Jeden svět
ohodnotit

Želary

Žánr:
Rok:
2003
Délka:
150 minut
Premiéra v ČR:
4.9.2003
„Autobiografický příběh spisovatelky Květy Legátové, která byla z vůle totalitní moci nucena žít na moravském venkově, se odehrává v průběhu minulého století ve vesnici nesoucí fiktivní jméno Želary.“

Komentáře k filmu Želary

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 53
topipig
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 5.11.2019
Želary by mohly být mnohem   mnohem lepším filmem, než   jsou. Bohužel mají v sobě   pár prvků, které ho   oškubávají ze zdánlivě   bohatě vyšívaného   kabátku. Nevěrohodnost   charakterů a jejich   počínání, ale i dobového   ztvárnění, v němž se děj   odehrává. Strojovost v   dialozích a v jednání   víceméně všech postav.   Klišé a patos. Otřesné   postsynchrony nejen   zahraničních herců. I přes   to všechno hodnotím   kladněji, ale mám   přivřené obě oči.
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.5.2019
Proč já na to koukám? Vím,   jak to skončí. Vím, že   zase budu minimálně   posmrkávat do kapesníku.   Vím, co mě čeká...ale   tohle se prostě objeví, jen   jednou za čas. A vůbec, to   není tím, že tam hraje Ivan   Trojan, stejně je tam jen   chvíli. Ale první scéna,   při které mě mrazí, je ta,   když Aňa jde nahoru po   schodech a snaží se   odemknout neznámý byt.   protože do té chvíle to   byla taková hra a pak už je   to život se vším všudy.
collen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.1.2018
I přes krutosti, ze kterých   v tomto snímku mrazí, je to   úžasný film jak obsazením   postav, tak celkovým   zpracováním.Nestačí se na   tento příběh podívat jen   jedenkrát a jeho atmosféra   je přesným odrazem života,   jakým žili moji rodiče i   prarodiče a doby, která   není až tak minulá, jak by   se zdálo.
Pecik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.9.2017
Krasny pribeh, podtrzeny   perfektnimi hereckymi vykony a   vynikajicim scenarem. Pres   delku filmu jsem se ani na   chvili nenudil a celkove nemam   filmu co vytknout!
podlip
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 26.4.2017
Ani jednu hvězdičku :-(
Po zhlédutí filmu jsem velmi   zklamaná. Jsem zklamaná z   toho, že tak špinavě se dá   film natočit. Události   minulé, historie se dá   natočit i trochu kulturně,   eticky. Ale tento film je   velmi krutý. Pocházím z   toho kraje, velmi se mě to   dotklo. Herecké obsazení a   výkon určitě dobrý, ale   tolik zla, co se tam hlavně   ke konci filmu zobrazuje...ach   jo...
wena
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.4.2017
Krásné scenérie , horalský   chudý život se zápletkou   plus slušné obsazení rovná   se pěkný biják.   ..
PORTER
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.5.2015
Docela solidní romantické   drama z doby druhé světové   kdy se A.Geislerová musí   ukrýt před němci takže se   přestěhuje do horské   vesničky a provdá se za   mistního muže.Ze začátku   se nijak zvlášt nemusí ale   po nějaké době se do sebe   zamilují a všechno je v poho   než se na konci války místo   němců objeví rusové   kteří udělají ve vesnici   větší škody než   němci.Výborný herecký   výkon A.Geislerové.
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.3.2014
Velice dobře natočeno, ale   móóóóóc   dlóóóóóůůůůůůůhé?   ?ééé...Nádherné   scenérie, podivné nářečí   místních obyvatel,   partyzáni, to je dobré. I   hudba se mi moc líbila. Jen   ta stopáž a pokažený   závěr trošku hodnocení   sundává. Ale zcela jistě   tento film ještě někdy v   budoucnu omrknu.   2011101413718/0
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.11.2013
Konečně se objevil snímek,   který dýchá životem,   jemností a citem. Život za   války v horské vesnici, kde   jakoby jsme se vrátili o   století zpět. Na české   poměry velký výpravný   snímek, jaký tu skutečně   dlouho chyběl a dlouho se   zase jen tak neobjeví.   Nádherné scenérie   vyobrazují romantičnost.   Síla děje zase tragédii   života a jistou bezradnost.   Hrdinka příběhu musí   hodně obětovat, aby se   vymanila nebezpečí, které   na ní číhá v civilizaci   ničené fašisty.   Vyprávění probíhá až   poeticky, nikam nespěchá a   dává všemu velký prostor,   což dává výšku kvalitě.   Nominace na Oskara jistě   zasloužené.
Ostrovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.9.2013
Uvěřitelný emotivní   příběh o malém boji ve   velké válce.
Jeden z   mála českých snímků,   který mě dokázal svou   atmosférou pohltit a   prožívat osudy s hlavními   hrdiny.
Pochvala za   kameru, herecké výkony i   režii.
jirina.legatova
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.11.2012
KRÁSNÝ FILM - KRUTÝ PŘÍBĚH
„Autobiografický příběh   spisovatelky Květy   Lagátové,
mě   upoutal. Nevím zda autorka   není Legátová a se   nejmenuje nakonec stejně jako   já - ale to je jedno.
Z filmu jsem měla velmi   hluboký dojem, který mi na   dlouho zůstane. Získal si   mně hlavně příběh a pak   dobré zpracování filmu i   postav. Ve filmu je   nejkladnější postavou herec   György Cserhalmi, který   zachrání život mladé   studence medicíny tím že ji   odvede v době okupace do   horské vesnice Želary a   ožení se s ní přesto že   jsou to dva cizí lidé. Obě   postavy jsou z naprosto   rozdílných poměrů ale   najdou k sobě cestu díky   své ušlechtilé duší a   vrozené inteligenci vnímá   jeden druhého mnohem   hlouběji a citlivěji, tak se   jejich rozdíly bílá a   černá spojí v šedou -   dokonce mezi nimi vznikne   láska. Mladá hrdinka ji   získá úctou k Jozovi   (György Cserhalmi), když si   uvědomuje, že jí jde o   holý život - ten je pod   ochranou Joži naprosto   cizího muže. Ve filmu jsou   postavy, které ukazují   tehdejší dobu a tvrdý   život na horách. Diváka tak   zavedou nejen do okupace, ale   i do prostředí horalů a   malých vesnic, které v době   války neměly lehký osud   pokud se k nim vojáci dostali   (v případě Želary je   paradox že se jedná o   sovětské vojáky, ale   příběh je v tomto duchu   víc než pravdivý )
green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.5.2012
Chvíli mi trvalo, než jsem   se do filmu zakoukala, ale pak   mi tenhle   "protektorátní"   příběh (navzdory své   délce) utekl jako voda. Děj   jako takový sice moc   překvapujících okamžiků   nepřinesl a v případě obou   hlavních hrdinů se odvíjel   vcelku předvídatelným   směrem, většina herců ale   své party zvládla na   výbornou. Syrový (místy až   surový) příběh nešetří   alkoholem a krví a ani   chvíle příchodu   "osvoboditelů" tu   nejsou vylíčeny nijak   idylicky. Dobrý film, ke   kterému se určitě ještě   vrátím, protože ani   napodruhé se mi nepovedlo   utřídit si všechny ty   vedlejší postavy a jejich   osudy.
Georgie2
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 17.12.2011
Knize dávám 10 bodů (tu   bych mohla číst klidně   padesátkrát), film mě ale   trochu zklamal. Vadilo mi, že   Aňu pořád strkali do   postele, přitom nevinná   intimita mezi Hanulí a Jozou   v knize měla daleko víc   poezie. Už jsem ten film   viděla hrozně dávno, takže   dojmy trochu vyprchaly, ale   nechce se mi dívat znovu,   abych počet hvězdiček   přehodnotila. Hodnocení je v   tomhle případě čistě   subjektivní a spíš než o   kvalitě filmu vypovídá o   pocitech, které ve mně   zanechal po několika letech.
K.I.T.T
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.2.2011
Želary jsou jediný film,   který se povedl natočit od   roku 2000. Skutečně   nádherný film, který   pravdivě zachytil tuto velmi   smutnou dobu druhé světové   války. Vynikající herecké   výkony, hudba, prostředí...   Hodnocení deset si film   jistě zaslouží!
jarda53
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.10.2010
Zvlášť u tohoto filmu je   markantní, že někteří   režiséři jsou bláhový a   někteří herci nemají u   sebe cit, aby věděli, kdy je   herecké kariéře konec.   Zřejmě je krásné umřít   na place, ale režisér a   střihač má potom dost   práce na stříhy, stříhy.   Kdy scény ze S. Benešem se   musely z 99% vystřihnout,   protože nebyly k   upotřebení...
hledaseniki
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.10.2010
Želary
České filmy opravdu   nemusím, ale díky škole   jsem byla jednou nucená se na   tohle podívat a s úžasem   jsem koukala a kooukala. Film   mě mile překvapil a moc se   mi líbil. Výborná Anna   Geislerová. Protože jsem   četla i knížku, tak jsem   byla ještě víc   nadšenější, že se film a   kniha jsou vesměs podobné.Je   to moc hezký příběh.
