lenas

Popis / Obsah / Info k filmu Zelená míle
Na začátku příběhu se potkává se starým mužem Paulem Edgecombem (Dabbs Greer). Žije v domově s pečovatelskou službou a právě se dojatě dívá na starý film s Fredem Astairem. Snad až příliš dojatě, protože jedna ze sester ho musí zkontrolovat, když slyší všechny ty zvlyky. Paul je tak naměkko, že jí začne vypravovat svůj příběh starý 60 let, který ještě nikomu nevypravoval.

Kolem roku 1935 v Louisianě, mladý Paul není jen "zaměstnancem", ale bystrým pozorovatelem, který citlivě vnímá rázovité postavy těžkých zločinců i jejich osudy. Setkává se například s černým obrem Johnem, který má ruce jako lopaty a je obviněn z vraždy dvou dětí. Nemůže uvěřit, že člověk, který se bojí spát potmě by byl schopen tak hrůzného činu. Je tu také hluboce věřící Arlen a bláznivý psychopat zvaný Divoký Bill, ale je tu také ta hrůzostrašná chodba, natřená na zeleno, které všichni říkají "Zelená míle", je to cesta, na konci které čeká smrt, pokud se nestane zázrak...

Spisovatel Stephen King je mistrným vypravěčem a jedním z nejčtenějších autorů současnosti. Podle jeho příběhu natočil režisér Frank Darabont (např. Vykoupení z věznice Shawshank (1994)), který se podílel i na scénáři, brilantní filmové drama "Zelená míle (1999)" s tradičně výborným oscarovým Tomem Hanksem (např. Forrest Gump (1994), Apollo 13 (1995), Zachraňte vojína Ryana (1998)) v hlavní roli. O přesvědčivých výkonech v dalších rolích svědčí i nominace na Zlatý glóbus pro Michael Clarke Duncan za roli černého obra Johna.

Mentalita těžkých zločinců, hrůzostrašné prostředí a úděsná atmosféra v období "čekání na smrt" i tragika možnosti, že obviněný je nevinný a přesto zemře a věčné dilema kolem rozhodování o trestu smrti jsou strhujícím způsobem přeneseny do tohoto filmového příběhu, který už získal nominace na řadu cen a jistě zásadním způsobem zasáhne i do oscarového boje.


Popis / Obsah / Info k filmu Zelená míle
V domově s pečovatelskou službou se starý muž Paul Edgecomb dojatě dívá na starý film s Fredem Astairem. Snad až příliš dojatě, protože jedna ze sester ho jde zkontrolovat, když slyší všechny ty vzlyky. Paul je tak naměkko, že jí začne vypravovat svůj příběh starý 60 let, který ještě nikomu nevypravoval. Kolem roku 1935 v Louisianě mladý Paul pracuje jako dozorce ve vězení pro těžké zločince, kteří jsou odsud posíláni na smrt. Paul není jen "zaměstnancem", ale i bystrým pozorovatelem, který citlivě vnímá rázovité postavy těžkých zločinců i jejich osudy. Setkává se například s černým obrem Johnem, který má ruce jako lopaty a je obviněn z vraždy dvou dětí. Nemůže uvěřit, že člověk, který se bojí spát potmě, by byl schopen tak hrůzného činu. Je tu také hluboce věřící Arlen nebo bláznivý psychopat zvaný Divoký Bill, ale je tu také ta hrůzostrašná chodba, natřená na zeleno, které všichni říkají "Zelená míle". Je to cesta, na jejímž konci čeká smrt - pokud se nestane zázrak…

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Zelená míle
Po Vykoupení z věznice Vykoupení z věznice Shawshank (1994) natočil Frank Darabont další vězeňské drama, snímek Zelená míle (1999). Název filmuje odvozen od pojmenovánícel smrti v jedné louisiánské věznici. Děj je situován do roku 1935. Takřka celý příběh se odehrává v kobkách smrti, soustřeďuje se na popis denního režimu a na charakterizaci dozorců a odsouzenců. Zelená míle je působivým dílem s dokonalými hereckými výkony a se sugestivním obrazovým zpracováním.
Program ART


Popis / Obsah / Info k filmu Zelená míle
Scenárista a režisér Frank Darabont upoutal pozornost již svým debutem, atypic-kým vězeňským dramatem Vykoupení z věznice Vykoupení z věznice Shawshank (1994), natočeným podle románu Stephena Kinga. Po pěti letech navázal i ve svém druhém snímku na spolupráci s renomovaným autorem dalším vězeňským dramatem (tentokrát s fantastickými prvky) Zelená míle (1999). Název je odvozen z pojmenování cel smrti v jedné louisianské věznici. Vypravěč příběhu, starý Paul Edgecomb, se vrací ve vzpomínkách do roku 1935, kdy byl na Zelené míli hlavním dozorcem a kdy se setkal s nevšedním člověkem. Obrovitý černoch John Coffey byl nespravedlivě odsouzen za vraždu dvou malých bělošských dívek. Přijímal však svůj úděl ode-vzdaně a bez protestů. Byl totiž nadán nadpřirozenou mocí: zbavoval své bližní utrpení, bolesti a zla, jež přijímal do sebe... - Děj, rámovaný několika scénami ze současnosti a oživený krátkými retrospektivami, se téměř celý odehrává v prostředí cel smrti. Soustřeďuje se na popis denního režimu a na charakterizaci dozorců i odsouzenců. Obsahuje sice i drastické scény příprav na popravy a jejich samotný průběh, jinak je však laděn překvapivě pozitivně. Tvůrci možná zbytečně akcentují mystické prvky (John Coffey je stylizován až do podoby jakéhosi moderního Ježíše), nadbytečné je vlastně i rámování příběhu současností. To vše včetně poma-lého rytmu přispívá k nadměrné délce filmu. Jinak je však Zelená míle působivým dílem s dokonalými hereckými výkony a se sugestivním obrazovým zpracováním. - Kingova předloha původně vycházela na pokračováni v paperbackových knihách v průběhu šesti měsíců.

Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

 Vykoupení z věznice Shawshank (1994)
Vykoupení z věznice Shawshank n
The Shawshank Redemption
Žánr: drama
Země: Spojené státy americké
Režie: Frank Darabont

(jiná verze filmu)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10