Zde jsou lvi (1958)

Zde jsou lvi
71.7 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 8.8.1958        
    Délka: 92 min.
„Příběh o osudové životní zkušenosti.“
POZOR SPOILER

Silnicí se řítí motocykl. Vypadá to, že řidič je blázen nebo opilý. A samozřejmě havaruje. V nemocnici mu zjistí frakturu lebeční kosti, zlomená čtyři žebra a těžká vnitřní zranění. Tím řidičem je rudný inženýr Alexandr Štěrba.

Před třemi dny byl sám. Jen on a alkohol. V kanceláři jej hledá manželka, ale on zde není. Popíjí a baví se jinde. Jeho kolega Radim Vochoč vysvětluje Štěrbové, že udělal veliký objev týkající se stařin, kde jsou velké zásoby chalkopyritu. Týž objev předloží Štěrbovi, ale ten jej smete ze stolu. Právě kvůli tomu je svolána schůze, ale nic se nevyřeší. Jsou vytahovány staré materiály i kauzy a začíná boj.

Zatímco pan inženýr sedí v hospodě, jeho manželka si vesele užívá s mladým inženýrem Vochočem. Alexandr jej vidí vycházet z bytu, ale manželka to hned přehraje a přiznává, že u ní byl, ale prý jen prosil o přímluvu za svou věc.

Kauza pokračuje, inženýr Štěrba stále nevěří v bezpečnost celého podniku se stařinami. Mladí však zase své věci věří a sfárají do dolu, aby začali s pracemi - bez povolení a souhlasu. Alexandr zrovna v té době vysvětluje, že již stejnou situaci zažil a skončila tehdy katastrofou. Štěrba byl souzen jako vrah, dostal jeden rok. A pak přichází rána nejhorší. Je vyloučen ze strany a musí vrátit rudou knížku. Následně nikdo nepřijal jakýkoli jeho zlepšovák a vše se mu zhroutilo. Nu, a tak začal s alkoholem.

V současnosti to vše vypráví svému bývalému učiteli, profesorovi, když se ozvou sirény. Na dole došlo k explozi a následnému závalu kvůli Vochočovi. Začínají záchranné práce, kterým Štěrba vlastně velí. Když se dozví, že muž jménem Palivec jel do města telefonovat o celé události, rozhodne se tomu zabránit. Usedá na motocykl, a jak dopadl, víme ze začátku příběhu. Bude žít, nebo jej lékaři nezachrání?  Autor: Pitryx

režie:
Václav Krška (a technický scénář)
 
 
hraje:
Karel Höger (důlní inženýr Alexandr Štěrba), Dana Medřická (písařka Vilma Hádlová), Jarmila Smejkalová (Štěrbová), Alena Kreuzmannová (Eliška), Bedřich Vrbský (Ing. Hron), Svatopluk Matyáš (Ing. Vochoč), Jaromír Spal (Habrna), Vladimír Hrubý (Šoulek), František Kreuzmann (Palivec), Oldřich Janovský (okresní tajemník KSČ Vratislav Brousek), Felix le Breux (Kaláb), Otakar Brousek (Ing. Janda), Václav Vydra (náměstek na HS), Eduard Dubský (elegantní kádrovák), Vladimír Leraus (starší inženýr), Oldřich Lukeš (dělnický kádrovák), Pavla Maršálková (Malíková), Jiřina Bohdalová (sekretářka Jiřina), Svatopluk Skládal (vychrtlý mladík), Vítězslav Boček (role neurčena), Jiří Mikota (přísedící ve výboru), Jaroslav Heyduk (účetní), Jiří Papež (mladý lékař), Zdeněk Procházka (vedoucí záchranné čety), Zdeněk Jelínek (muž u psacího stolu), Jiří Pleskot (havíř s dynamitem), Emil Bolek (vrátný), Luba Skořepová (Eliška), Jan Pohan (Janin přítel), Bohuš Rendl (muž u psacího stolu), Emilie Hráská (uklízečka), Václav Všelicha (Houkal), Eva Kožnarová-Danielová (role neurčena)
 
 
námět:
Oldřich Daněk
 
 
scénář:
Oldřich Daněk
 
 
kamera:
Jaroslav Tuzar
 
 
hudba:
Jan F. Fischer
 
 
výprava-architekt:
Bohuslav Kulič
 
 
kostýmy:
Fernand Vácha
 
 
střih:
Jan Kohout, Jarmila Müllerová
 
 
zvuk:
Adolf Böhm
 
 
vedoucí produkce:
Antonín Bedřich
 
 
výtvarník:
Stanislav Pavlík, Karel Baštýř
 
 
masky:
Miloslav Jandera
 
 
zástupce vedoucího výroby:
František Štěpánek
 
 
asistent režie:
Vladimíra Čečetková
 
 
asistent kamery:
Josef Pechar, Miroslav Sinkule, Miroslav Ondříček
 
 
pomocná režie:
Jaroslav Beránek
 
 
odborný poradce:
Miroslav Šimůnek
 
 
fotograf:
Miroslav Pešan
 
 
asistent architekta:
Věra Líznerová
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
František Belfín
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.