Lucelka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.7.2010
Film mě opravdu přijemně   překvapil opravdu skvělý   výkon filmařů skvělé   herecké výkony. Smutný   pravdivý příběh z doby 2   světové války. Krásné   prostředí hor ještě více   umocnovali krásu tohoto   filmu. Tento film opravdu   zabodoval a myslím si že ten   kdo se na něj podívá   určitě nebude litovat. Tento   film opravdu za to stojí.
Alix
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.6.2010
Na film jsem se začala dívat   s nedůvěrou a film mne   dostal. Nádherný a citlivý   příběh z druhé světové   války, kdy je svět naruby,   ale i tak je tu místo pro   lásku nečekanou a smutnou.   Až seberu odvahu, podívám   se znovu.
red_dragonfly
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.5.2010
Česká filmogragie se   posledních asi deset let   točí hlavně kolem smutných   témat a když už se natočí   komedie tak, jak jinak než   tragikomedie.. Prostě je to,   až na pár vyjímek, celé   smutné. Přesycena těchto   témat, jsem se na film   Želary, rozhodla podívat   teprve nyní (7 let po jeho   natočení) a zjistila jsem,   že to byla chyba.. Protože   když už chtějí tvůrci   filmu přinést smutek, tak   ať to dělají s grácií. U   Želarů se to povedlo na   výbornou, je to krásný   příbeh zasazen do nádherné   krajiny a nesnaží se nikoho   balamutit ani ironicky   pobavit. Ochutnáte tvrdou   nekořeněnou realitu ze   života prostých lidí z   druhé sv.války, ale   podávanou na nádherném   podnosu a skvělou hereckou   přílohou.. Výborný film..
miláček
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.12.2009
Opravdu krásný film od   začátku až do konce,po   dlouhé době se tvůrcům   něco povedlo.Jediné,co mě   mrzí,nejen u tohoto   filmu,jsou malé,rychle   jdoucí titulky,že není   možné zaznamenat,kdo koho   hrál.
AshT
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.11.2009
Nebyl to špatný film o 2   lidech ,kteří psali proti   nacismu a jeden zdrhl do   zahraničí a druhá se   schovala v horách.V celku to   ušlo.
Ivana1701
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.10.2009
Málokdy mohu říct, že se   film vyrovnal knize. V tomto   případě to však platí.   Dojímá mě věrohodná   atmosféra doby a hlavně   příběh lásky na pozadí   přelomových událostí. Je   to jeden z mála filmů, při   kterém jsem se nestyděla   brečet.
Iva39
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.9.2009
i tento film je mou srdeční   záležitostí..Aňu,coby   Hanulku jsem si v tomto filmu   zamilovala..smutný příběh   jedné nečekané lásky,jež   se zrodila na samotě v   horách..smutné osudy   všech,bohužel tak to za   války bývalo..Pro mně film   velmi hodnotný a je mi   líto,že nezískal Oskara..
kamil.ice
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.8.2009
perfektně zpracovaný film.   Jeden z mála dobrých   českých filmů v oblasti   tragi...
BinLADIN
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.8.2009
velmi slušní na České   podnebí dobré drama film je  
v celku   slušně obsazen a dej je   plní lidského citu jak ze   života
luca-luciano
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.7.2009
Originální film na   neoriginální téma tak bych   uvedl film Želary. Má   krásnou posloupnost děje a   když už čekáte usazení   tak znovu přichází další   nečekaný zvrat. Krásná   ukázka slovanského způsobu   života v horách. Jen mi   trochu vadilo, že Ivan Trojan   nedostal trochu více   prostoru. Ale jinak není co   dodat k vzrušujícím   českému filmu Želary.
remky3
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.6.2009
Tenhle film na mne udělal   nesmírný dojem. I když je   to drama, je tam hodně   lidskosti, lásky a smyslu   života. Při dnešním   způsobu života je to film,   který jistě pohladí.
arciking
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.3.2009
Jo jo, film co vám vezme i tu   poslední špetku naděje. Já   nevim, ale co vede značnou   část autorů k tomu, že   neustále točí filmy,   píšou knihy a divadelní   hry, jejichž účelem je nás   přesvědčit, že svět je   opravdové peklo?!?! Proč mi   to dělají? Já už na to   vážně nemám. Ještě pár   takovýchto snímku, a   vážně se snad půjdu   zabít. Skvělý snímek,   doporučuje 8 z 10 majitelů   pohřebních služeb.
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.9.2008
Nečetl jsem předlohu a   nemohu tak posoudit věrnost   adaptace, ale příběh se mi   rozhodně líbil. Aňa   Geislerová je herečka, ke   které nechovám zvláštní   sympatie, ale rozhodně   nezklame, více bych ale   vyzdvihnul výkon ostatních   skvělých herců; György   Cserhalmi a Miroslav   Táborský vytvořili   úžasnou postavu a zaujme i   postava Lipky v podání   Tomáše Žatečky (aspoň se   ví, že má na víc, než na   teenagerovské blbiny).
TILL.87
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.8.2008
po prvý sem tuten snímek   viděl v kině se školou a to   sem si říkal, co to bude za   hovadinu, ale mile mě želary   překvapily. patří mezi můj   nejlepší českej film   vůbec.
Papaja73
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 13.8.2008
Drama odehrávající se v   období 2.světové   války.Drsný,dojemný,romanti   cký i smutný snímek vás   určitě nenechá   lhostejnými.Film navíc   zdobí dobrá kamera,drsná   krása horské přírody i   kvalitní herecké výkony.I   když je to v podstatě   klasický milostný   příběh,přesto mě tento   snímek svým zvláštním   kouzlem dostal.
Petra.Barbie
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 11.7.2008
Bohužel...
...tento film se mnoha lidem   líbil, rozhodně jim tento   fakt nemíním ubírat, jen je   zkrátka v jejich tvrzení   nepodpořím. Na mne příliš   velký dojem neudělal,   takřka žádný...myšlenka   2. světové války je velmi   dobrá, zpravidla drama   odehrávající se v této   pohnuté době mají mnoho do   sebe zejména pro mou   generaci, jež zná 2. sv.   válku jen z dějepisu, ovšem   záleží také na celkovém   zpracování...Četla jsem jak   knihu Květy Legátové, tak   viděla film, nedokážu   říct, co je lepší, co je   horší. Kniha mi přišla   nečtivá, film zdlouhavý,   sem tam nějaké momenty   zaujaly, ale mnoho jich   nebylo. Tudíž nebudu ani   srovnávat a za více jak tři   body to opravdu nevidím,   přiznivci nechť prominou...
Bara.40
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.5.2008
Nebudu psát jak hluboký   dojem ve mně film zanechal a   jak výborná je Aňa. Filmů   ze 2.svět.války jsem viděl   v Československé televizi   mraky a s kratší stopáží.
Cardigan
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.3.2008
Já knízku necetla a tak muzu   zatím s klidem v dusi ríct,   ze je to pro me jeden z   nejpovedenejsích ceských   filmu posledních let.
HD-gwtw
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.3.2008
Naštěstí jsem nejprve   viděla film a pak až četla   knihu. Jinak bych asi byla   zklamaná. Takhle můžu   říct, že film se mi líbil,   ale kniha se mi líbila daleko   více. Eliška-Hanule je v ní   lidštější, taky ironická   a sarkastická v místech, kde   je ve filmu jen naštvaná.   Doporučuju přečíst knihu   (Květa Legátová - Jozova   Hanule).
Naomi21
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.2.2008
Velká chyba je přečíst si   knížku a pak očekávat od   filmu, že bude stejně   dobrý. Filmové zpracování   Jozovy Hanule pod názvem   Želary nemá takovou hloubku   jako kniha, ta ve mně   zanechal nesmazatelný dojem.   Pokud se ale týká hodnocení   jenom filmu, musím uznat, že   se na naše poměry docela   povedl. Dobré je zejména   herecké obsazení. Ana   Geislerová podává jako Hana   (Eliška) hezký výkon, po   právu oceněný Českým   lvem. Joza Gyorgye Cserhalmiho   je přesně ten, kterého jsem   si při četbě   představovala. Samotný děj,   ač se často zaobírá   nepotřebnými drobnostmi a   naopak ty potřebné zcela   vynechá nebo je jen   nastíní, obsahuje mrazivé   nezapomenutelné scény.   Zvolená hudba jen vše   skládá do uceleného rámce.   Trochu větším zklamáním   je pro mě konec, tedy ten,   kdy Hana (teď už zase   Eliška) přijíždí do   Želar s Richardem. Ten konec   totiž celý příběh   neočekávané a ryzí lásky   pošle někam hodně, hodně   hluboko.
lynn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.2.2008
Hluboké, pravdivé, velmi   dobře a věrohodně zahrané.   Děj chvílemi mrazivý, ale   zanechal ve mě hluboký   dojem.
killy
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.1.2008
Film s jednoduchým   příběhem, a dobrými   hereckými výkony. Film je   povětšinu času spíše   smutný a ukazuje drsnou dobu   druhé světové války v   Čechách.
sangfleg
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.12.2007
Jeden z mých   nejoblíbenějších filmů o   lásce, smrti, válce,   vraždění, těžkém   osudu...Je to opravdu krásný   film, který vás chytne za   srdce.
kubikula26
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.12.2007
Nádhera,něha,láska,útěk,n   ásilí,brutalita.To vše   nechybí v tomto excelentním   českém válečném   dramatu.Herecké obsazení je   přímo úžasné.Hlavne aňa   a georgy.Georgy naprosto   výtečně vystihuje   obtížnost své role,coby   stárnoucího osmaělého   horského chlapíka.Anicka je   také skvělá.Dokáže svým   hereckým nadáním vyvolat v   divákovi důvěru a   oddanost.Svoji roli si mylsím   zvládla na   výbornou.Chvílemi by sice   mohla více zabrat,ale mě to   u ní nevadí.Je to má nej   česká herečka.Sice jsem   nečetl knihu jozova hanule   ani zelary proto nemuzu   soudit.Ale film byl natočený   s dojemným někdy i   černohumoristickým zpusobem   ,což se me na takových   filmech libi.Myslím, že film   se Trojanovi velmi povedl.Za   zmínění samozřejmě také   patří ta nadherná   přiroda!!!hezčí místo snad   na světě   neni!!!nadhera.Prostě   nadherný film!!!!
JVSoolen
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.9.2007
Na ceske pomery docela   velkofilm, krasna kamera,   herecke obsazeni taky neni   spatne. Ale trosku me   prekvapil baladicky konec, i   kdyz, kdyz se nad tim   zamyslim, dalo se to cekat.
Koimisto
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.9.2006
Páni, nečekal bych že se mi   bude líbit typický Český   film.Je to Česká klasika a i   přesto, že já nejsem její   obdivovatel, tak toto je   naprostá   pecka.Neuvěřitelně jsem se   vžil do role HANULE a   prožíval s ní každou   událost.Od poloviny filmu   jsem pobrekával a smál se   současně.Musím ale vytknout   závěrečnou scénu   (příjezd Hanule -s   "emigrantem" na   místo kde prožila to   nejhezčí), to si klidně   mohli odpustit a film mohl   skončit pohlazením JOZOVI   tváře.Při opětovném   dívání u této scěny   "moje" Želary   končí.
Ramax
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.1.2006
Velice dobře natočený film,   který dýchne atmosférou.   Nevím proč, ale věřil jsem   mu, že takový opravdu byl   život, ještě celkem v   nedávné době, v místech,   kde lišky takzvaně dávají   dobrou noc. Drsný život,   drsní lidé, ale taky   opravdový život a opravdoví   lidé. Určitě film stojí za   podívání. Více takových   filmu!
AlbertPeta
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.1.2006
Je mi vcelku jasné, že na   tento film nebudou názory   jednoznačné. Hodně lidí   asi nepochopí jak Hanule   ,která přišla do Želar   přežít zbytek války mohla   vzplanout takovou láskou k   Jozovi. Ale je tu velmi dobře   ukázán život někde kde se   zastavil čas a takových   míst bylo u nás velmi mnoho.   Monohý se pozastaví i nad   drsným závěrem, ale   málokdo si při tom   uvědomí, že chování   osvoboditelů bylo vždy   stejné. Vyhnali nenáviděné   nepřátele, ale k místním   se nechovali vůbec v   rukavičkách a do ideálních   hrdinů měli vždy daleko.   Rozhodně vidět tento film   není ztrátou času.
christinak
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.8.2005
Jak zrovna nemusím filmy z   období válek, tak tento se   mi hodně líbil. Spíš jak o   válce je o vztahu dvou   úplně odlišných lidí -   Jozy a Hanule. Aňa   Geislerová navíc roli Hanule   zahrálo hodně dobře.   Líbila se mi i výtvarná   stránka filmu, zvlášť   celá ta vesnice v horách.   Nejspíš si seženu i   knižní předlohu a uvidím,   co mě zaujme víc :)
Ziidgaa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.9.2004
Želary jsou velice hezký   film v krásném prostředí   horské vesničky. Vztah Jozy   a Hany je opravdu zajímavé   sldedovat, možná i poučné.   Jen ten konec byl možná   poněkud jiný, než bych si   představovala - přece jen,   jaktože tak rychle našla   toho svého bývalého? A   proč v té vesnici zůstala   jediná osoba, stará   žena?
Ale i to se dá   zapomenout, když si   představím tu veselou   scénu, kdy si Joza s Hanou   důvěrně špitají a on jí   povídá: "Mám s tebou   plány... Kúpíme si   ovce." =)
Jean_Jacques
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 23.6.2004
Knížku jsem nečetl, takže   mohu hodnotit jen film jako   takový, nikoliv věrnost   předloze - či její   zpracování. Ale očekával   jsem od něj více, je to   schéma na schématu, a   chvění z myšlenky se tam   člověk nedočká. Stejně   tak celkové sdělení je   poněkud chabé. Zkrátka film   jako jich je spousta. Nic   výjimečného, co by mělo   být nominováno na Oskara.   Postavy jsou ploché, bez   výrazu a herecký výkon? Ani   jeden z herců mě nezaujal.   Spíš naopak - Jaroslav   Dušek ve filmu ruší, Anna   Geislerová celý film   "předvede", ale to   je asi vše. Řádění   osvoboditelů je také   přitažené za vlasy. Tím   nechci říci, že se chovali   vzorně, ale jednání postavy   musí mít vnitřní logiku a   ta v těchto scénách chybí.   Ve filmu je celkově vzato   příliš mnoho chyb, které   jsou nepřehlédnutelné. A   abych uvedl srovnání -   má-li film zobrazovat drsnou   a záhadnou povahu lidí,   žijících v horách, nechť   se poučí z vynikajícího   černobílého zpracování   Čapkova Hordubala, má-li   evokovat okupaci, nechť se   poučí z Ostře sledovaných   vlaků, které, třebaže je v   nich řada komediálních   prvků, v sobě obsahují   tragédie, které nelze   odvrátit.
lenuse
Hodnocení:
Přidáno: 7.6.2004
Měla jsem prostě smůlu, že   jsem nejprve četla knihu. Na   film jsem se nejprve moc   těšila, ale když se   objevil, začala jsem se bát   zklamání a jeho návštěvu   jsem dlouho odkládala.   Nakonec jsem se odhodlala. A   zklamaná jsem byla. Hanuli   jsem si představovala jinak.   Aňa Geislerová mi v té   době prostě neseděla. Taky   si nevzpomínám, že by pan   řídící byl takový   zbabělec.A spousta jiných   drobností mi bránila, abych   si ten film užila. Prostě se   mi jen potvrdila stará   pravda. Lepší je vždy   nejprve vidět film a pak   číst knihu.
mmartina
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.5.2004
Mě hlavně mile překvapili   herci ve vedlejších rolích.   Hráli skvěle. Taky místo   natáčení bylo vybráno tak   až se zatajoval dech. Želary   dokázaly, že každý   vysvoboditel je svině!
Phoenix
Hodnocení:
Přidáno: 24.5.2004
Jozova Hanule:(
Kdyz se Zelary uvadeli do kin,   chtela jsem na ne jit. Nakonec   jsem si pockala na uvedeni do   videopujcoven a ukazalo se, ze   jsem udelala dobre. Chybou   mozna bylo, ze jsem jako prvni   cetla Jozovu Hanuli, jakozto   predlohu filmu, a pak jsem se   byla podivat na film. Vetsinou   srovnani kvalit obou je   nesrovnatelne:(((Knizka Jozova   Hanule je plna citu, nadherna,   nezna a presto kruta. Jde tam   o vyjadreni toho procesu ze   strany Hanule , se zamilovat,   propadnout nekomu tak   rozdilnemu a zdanlive prostemu   cloveku jako je Joza. Prijmout   ho bez vyhrad, stejne jako on   prijal ji, uz jen tim, ze mu   darovala krev a zachranila mu   zivot. Nerikam, ze film je   spatny, jen se mu nepodarilo   vystihnout podstatu te knizky,   toho pribehu, te sily. Podle   toho filmoveho konce(ze   ktereho mi behal mraz po   zadech) se Hanule vraci   podivat do Zelar i(zrejme) s   manzelem Richardem, ktery se   na ni vykaslal a emigroval. To   mi samo o sobe pripada na   hlavu postavene, prijde mi, ze   jakoby Hanule nemela jine   vychodisko. Naproti tomu v   knizce je konec jiny. Richard   se sice vraci z emigrace, ale   s druhou manzelkou, ktera ho   po prijezdu do Ceskoslovenska   opousti a on se snazi ulovit   Hanuli. Ona sama pise, ze   mohla byt jeho treti zenou,   ale ze by Richard velmi brzy   poznal, ze v jeho naruci breci   po Jozovi. V knizce je vztah s   Jozou zivotni a osudovy,   silny. Ale ve filmu se zda   banalni, jen jakoby povrchovy,   coz je skoda.Obsazeni se mi   libilo - Ana byla fajn a   Czerhalmi opravdu jako Joza.   Trochu jsem nepochopila   zasazeni Jaroslava Duska jako   ucitele do deje, kdyz v knizce   nikde neni, mozna je to   postava vytazena z Zelar(dalsi   knizky). Prijde mi tam opravdu   zbytecna, beze smyslu. Jinak   samozrejme, krajina nadherna,   hudba bezva, ale ten film   vnimam zkratka roztristene,   neucelene, a ac je predloha   uzasna, tak film je lehce   bezdejovy.Mrzi me to, cekala   jsem mnohem, mnohem vic.
Kristi
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.5.2004
Jsem moc ráda, že jsem tento   film viděla, opravdu jsem si   ho užila. Hlavně musím   ocenit krásnou hudbu. Pokud   jde o herecké výkony, Aňa   alias Hanulka byla perfektní   a Czerhalmi alias Joza se stal   mou oblíbenou postavou.   Vážně mě pobavilo, když   ve Film o filmu Aňa říkala,   že mezi ní a Czerhalmiem byl   jazykový problém a že si   vůbec jazykově   nedorozuměli. Trochu mě ale   ve filmu mátl počet postav.   Jo a moc se mi líbil vztah   mezi malou Helenkou a Lipkou.   :-)
Vídžej
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.10.2003
Je to smutný ale reálný.
Myslel jsem si že film bude   plný depresivních scén   fašistického utlačování a   genocidy ale mile mě   překvapilo to, že je to   pohled na věc tak trochu z   jiné strany. Ańa si tu   vystřihla roli která jí   byla šitá na míru jen si   myslím že v civilu by byla   chytřejší a nedávala by za   dveře truhlu a do postele   nůžky. jsem rád že sem   tenhle film viděl protože   ukazuje že ne každý kdo je   nepřítel tvého nepřítele   je tvůj přítel. Trochu   složité ale vy kdo ste to   viděli uznáte že rusové se   tu opravdu nechovali jako   osvoboditelé. Špatný konec   je trošičku depresivní ale   závěrečné setkání s   babkou chlastalkou napraví   náladu. Jo a mrzí mě že se   Aňa vrátila k Trojanovi:(
filozoff
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.9.2003
Taká malá recenzia..
Keď som sa pred týždňom   rozhodoval, na aký film sa   ísť do kina pozrieť, mal   som náhodou čerstvo   prečítanú recenziu na tento   film z nejakých novín..   Popravde, čím ďalej som sa   tou recenziou prečítaval   tým viac sa mi zdalo, že to   nebude "nič moc"..   No niečo ma v tom článku   zaujalo, niečo neurčité,   niečo v rozhovore s Aňou   Geislerovou.. Okrem iného   bolo v recenzii kritizované   to, že hlavná hrdinka   prijíma svoj neľahký osud   až príliš hrdinsky, že   film sa toho snaží ukázať   až príliš veľa.. Tak som   sa rozhodol, že je lepšie   raz vidieť, než sto-krát   počuť a šiel som si to   pozrieť..
Po   zhladnutí tohto filmu v jeho   premiérový deň (3.9.2003)   musím povedať, že kritika v   zmieňovanej recenzii mala   opodstatnený základ, no   zároveň si je potreba   uvedomiť, že niečo ako   "dokonalý film"   neexistuje. No osobne by som   sa tiež veľi rád   porozprával s pánom   režisérom Trojanom o   niekoľkých veciach tohto   filmu sa týkajúcich.. V   každom prípade odporúčam   každému sa zájsť na tento   film pozrieť, lebo si   myslím, že zachytáva dobu v   našej histórii nie až tak   vzdialenú, no predsa si ju   už len málokto živo   pamatá.. Myslím si, že to,   čo film ukazuje by nemalo   byť len tak ľahko zabudnuté   a som rád, že niekto o tomto   film natočil..
Ťažký život v rokoch   40-dsiatych, keď končila   éra fašistickej okupácie a   prišlo   "oslobodenie" v   podobe ruských vojsk, úteky   pred gestapom na dennom   poriadku, strach o seba a   svojich blízkych,   potlačovanie osobnej slobody   jednotlivca, to je len časť   toho čo tento film so sebou   pred diváka prináša..   Myslím si, že príbeh tohto   filmu dostatočne hlboký na   to, aby sa o ňom človek   seriózne zamyslel, no   zároveň dosť jednoduchý,   aby mohol byť pochopený..
Slovom, konečne v kine   nejaký kvalitný film, o   ktorom sa dá rozmýšľať,   ktorý niečo divákovi povie   a z ktorého si každý niečo   odnesie..
a ešte jednu   vec chcem rozhodne spomenúť,   keď film skončil a na   plátne sa objavili   záverečné titulky, celá   (vypredaná) kinosála len   ticho sedela, nikto sa ani   nepohol.. desaťminútové   ticho svedčiace o tom, že   tento film na ľudí hlboko   zaposobil.. Toto sa mi ešte   nestalo..
Záverečné   zhrnutie: nechcem nikoho na   nič nahovárať, no povediac   to diplomaticky, zhliadnutie   tohto filmu rozhodne   nepokladám za stratený   čas.. Mimochodom, dnes si ho   idem pozrieť znova..
Filozof

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih27691minih27691Pro pár dolarů navíc (1965) 
Per qualche dollaro in più n
minih57227minih57227Život po životě (2010) 
Hereafter n
minih46733minih46733Jak ukrást nevěstu (2008) 
Made of Honor n
minih7219minih7219Džentlmenská dohoda (1947) 
Gentleman's Agreement n
minih101450minih101450Případ pro rybáře (2012) [TV film] 
Případ pro rybáře n
minih22530minih22530Vinnetou - Poslední výstřel (1965) 
Winnetou III n
minih112998minih112998Prodloužený víkend (2013) 
Labor Day n
minih66730minih66730Hanna (2010) 
Hanna n
minih15910minih15910Planoucí pobřeží (1991) [TV minisérie] 
Mountain of Diamonds n
minih24758minih24758Tři nevinní (1973) 
Tři nevinní n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Micimutr (2011)

11:15 - 12:45

37 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

ČT2 - Boží vojáci: Obléhání Malty

11:50 - 12:45

2 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

NOVA - Asterix: Sídliště bohů (2014) ...

11:10 - 12:55

42 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Prima - Stůj, nebo maminka vystřelí! (...

10:05 - 11:55

107 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190387
Osobností: 697533
Fotografií: 763185
Plakátů: 375850
Obsahů a biografií: 178014

Poslední komentáře

Nemocnice na kraji města po dvac...

Nemocnice na kraji města po dvaceti letech
Kdo viděl, dobře zná a má   rád původní seriál, jeho   precizní provedení,   propracovanost děje i postav   a herecké výkony, ten musel   být, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Gilmore Girls: A Year in the Lif...

Gilmore Girls: A Year in the Life
Zajímavý pohled na postavy   (a herce) po deseti letech.   Někteří se téměř   nezměnili, jiní jo... K   hrdinkám mám rozpolcený   "vztah". Je více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10